5 tips – möblera vardagsrummet

Att möblera vardagsrummet handlar om att ge besökaren något att glädjas över och inred gärna med någon snygg detalj. Något lite oväntat kanske? Här kommer fem tips.

Tips nummer 1 – soffan i blickfånget!

Soffan är en viktig möbel i vardagsrummet och den ska absolut hamna i blickfånget. Välj en soffa som passar livssituationen. För flerfamiljhushåll kan det vara värt att satsa på en soffa som är stryktålig och där fläckar är lätta att få bort. För singelhushåll eller tvåmanshushåll kan det vara snyggt med en skinnsoffa eller en soffa i något unikt och häftigt material. Det viktiga är att du trivs med materialet.

Ställ soffan vänd mot ingången så att det blir det första man ser när man tar klivet in över tröskeln. Soffan ska se inbjudande ut och man ska vilja krypa ner i den efter en lång dag full av olika bestyr.

Tips nummer 2 – därför är mattan viktig 

Val av matta hör ihop med val av möbler till soffgruppen och golvytans storlek. Helheten ska se snygg ut. Fundera på vad du tycker är viktigt med en matta. Ska den vara mysig att gå på? Ska den hamna i blickfånget? Är material viktigt?

Skriv ner några punkter du tycker är viktiga. Det kommer att underlätta sedan när du letar rätt på din favorit.

Du behöver inte heller nöja dig med endast en matta. I vissa vardagsrum kan det vara snyggt att blanda mattor i olika former och färger. Tänk på att mattan ska ligga på golvet och därför är det viktigt att du har med golvet i ekvationen. Har du ett neutralt golv ska du absolut vara våghalsig när du väljer ut mattor. Fyll på med färg och form.

Har du ett snyggt lackat eller hårdvaxoljat golv i ek så ska du istället lyfta fram golvet. Då behöver du en matta som är mer neutral.

Tips nummer 3 – få besökaren att ”haja till”

Ett smart trick är att inreda med något som får besökaren att ”haja till” lite extra. Det ska vara något oväntat, som säger något om dig, och som inte ingår i alla kataloger.

Bortsett från en speciell sak kan du använda dig av hela vardagsrummet. Lyft fram stora, pampiga fönster eller ett sluttande innertak. Alla vardagsrum bjuder på något alldeles extra som du kan lyfta fram utan att ta till möbler.

Tips nummer 4 – möblera inte bort luften!

När du möblerar är det viktigt att du inte tar i så du spricker. Skapa luft mellan möbler, väggar och vardagsrummets mitt.

Bastanta, tunga möbler har en tendens att ta över och får därmed vardagsrummet att kännas mindre. På samma sätt får mindre möbler vardagsrummet att kännas överdrivet stort. Inred med möbler som kommer till sin rätt i vardagsrummet.

Tips nummer 5 – låt vardagsrummet andas årstider

Vill du röra dig åt det mysiga hållet ska du använda dig av mörka färger på väggarna. Ta in en skinnmöbel och testa med olika mattor för att bryta av. Du kan dra nytta av årstiderna. Låt vardagsrummet andas årstider. Nu när hösten går intåg kan du absolut ta fram doftljusen och lägg en pläd över soffan eller fåtöljen! Det är snyggt och höjer dessutom mysfaktorn.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar