Lägg rabarber på betongen

Nu är det dags att pynta i trädgården och många känner att skaparlusten gör sig påmind. Ett bra litet trädgårdsprojekt är att gjuta i betong.


Ett bra pyssel för trädgården är att gjuta i betong. Du kan gjuta i alla möjliga formar eller, som här, i ett rabarberblad.

Att göra ett fat för apelsinerna eller ett fågelbad är en både enkel och snabb historia. Och det brukar kunna bli riktigt fint.

Det du behöver är

Finbetong, hink, arbetshandskar, något att röra och lägga på betongen med, vatten, sand eller jord, ett fint rabarberblad och eventuellt färg.

Gör så här 

1. Först formas en liten kulle av jord eller sand, för att fatet ska få den rätta buktade formen.

2. Ett rabarberblad i önskad storlek placeras sedan med undersidan uppåt på kullen.

3. Därefter blandas en lämplig mängd finbetong med vatten tills den har en konsistens som väl kan liknas vid en tjock gröt.

4. Ett lagom tjockt lager betong stryks på bladet. Här ska man tänka på att försöka att inte få för mycket betong utanför bladets kanter. Och ska man göra ett fågelbad är det viktigt se till att det blir riktigt tätt vid stjälkens fäste på bladet.

5. Sedan är det bara att vänta något eller helst några dygn på att betongen ska härda (stelna). Därefter tas rabarberbladet bort. Med till exempel en tandpetare brukar det gå lätt att ta bort de rester av bladet som blir kvar.

6. Så är fruktfatet eller fågelbadet klart. Om du vill ha frukt som äts med skalet på kan fatet målas.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar