Snickra ett enkelt staket

Ett staket ramar in trädgården och fungerar som insynsskydd. Små barn och hundar hålls kvar på tomten och ett någorlunda högt staket gör det svårare för obehöriga att komma in på tomten. Här visar vi principen för hur du gjuter stolpar och snickrar enkla spjälor.

En fråga som kan dyka upp är, om man får sätta upp vilket staket som helst utan bygglov och utan att fråga grannen. Varje kommun har sina egna bestämmelser, men i Stockholm bedöms staket och plank olika utifrån tätheten och genomsynligheten enligt följande:

Staket: Ett staket ska, till minst 50 % vara genombrutet med luft. Om brädorna är tjocka eller tvärställda ska det finnas 2/3 luft. Under dessa förutsättningar är staket ej bygglovspliktiga.

Plank: Plank är i stort sett täta och inte genomsiktliga, dvs består till mindre än hälften av luft. Plank är bygglovsfritt upp till en höjd från mark på 110 cm. En överliggare räknas inte in i höjden. Plank med högre höjd från mark än 110 cm kräver bygglov.
Även om inte bygglov krävs för plank eller staket bör du ändå informera din närmaste granne.


Läs mer om bygglov för staket och plank
.

Gör så här:

För det första krävs det stolpar på ett avstånd av 1,5 till 2,5 m från varandra eller mer beroende på vilken sorts staket du väljer. Stolparna kan sättas ned i marken på några olika sätt. Det enklaste är att gräva gropar och stoppa ned dem i marken och stampa till marken runt om. Bättre är om du placerar grov sand eller makadam runt stolpen, som då blir dränerad från vatten och kan hålla längre. En stabilisering med betong är också möjlig. Ännu stabilare blir det om du nere i gropen håller fast stolpändan med 2 x 2 korslagda reglar. Säkrare från fuktsynpunkt är att i stället gjuta plintar att ställa stolparna på upplyfta från marken.  

Så här går det till att snickra ett staket:

1. Gräv gropar för plintarna, 80 -100 cm djupa. Det är inte lika noga med att gräva ned till tjälfritt djup här som med en förstukvist.

2. Spänn ett riktsnöre längs ena sidan på det blivande staketet, så att du kan bygga det helt spikrakt.

3. Ställ gjutformar av t.ex. papprör, cirka 15 cm i diameter, nere i groparna. Håll fast överändan med 2 x 2 st.korslagd ribbor som du spikar eller på annat sätt fäster i marken. Kapa formen cirka 5 cm ovanför den kommande markytan.

4. Häll betong i formarna. Stick ned en pinne och ”vibrera” betongen genom att hastigt dra pinnen upp och ned, så att betongen rinner ned och fyller hela formen. Överst på varje plint, var beredd med två stycken plattjärn, cirka 5×30 mm med förborrade hål för bult eller fransk träskruv och tryck ned dem i den färska betongen. Se till att de placeras rätt i sidled och i höjdled. Låt betongen härda.

5. Ställ stolparna av 100×100, 125×125 eller 150×150 virke mellan järnen på varje plint. Se till att de står lodrätt och i linje med varandra. Skruva eller bulta fast.

6. Montera den nedre och den övre liggaren på stolparna. Dessa kan utföras av 45×95 virke, gärna med fasad överyta, så att vatten rinner av. Ska dessa fällas in i stolpvirket, görs urtagen enklast innan stolparna monteras. Måttning för det görs lämpligen med stolparna provisoriskt satta på plats.

7. Så är det spjälornas tur. Gör spjälor av t.ex. 21×70 virke och montera dem med mellanrum lika stort som deras bredd. Spjälornas toppar kan göras spetsformade eller fasade, så att vatten rinner av.

8. Om du har en grind, kan stolparna göras tjockare och/eller längre om så önskas. Grinden kan utformas i likhet med staketet eller på annat sätt.

9. Ett traditionellt sätt att måla ett staket med spetsiga spjälor är att rödfärga allt utom spetsarna som målas vita.

Läs mer om att bygga staket här. 

Betongtips!

Köp gärna betongen från betongfabrik, så får du den levererad av en betongbil. Från den häller man i en skottkärra för transport till varje plint. (OBS! Använd särskild betongkärra som är stadigare än vanliga trädgårdskärror! Säg också till vid beställning av betongen, att den ska hällas direkt i skottkärra.)
Att köpa torrbetong och stå och blanda själv för hand är oerhört jobbigt. Möjligen går det bra, om du hyr en betongblandare.

Så bygger du ett vackert vindskydd till terassen

Miljövän? Välj kärnvirke!

Många tror att tryckimpregnerat virke är det enda saliggörande. Impregneringen innehåller gifter, och ett bra miljövänligare alternativ är kärnvirke, som håller lika bra på helt naturlig väg. Impregneringen gör också att målarfärg sitter sämre. Innan stolparna och annat virke ställs eller monteras på plats, låt dem stå i en hink med linolja och suga upp oljan i ändträet, så håller de mycket längre.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar