15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

Gustavianska speglar och silvermuggar i all ära. Men dina prylar behöver inte vara antika för att ha ett högt värde! Här är retroprylarna du absolut ska spara.

Läs också: Furumöblerna du inte ska slänga!

För att ett föremål ska få kallas antikt måste det vara 100 år eller mer. Så visst låter antikt mer dyrbart än retro? Men faktum är att antikt inte alls behöver vara mer värt.
Allmoge, gustavianskt och rokoko har fått stå tillbaka för retro som ofta bara är 20 till 50 år gammalt. På handelsplatsen Auctionet.com är årets mest sökta ord teak, inte alls gustavianskt eller silver.

Hett med danska designmöbler

Gigantiska antika skåp, svuls­tiga stolar och stora skänkar går inte lika lätt in i våra moderna hem. Även om de är vackra kräver de stora ytor. Dess­utom styr inredningstrenderna andrahandsmarknaden allt mer. Danska designmöbler och prylar från 50- och 60-talet har varit och är hett eftertraktade – till skillnad från ting som var värdefulla för 25 år sedan. Så håll dig uppdaterad på trenderna. Och kolla igenom vinden ett varv till. Chansen är stor att tjäna både små och stora summor.

15 retroskatter att hålla utkik efter

1. Askfatet Ultima

Många av oss minns de här askfaten med lite äckelkänslor, fulla med fimpar och aska, stod lite här och var. Men det är snart 50 år sedan, nu är de framtida dyrgripar. De kom på 70-talet, gjordes av konstnärsduon Beck & Ljung. Fanns på fot med papperskorg undertill men även för bordet. Gjordes i stora upplagor, men många slängdes just för att de är ask­­fat. Ser du dem på loppis så köp! Nyligen var de på trendtidningen Elle Interiörs omslag. Bukowskis, Stockholms auktionsverk och även den internationella marknaden har fått upp blicken för dem – prislappen ligger runt 5 000 kr.

2. Ljuskrona

Erik Höglund var en allkonstnär som skapade i glas men även i trä och smide. Hans ljuskronor från 60- och 70-talet är de som går högst. I dem kombinerar han smide och glas. I Sverige går de sällan för över 10 000 kr. De maffigaste pjäserna klubbas utomlands för flera hundra tusen kronor. Så: fyndläge på hans ljuskronor, golvljusstakar och ljusstakar i glas och smide.

3. Lyktan Polar Hurricane

Formgivare är glaskonstnären Göran Wärff för Kosta glasbruk. Upphovsman till många serviser, till våra mest älskade lyktor, till exempel Snowball (fortfarande i produktion). Mest i pris ökar just nu denna färgade lykta. De klubbade priserna börjar närma sig 5 000 kr. Otroligt vacker!

4. Furumöbler

Furu var den stora inredningstrenden på 1970-talet, soffor, matgrupper, hallmöbler, vi klädde till och med in väggarna i furupanel. Ju mer bastukänsla, desto bätt­re. När furutrenden var över gick möblerna knappt att sälja vidare, än i dag är det många som tvekar att ta emot dem. Men just den här hallmöbeln lades ut på Bukowskis för 2 000 kr i mars. Och vissa soffbord går för över 20 000 kr.

5. Furuspeglar

Speglar i furu är riktiga bubblare. Här hemma läggs de ut för runt 2 000 kr, internationellt för 15 000–20 000 kr. Den här är från 1970-talet och tillverkad hos Glas Mäster i Markaryd i Småland.

6. Rustika serviser

1970-talets serviser är på modet igen. Allra mest de av Ulla Procopé för Arabia. Blåvita Valencia är en av de mest populära. Precis som många andra av hennes serviser har den rusat i väg och går nu för runt 20 000 kr. En enda tekopp kan du få 1 500–2 000 kr för!

7. Pallar

Plötsligt har vissa pallar blivit inne, de går för flera tusenlappar. Just den här är från Ingvar Hildingssons (I.H. Slöjd). De senaste åren har de gått från noll och ingenting till 9 000 kr hos svenska auktionshus, hos de internationella 18 000–27 000 kr. Det finns flera åtråvärda pallar, bland annat av Lisa Johansson-Papé, Gillis Lundgren med flera. Så kolla vad du har där hemma!

8. 70-talslampor

Flera lampor från 1970-talet är efter­­traktade i dag. Den här model­len från Tranås Stilarmatur går fortfarande att finna på loppisar för en liten peng. Om du inte vill ha den hemma vid soffan kan du sälja den vidare hos de stora auktionshusen. Då kan du få upp till 16 000 för ett par. Väljer du den internationella marknaden kan du sätta ett pris på 25 000–30 000 kr paret.

9. Mässing

Svenska mässingssaker från 60- och 70-talet är heta byten. Aniara heter dessa ljusstakar från 60-talet av Pierre Forsell för Skultuna. De går faktiskt fortfarande att fynda på loppis. I Sverige brukar de gå på finare auktioner för 2 000–3 000 kr styck, några har klubbats för runt 10 000 kr.

10. Teakfåtöljer

Avlutade möbler hör 1970-talet till. Nu är det teak som gäller! Den här modellen heter Kandida­ten och tillverkades hos OPE Möbler i Jönköping under 1950- och 1960-talet. Hos de stora auktionshusen brukar de klubbas för 10 000 kr, beroende på skick, internationellt för betydligt mer. Men det fanns fler fabriker som tillverkade teakmöbler i Sverige, nu på väg att bli framtida dyrgripar. Håll utkik efter Götemöbler i Nässjö, Bröderna Andersson i Eke­nässjön, Ikea och flera andra.

11. Lisa Larson-figuriner

Den här skulpturen ingick i serien Samhällsdebatten som Lisa Larson gjorde mellan 1969 och 1971 för Gustavsberg. En symbol för kvinnans frigörelse och att kvinnor visst kan! De klubbade priserna stiger snabbt. I dag går de i Sverige sällan under 30 000 kr.

12. Mässingbricka

Vacker bricka i mässing (1900-talets mitt) från firma Lars Holmström i Arvika. Under våren har du kunnat köpa dem för 200–300 kr styck hos mindre auktionshus. Nu: Värda 15 000 kr hos internationella design- och vintagesajter.

13. Bordspeglar

Modell 402 och 406 från bröderna Uno och Östen Kristiansson i skånska Vittsjö är värda kosing i dag. Formgavs 1962 och producerades under hela 60-talet. Finns i ek, rosenträ och teak. 402 har en fot i trä, 406 har en fot i metall. Tänk 2 000–7 000 kr här i Sverige, internationellt brukar utropet på en fin 402 ligga på 40 000–50 000 kr, 406 brukar värderas till runt 20 000 kr.

14. Hans-Agne Jakobsson-lampor

Industridesignern Hans-Agne Jakobsson startade sin lilla armaturverksamhet i Markaryd på 1950-­­­talet. Nu går hans lampor och lyktor för hundratusentals kronor och är hett efterfrågade internationellt. Priserna är höga, som dessa franslampor som säljs för 20 000–60 000 kr.

15. Dallasglamour

Hundar och tigrar befolkade hemmen på 80-talet. På loppis kan man nu hitta dem för hundralappen – och sälja vidare för 2000-6000 kr. Djuren är nämligen heta inredningsobjekt för hipster.

Så känner du igen en guldklimp

  • Vänd, vrid och leta efter stämplar och märk­ningar på möbler och föremål. Googla.
  • Smaken är som baken, en yngre generation kan älska det du inte gillar.
  • Skicka in bilder på föremålen till auktionshusens experter och ställ frågor.

Tips när du säljer

  • Högst pris finns på de internationella sajterna Pamono.com och 1stdibs.com. Skandinavisk retro är åtråvärd i utlandet.
  • För att sälja måste du ansöka om lov och godkännas.
  • I Sverige finns Auctionet, Bukowskis online och Auktionsverket online. Priserna är lägre. Men även utländska handlare budar här.
  • Tradera säljs många retrosa­ker. Blocket är inte så bra för antikt och retro, bättre för nytt och begagnat.

Läs också: Så mycket är din Lisa Larson-keramik värd!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar