Låt taket ge huset energi

Tegelpannor och plåt har länge dominerat på våra hustak, men någonting är på väg att hända. De alternativa taken blir allt fler och energismartare.

Artikeln är uppdaterad augusti 2013

Att vi som bor i villa är konservativa och gärna ersätter våra gamla tegelpannor med nya utan att reflektera över alternativen, det håller inte Niclas During, produktchef på takleverantören Monier, med om.

– Snarare kanske det är hantverkaren som är konservativ och gärna jobbar med material som han är van vid. Jag upplever att villaägaren blir allt mer fri i tanken, framförallt när man ska bygga nytt, säger Niclas During.

Monier levererade tak och solceller till den första enfamiljsvilla i Sverige som har certifierats som passivhus, i oktober 2012.

På taket till villan (belägen i Upplands Väsby norr om Stockholm) ligger det nya formpressade takteglet Turmalin med ett modernt falssystem som gör det möjligt att använda redan vid 14 graders taklutning, till skillnad från traditionella taktegel som kräver minst 22 grader.

Men även om takteglet är nyskapande i sig så är det förstås villans konstruktion och solcellerna på taket som bidrar till att villan är självförsörjande på el.

Sveriges första enfamiljspassivhus har det formpressade tegeltaket Turmalin från Monier.

Att just energismarta tak är på stark frammarsch är något som också energibolaget Fortum har tagit fasta på.

– Vi ser en växande marknad för energieffektiviseringar i villor och tror att just taket kommer att spela en viktig roll de närmaste åren. När man lägger nytt tak så kommer det att bli en naturlig del att integrera smarta energilösningar, säger Sara Valentin, affärsutvecklare på Fortum.

I Stockholmsområdet erbjuder Fortum sedan i juni 2012 en helhetslösning – ett solcellspaket – som inkluderar solpaneler, en gateway som visualiserar elproduktionen i realtid, montering och installation samt ansökan till länsstyrelsen för att få bidrag.

– Att man kan följa sin elproduktion och konsumtion i realtid gör att man blir mer medveten och passar på att köra sin tvättmaskin när solen skiner, säger Sara Valentin.

Fortum uppskattar att det, med nuvarande bidrag från länsstyrelsen och dagens elpriser, tar ungefär 16 år att räkna hem sin investering i ett solcellspaket.

Men det finns också solenergilösningar som är integrerade i taket och inte kräver montering av solpaneler.

SolTech System började som ett utvecklingsprojekt på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och består av egenutvecklade takpannor i glas.

De fungerar som traditionella takpannor, men släpper igenom ljus till en absorberande yta under glaspannorna. Där genereras energi i form av värme som via rör leds ner till en ackumulatortank eller elektricitet som kan anslutas till elnätet.

– Vår utgångspunkt är att lösningen ska vara hållbar och långsiktig samtidigt som den ska vara ekonomiskt försvarbar utan bidrag, säger SolTechs affärsutvecklare Henrik Båge.

Solenergisystemets livslängd beräknas till minst 40 år och takpannorna betydligt längre än så. Kostnaden för det termiska systemet plus ackumulatortanken är från 60 000 kronor plus moms för en enfamiljs-villa.

– Hur många år det tar att få tillbaka sina investerade pengar är väldigt avhängigt vilken energikälla man har i dag, men räkna med mellan 10 och 20 år, säger Henrik Båge.

Glaspannorna från SolTech Energy.

Solel utnyttjas fortfarande blygsamt i Norden i jämförelse med exempelvis i Tyskland, trots att vi i Norden, tack vare de långa sommardagarna, har lika stor solinstrålning som länderna kring Medelhavet.

En ny, smart produkt med miljön i fokus är Noxite-taken från Icopal.

Takmaterialet renar luften från skadliga kväveoxider som orsakar stora miljö- och hälsoproblem. När solens ultravioletta strålar träffar takytan, som är belagd med titandioxid, aktiveras en process som omvandlar kväveoxid-partiklarna till ofarligt nitrat. Titandioxiden fungerar som katalysator i processen och bryts inte ned, utan finns kvar under takets hela livslängd.

– Tester visar att ett 200 kvadratmeter stort tak på ett år neutraliserar utsläppen från 1 000 mils bilkörning, säger Ann-Charlotte Nilsson, produktchef på Icopal.

Noxite-taken minskar alltså mängden luftföroreningar, inklusive den skadliga, marknära ozonen.

– Intresset är stort. Jag bedömer att hälften av dem som väljer taket gör det för miljöeffektens skull och resten för att taket är estetiskt tilltalande. De tycker om den ljusgrå färgen. Vi ser en allt större mångfald i hur hus ser ut och det öppnar också för att många i dag kan tänka sig att välja annat än svarta betongpannor, säger Ann-Charlotte Nilsson.

När solens strålar träffar ytan på Noxite-taken renas luften från skadliga föroreningar. Foto Stig Hammarstedt.

Skillnaden mellan solfångare och solceller

Solceller tar till vara solenergi och omvandlar energin direkt till el. Verkningsgraderna blir allt bättre och i dag räknar man med mellan 15 och 40 procent.

Solfångare tar upp värmen i solljuset. Värmen kan sedan via varmvattenberedare eller ackumulatortank användas till tappvarmvatten eller till uppvärmning av huset om man har vattenburen värme.

Sedumtak: Vackert – och underhållsfritt!

Gamla taktraditioner är på väg att bli allt mer populära, tack vare vidareutveckling och anpassning till dagens förutsättningar och behov.

Genom historien har tak av gräs och torv varit populära på våra breddgrader, bland annat tack vare att de isolerar bra på vintern.

Men gräs och torv kräver ett tjockt jordlager, vilket belastar takkonstruktionen. Ett sedumtak däremot behöver inte vara mer än fyra centimeter tjockt eftersom det består av extremt torktåliga och härdade perenner.

– När sedumtaket är vattenmättat väger det inte mer än 50 kilo per kvadratmeter, och det är inte mycket mer än betongpannor, konstaterar Mikael Jacobsson, teknisk säljare på Veg Tech som tillverkar och levererar svenskodlade sedummattor.

Ett sedumtak är i stort sett underhållsfritt. Allt som krävs är gödsling vartannat eller var tredje år.

Fördelarna med ett sedumtak är flera: förutom att det isolerar mot kyla på vintern och värme på sommaren så skyddar det takpappen mot UV-strålning, dämpar mot buller, absorberar luftföroreningar och kan ta upp 50 procent av årsnederbörden som annars skulle rinna ut i dagvattennätet.

– Men främsta anledningen till att allt fler väljer sedumtak är att de tycker att de är vackra, konstaterar Mikael Jacobsson.

Sedumtak isolerar bra såväl sommar som vinter.

Fotnot: Investeringsstöd för nätanslutna solelsanläggningar på 35 procent av investeringskostnaden kan sökas hos Länsstyrelsen. Mer information kan fås via Länsstyrelsen eller Energimyndigheten. För solvärmeanläggningar kan villägare enbart få stöd enligt reglerna för ROT-avdrag. Mer information finns hos Skatteverket.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar