Småbarnsåren en kär men kostsam tid

Barnen är det värdefullaste vi har. Samtidigt vet alla småbarnsföräldrar att det kostar på, både i tid och pengar. Var uppmärksam på de privatekonomiska fällorna men låt hjärtat styra i den mån det går. Småbarnsåren kommer aldrig igen.

köpa blöjor
Oftast är det mamman som utnyttjar den största delen av föräldraledigheten. Det ger en lägre ersättning än om hon hade arbetat. Dessutom är det oftast hon som utnyttjar möjligheten att gå ned i arbetstid när barnen är små. Det blir många år med lägre inkomster samtidigt som den framtida pensionen påverkas negativt.

Alternativa lösningar
Arbetssituationen bestämmer, men i vissa fall är det kanske möjligt att dela på ansvaret. Om båda föräldrarna går ner till 90 procent kan det ge mer efter skatt än om endast kvinnan går ned till 75 procent.

Var ärlig mot dig själv, många gånger utför man samma arbetsuppgifter på deltid som man gjorde på heltid. Prata med din arbetsgivare om det finns möjlighet att arbeta några timmar hemifrån istället. Oftast är deltidsarbetet motiverat av att man vill hämta barnen tidigare på dagis. Med möjlighet att arbeta hemifrån kan man ta igen förlorad arbetstid på kvällen när barnen har gått och lagt sig.

Den som är hemma med barnen handlar oftast mat och andra förbrukningsvaror. Var rättvisa mot varandra och dela på hushållsutgifterna efter förmåga. Bestäm i förväg hur mycket var och en ska bidra med till hushållet och för varje månad över pengar till ett gemensamt ”huskonto”. Med ett betalkort i mataffären delas matkostnaderna via det gemensamma kontot.

Bättre gift än sambo
Om ni är gifta har du arvsrätt efter din partner om denne skulle avlida. Du har också rätt till hälften av era gemensamma tillgångar om ni skulle skilja er, om det inte finns enskild egendom. Är ni sambor har du bara rätt till hälften av er permanentbostad och bohag under förutsättning att dessa tillgångar har köpts för ert gemensamma bruk.

Är ni sambo och inte vill gifta er, se till att skriva ett testamente så att ni ärver varandra.

Högre tak i föräldraförsäkringen
Taket i föräldraförsäkringen höjs från och med 1 juli i år. Det innebär att det är månadsinkomster upp till 33 083 kronor som ligger grund för föräldrapenningens storlek istället för som tidigare, 24 813 kronor. Den som tjänar över 24 813 kronor får en högre ersättning än tidigare. Högsta månadsersättningen blir 26 466 kronor per månad före skatt. Detta gäller oavsett när barnet är fött.

Föräldrar har rätt att vara hemma 90 dagar (garantinivådagar) med en ersättning på 60 kronor per dag. För barn födda efter 30 juni 2006 höjs ersättningen till 180 kronor per dag från och med den 1 juli.

Av Anna Bäcklund
Chef Familjeekonomi Nordea
viivilla.se 2006 

Hur har ni löst er familjeekonomi?

 


Martin Ackert, 30 år, Göteborg
Barnen Jacob 3,5 år och Hannah 1 år

Svar: Min fru är mammaledig just nu och jag kommer vara hemma under augusti. Självklart påverkar det ekonomin. Vi har mindre pengar att röra oss med eftersom föräldrapenningen är lägre än lönen.

Joana Rydberg, 40 år, Nacka
Barnen Simone 9 år, Andreas 11 år och Oliver 14 år

Svar: Tidigare arbetade jag 90 procent men när min yngsta fyllde nio gick det inte längre. Ekonomiskt sätt är det inte så stor skillnad att jobba 90 eller 100 procent. Jag skulle gärna fortsatt arbeta 90 procent.

Helen Fomin, 46 år, Saltsjö Boo
Barnen Mattias 7 år och Andreas 16 år

Svar: Det är jag som har varit hemma med barnen och nu arbetar jag 75 procent. Eftersom det finns ett tak hos försäkringskassan har vi inte råd att låta min man vara hemma, vi skulle förlora för mycket ekonomiskt på det.

Intervju och foto: Jenny Ringström


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar