Vänd på golvet

Om du har ett spikat altangolv som blivit fult och slitet med tiden, kan du relativt enkelt fräscha upp det - gör så här:


Om du har ett spikat altangolv som blivit fult och slitet med tiden, kan du relativt enkelt fräscha upp det. Du vänder helt enkelt på golvbrädorna och utnyttjar baksidan. Eftersom den har legat skyddad har den i allmänhet en god yta.

Lossa det ”gamla” golvet med hjälp av kofot och träregel, försök att undvika att göra tryckmärken. Dra ut spiken. Putsa baksidan av golvbrädorna. Eventuellt ”rundas” kanten. Lägg ihop 5-6 brädor och skruva en tvärbräda mellan bjälkar som har 60 cm c/c. Du får då ett betydligt starkare golv än tidigare.

Vänd sedan golvelementet och fäst med 4-5 skruvar. Om du har täta underbjälkar kan du natruligtvis istället skruva varje bräda ovanifrån.
Avsluta med att olja eller polyuretanlacka och du har ett nytt, fräscht och stadigt altangolv som klarar många års slitage till.

Använd skyddsutrustning!

Slipa inte ett tryckimpregnerat altangolv utan att använda rätt skyddsutrustning. Ett tryckimpregnerat golv kan vara impregnerat med arsenik och krom. Dessa ämnen frigörs vid slipning och kan bland annat orsaka irriterade slemhinner, andningsproblem och ögoninflammationer.

Enligt Träskyddsinstitutet är det förbjudet att slipa och hyvla tryckimpregnerat trä av dessa skäl.

Hör med närmsta byggvaruhus vad du behöver för skyddsutrustning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar