Så gjuter du ett snyggt handfat

Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Hemma i badrummet i villan har vi satsat på att bara använda två olika kulörer, vitt och grått. Men: Den fina mellangrå nyansen i golvklinkern råkade stämma på pricken med en betongsort jag ofta använder. Bingo!

Gjuta ett handfat – så gör du 

Beslutet att gjuta både bänkskiva och handfat i just den betongen var enkelt att fatta. Att gjuta ett handfat klarar de flesta med lite hemmafixartalang av. Precis som vid vanliga skivgjutningar byggs formen (i formplywood) uppochned, det vill säga botten på formen blir handfatets ovansida. Mitt handfat är bara 7 cm högt och vattenskåldjupet 5 cm. Gjuttjockleken blir därför bara 2 cm på det tunnaste stället – bra för att hålla nere vikten. 

I gjutformen måste det förberedas för två hål – ett för bottenventilen och ett för blandaren. Var noga med rätt diameter och tunn godstjocklek runt hålen. Vid själva monteringen av bottenventilen kommer det troligen att krävas en del slipning för att få den på plats och sluta tätt. Använd en keramikfräs eller -borr på vinkelslipen och ha tungan rätt i mun, det är ett dammigt precisionsjobb.

Använd hög betongkvalitet 

Ett handfat bör gjutas med en hög betongkvalitet och kan lätt bli tyngre än de 45 kilo vårt väger. Ett tips är därför att förstärka infästningen av kommoden så att den helt säkert klarar vikten.

 

3 gjutningstips

Armering

Även hobbygjutningar som bänkskivor och handfat ska armeras. Grundregeln: Använd galvaniserad armering utomhus och i fuktiga miljöer och vanlig ogalvad inomhus. Armeringen kan med fördel hängas för att få den önskvärda placeringen i centrum på formen. En hängande armering riskerar heller inte att sjunka till botten, vilket skulle förstöra den färdiga ytan.

Slipning

En betongyta kan slipas upp i 6–7 steg och blir då lika blank som en glasskiva. Personligen gillar jag detlite mer ruffa och levande i materialet, så jag slipar minimalt. Använd en vinkelslip med stenskiva för att lägga en 45-graders fasning på hörnen. De plana ytorna blötlägger jag och slipar med vanligt 120-slippapper, därefter polerar jag med en kökssvamp. Snabbt, enkelt och med ett levande slutresultat!

Torktider 

En hobbygjutning bör torka i cirka tre dygn innan den tas ur sin form. Betongen har då vid en temperatur på 20 grader nått cirka 60–70 % av sin maximal hårdhet, vilket brukar räcka för att fortsätta arbetet med att slipa och placera den på plats. Viktigt: Betongens yta måste hållas fuktig under torktiden, använd blöta handdukar som plastas in ovanpå gjutningen.

 

Läs också: Här hittar du alla Snickar-Björns husprojekt!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar