5 tips – möblera vardagsrummet

Att möblera vardagsrummet handlar om att ge besökaren något att glädjas över och inred gärna med någon snygg detalj. Något lite oväntat kanske? Här kommer fem tips.


Tips nummer 1 – soffan i blickfånget!

Soffan är en viktig möbel i vardagsrummet och den ska absolut hamna i blickfånget. Välj en soffa som passar livssituationen. För flerfamiljhushåll kan det vara värt att satsa på en soffa som är stryktålig och där fläckar är lätta att få bort. För singelhushåll eller tvåmanshushåll kan det vara snyggt med en skinnsoffa eller en soffa i något unikt och häftigt material. Det viktiga är att du trivs med materialet.

Ställ soffan vänd mot ingången så att det blir det första man ser när man tar klivet in över tröskeln. Soffan ska se inbjudande ut och man ska vilja krypa ner i den efter en lång dag full av olika bestyr.

Tips nummer 2 – därför är mattan viktig 

Val av matta hör ihop med val av möbler till soffgruppen och golvytans storlek. Helheten ska se snygg ut. Fundera på vad du tycker är viktigt med en matta. Ska den vara mysig att gå på? Ska den hamna i blickfånget? Är material viktigt?

Skriv ner några punkter du tycker är viktiga. Det kommer att underlätta sedan när du letar rätt på din favorit.

Du behöver inte heller nöja dig med endast en matta. I vissa vardagsrum kan det vara snyggt att blanda mattor i olika former och färger. Tänk på att mattan ska ligga på golvet och därför är det viktigt att du har med golvet i ekvationen. Har du ett neutralt golv ska du absolut vara våghalsig när du väljer ut mattor. Fyll på med färg och form.

Har du ett snyggt lackat eller hårdvaxoljat golv i ek så ska du istället lyfta fram golvet. Då behöver du en matta som är mer neutral.

Tips nummer 3 – få besökaren att ”haja till”

Ett smart trick är att inreda med något som får besökaren att ”haja till” lite extra. Det ska vara något oväntat, som säger något om dig, och som inte ingår i alla kataloger.

Bortsett från en speciell sak kan du använda dig av hela vardagsrummet. Lyft fram stora, pampiga fönster eller ett sluttande innertak. Alla vardagsrum bjuder på något alldeles extra som du kan lyfta fram utan att ta till möbler.

Tips nummer 4 – möblera inte bort luften!

När du möblerar är det viktigt att du inte tar i så du spricker. Skapa luft mellan möbler, väggar och vardagsrummets mitt.

Bastanta, tunga möbler har en tendens att ta över och får därmed vardagsrummet att kännas mindre. På samma sätt får mindre möbler vardagsrummet att kännas överdrivet stort. Inred med möbler som kommer till sin rätt i vardagsrummet.

Tips nummer 5 – låt vardagsrummet andas årstider

Vill du röra dig åt det mysiga hållet ska du använda dig av mörka färger på väggarna. Ta in en skinnmöbel och testa med olika mattor för att bryta av. Du kan dra nytta av årstiderna. Låt vardagsrummet andas årstider. Nu när hösten går intåg kan du absolut ta fram doftljusen och lägg en pläd över soffan eller fåtöljen! Det är snyggt och höjer dessutom mysfaktorn.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar