15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

Gustavianska speglar och silvermuggar i all ära. Men dina prylar behöver inte vara antika för att ha ett högt värde! Här är retroprylarna du absolut ska spara.


Läs också: Furumöblerna du inte ska slänga!

För att ett föremål ska få kallas antikt måste det vara 100 år eller mer. Så visst låter antikt mer dyrbart än retro? Men faktum är att antikt inte alls behöver vara mer värt.
Allmoge, gustavianskt och rokoko har fått stå tillbaka för retro som ofta bara är 20 till 50 år gammalt. På handelsplatsen Auctionet.com är årets mest sökta ord teak, inte alls gustavianskt eller silver.

Hett med danska designmöbler

Gigantiska antika skåp, svuls­tiga stolar och stora skänkar går inte lika lätt in i våra moderna hem. Även om de är vackra kräver de stora ytor. Dess­utom styr inredningstrenderna andrahandsmarknaden allt mer. Danska designmöbler och prylar från 50- och 60-talet har varit och är hett eftertraktade – till skillnad från ting som var värdefulla för 25 år sedan. Så håll dig uppdaterad på trenderna. Och kolla igenom vinden ett varv till. Chansen är stor att tjäna både små och stora summor.

15 retroskatter att hålla utkik efter

1. Askfatet Ultima

Många av oss minns de här askfaten med lite äckelkänslor, fulla med fimpar och aska, stod lite här och var. Men det är snart 50 år sedan, nu är de framtida dyrgripar. De kom på 70-talet, gjordes av konstnärsduon Beck & Ljung. Fanns på fot med papperskorg undertill men även för bordet. Gjordes i stora upplagor, men många slängdes just för att de är ask­­fat. Ser du dem på loppis så köp! Nyligen var de på trendtidningen Elle Interiörs omslag. Bukowskis, Stockholms auktionsverk och även den internationella marknaden har fått upp blicken för dem – prislappen ligger runt 5 000 kr.

2. Ljuskrona

Erik Höglund var en allkonstnär som skapade i glas men även i trä och smide. Hans ljuskronor från 60- och 70-talet är de som går högst. I dem kombinerar han smide och glas. I Sverige går de sällan för över 10 000 kr. De maffigaste pjäserna klubbas utomlands för flera hundra tusen kronor. Så: fyndläge på hans ljuskronor, golvljusstakar och ljusstakar i glas och smide.

3. Lyktan Polar Hurricane

Formgivare är glaskonstnären Göran Wärff för Kosta glasbruk. Upphovsman till många serviser, till våra mest älskade lyktor, till exempel Snowball (fortfarande i produktion). Mest i pris ökar just nu denna färgade lykta. De klubbade priserna börjar närma sig 5 000 kr. Otroligt vacker!

4. Furumöbler

Furu var den stora inredningstrenden på 1970-talet, soffor, matgrupper, hallmöbler, vi klädde till och med in väggarna i furupanel. Ju mer bastukänsla, desto bätt­re. När furutrenden var över gick möblerna knappt att sälja vidare, än i dag är det många som tvekar att ta emot dem. Men just den här hallmöbeln lades ut på Bukowskis för 2 000 kr i mars. Och vissa soffbord går för över 20 000 kr.

5. Furuspeglar

Speglar i furu är riktiga bubblare. Här hemma läggs de ut för runt 2 000 kr, internationellt för 15 000–20 000 kr. Den här är från 1970-talet och tillverkad hos Glas Mäster i Markaryd i Småland.

6. Rustika serviser

1970-talets serviser är på modet igen. Allra mest de av Ulla Procopé för Arabia. Blåvita Valencia är en av de mest populära. Precis som många andra av hennes serviser har den rusat i väg och går nu för runt 20 000 kr. En enda tekopp kan du få 1 500–2 000 kr för!

7. Pallar

Plötsligt har vissa pallar blivit inne, de går för flera tusenlappar. Just den här är från Ingvar Hildingssons (I.H. Slöjd). De senaste åren har de gått från noll och ingenting till 9 000 kr hos svenska auktionshus, hos de internationella 18 000–27 000 kr. Det finns flera åtråvärda pallar, bland annat av Lisa Johansson-Papé, Gillis Lundgren med flera. Så kolla vad du har där hemma!

8. 70-talslampor

Flera lampor från 1970-talet är efter­­traktade i dag. Den här model­len från Tranås Stilarmatur går fortfarande att finna på loppisar för en liten peng. Om du inte vill ha den hemma vid soffan kan du sälja den vidare hos de stora auktionshusen. Då kan du få upp till 16 000 för ett par. Väljer du den internationella marknaden kan du sätta ett pris på 25 000–30 000 kr paret.

9. Mässing

Svenska mässingssaker från 60- och 70-talet är heta byten. Aniara heter dessa ljusstakar från 60-talet av Pierre Forsell för Skultuna. De går faktiskt fortfarande att fynda på loppis. I Sverige brukar de gå på finare auktioner för 2 000–3 000 kr styck, några har klubbats för runt 10 000 kr.

10. Teakfåtöljer

Avlutade möbler hör 1970-talet till. Nu är det teak som gäller! Den här modellen heter Kandida­ten och tillverkades hos OPE Möbler i Jönköping under 1950- och 1960-talet. Hos de stora auktionshusen brukar de klubbas för 10 000 kr, beroende på skick, internationellt för betydligt mer. Men det fanns fler fabriker som tillverkade teakmöbler i Sverige, nu på väg att bli framtida dyrgripar. Håll utkik efter Götemöbler i Nässjö, Bröderna Andersson i Eke­nässjön, Ikea och flera andra.

11. Lisa Larson-figuriner

Den här skulpturen ingick i serien Samhällsdebatten som Lisa Larson gjorde mellan 1969 och 1971 för Gustavsberg. En symbol för kvinnans frigörelse och att kvinnor visst kan! De klubbade priserna stiger snabbt. I dag går de i Sverige sällan under 30 000 kr.

12. Mässingbricka

Vacker bricka i mässing (1900-talets mitt) från firma Lars Holmström i Arvika. Under våren har du kunnat köpa dem för 200–300 kr styck hos mindre auktionshus. Nu: Värda 15 000 kr hos internationella design- och vintagesajter.

13. Bordspeglar

Modell 402 och 406 från bröderna Uno och Östen Kristiansson i skånska Vittsjö är värda kosing i dag. Formgavs 1962 och producerades under hela 60-talet. Finns i ek, rosenträ och teak. 402 har en fot i trä, 406 har en fot i metall. Tänk 2 000–7 000 kr här i Sverige, internationellt brukar utropet på en fin 402 ligga på 40 000–50 000 kr, 406 brukar värderas till runt 20 000 kr.

14. Hans-Agne Jakobsson-lampor

Industridesignern Hans-Agne Jakobsson startade sin lilla armaturverksamhet i Markaryd på 1950-­­­talet. Nu går hans lampor och lyktor för hundratusentals kronor och är hett efterfrågade internationellt. Priserna är höga, som dessa franslampor som säljs för 20 000–60 000 kr.

15. Dallasglamour

Hundar och tigrar befolkade hemmen på 80-talet. På loppis kan man nu hitta dem för hundralappen – och sälja vidare för 2000-6000 kr. Djuren är nämligen heta inredningsobjekt för hipster.

Så känner du igen en guldklimp

  • Vänd, vrid och leta efter stämplar och märk­ningar på möbler och föremål. Googla.
  • Smaken är som baken, en yngre generation kan älska det du inte gillar.
  • Skicka in bilder på föremålen till auktionshusens experter och ställ frågor.

Tips när du säljer

  • Högst pris finns på de internationella sajterna Pamono.com och 1stdibs.com. Skandinavisk retro är åtråvärd i utlandet.
  • För att sälja måste du ansöka om lov och godkännas.
  • I Sverige finns Auctionet, Bukowskis online och Auktionsverket online. Priserna är lägre. Men även utländska handlare budar här.
  • Tradera säljs många retrosa­ker. Blocket är inte så bra för antikt och retro, bättre för nytt och begagnat.

Läs också: Så mycket är din Lisa Larson-keramik värd!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar