Ljus inne och ute

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inne och ute.

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inomhus och ger tips om hur du kan belysa trädgården.

Ett nytt tänkande när det gäller ljussättning inomhus kommer med den nya tekniken för s.k. downlights. Det är små infällbara armaturer för 12 V halogenlampor, som ger oanade inredningsmöjligheter och innebär ett helt nytt sätt att skapa variationer med ljus. Förutsättningen är att man kan fälla in dem i ett undertak, vilket är något att tänka på för dig som planerar en ombyggnad eller att bygga nytt. Teckningarna ovan t.h. visar tre olika varianter av downlights, en enkel, en riktbar och en med dekorativ glasskiva.

En av fördelarna med downlights är att de knappt syns. Små ljuspunkter i taket som sprider ljuset dit du vill. Rummet känns friare – taket renare. Passar även bra i kök, toaletter och badrum. För badrum vinns vissa bestämmelser om var i taket de får placeras.

Ett bra exempel på användningen av downlights. Armaturen märks knappast, men föremålet syns desto mer. Armaturen är den riktbara varianten, lämplig just för belysning av tavlor m m.

Bra belysning är en som inte bländar, och det gäller även den i trädgården. Stickande glödlampor, som är dåligt avskärmade, drabbar ju också omgivningen. En kvarleva från gamla tider, då utbudet av armaturer var magert, tomterna stora och gatubelysningen knaper. Idag, när boendet är mer kompakt, tomterna mindre och gatubelysningen nästan för effektiv, finns alltså andra förutsättningar.

Valet idag bör vara fler men avskärmade armaturer, som inte bara visar vägen vi ska gå, utan också ger trädgården variationsrik ljussättning. Valet av armatur är därför viktigt.

Till trappvägen av slipers finns en typ av trädgårdsbelysning, som med sin enkla form finns där utan att egentligen synas. Det ger ett behagligt ljus över vägen utan att blända.


Så här kan du designa och tillverka din egen trädgårdsbelysning. Gjut fast en tryckimpregnerad stolpe i marken och montera en avskärmad armatur på den. Höjden från mark till armatur bör vara 90 cm.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar