Därför blir du så irriterad i trafiken – psykologens svar

Blir du galen på hur folk kör? Det finns en god anledning till det, enligt psykologen.

Arg man kör bil

Hur kommer det sig att vi blir så lättirriterade och stressade när vi kör bil? Bilhandlaren Kamux kontaktade psykologen David Waskuri, Sveapsykologerna, för att ta reda på mer. Att vi får kort stubin i trafiken är faktiskt rätt logiskt enligt honom. 

– En av anledningarna till att man är lättretlig i trafiken är kontrollförlusten. Någonting händer som du inte kan påverka. Det i sin tur kan leda till frustration och ilska. En annan anledning till ilska gentemot medtrafikanter är att du som förare inte ser den andra personen ordentligt. Det är enklare att anta saker och skapa fördomar mot någon när man inte kan läsa dennes kroppsspråk. Det är även enklare att uttrycka sin ilska mot någon, genom att till exempel slänga sig på tutan eller gestikulera, när man inte behöver bemöta personen, säger David Waskuri.

Kan påverka din körning 

Stress är ett normaltillstånd när du kör bil, och en liten dos av stresshormoner kan göra att du som förare blir mer alert. Men om det blir för mycket påfrestningar kan det gå ut över din körning. Du kan förlora fokus, ha en långsammare reaktionsförmåga, köra för fort eller vara mer oaktsam än vanligt. 

Läs också: Det här ska du aldrig göra med en automatisk växellåda 

Här är psykologens tips – så finner du lugnet när du kör!

  1. Utgångsläget är viktigt! Var utvilad när du kör. Ägna några minuter att finna lugnet. 
  2. Förändra dina associationer. Om du associerar trafiken in till jobbet som jobbig och stressig kan det vara bra att försöka omdefiniera det. Se det istället som en stund där du kan njuta av egentid. Varför inte lyssna på din favoritpodcast?
  3. Acceptera och bekräfta känslan. Att identifiera och acceptera dina känslor kan ha en lugnande effekt. Sätt ord på dina känslor, så blir det lättare att styra dem. Tänk på att känslor kommer och går och att det du känner är tillfälligt! 
  4. Testa mindfulness! Bli lugn med hjälp av mindfulness. Bli uppmärksam på din omgivning. Vad ser du? Hur känns foten mot pedalen? Andas långsamt, det har en lugnande effekt. Lägg märke till hur pulsen och axlarna går ner. 

Källa: Bilhandlaren Kamux


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar