Gör din villa smart

Många nybyggda hus förses i dag med utrustning för att bli så "smarta" som möjligt och för att på ett intelligent sätt kunna möta framtiden. Men finns det något för oss som redan har en villa, och som ändå skulle vilja göra vardagen lite lättare? Svaret är - åtminstone nästan - ja.

En sensor i kylskåpet, en temperaturvakt i köket, en timer på en av lamporna i huset, en ”Sensel-box” och ett elfilter i städskåpet samt en egen hemsida att styra hemmet med.

Vad kan allt detta ha gemensamt?

Jo, det är delar av framtidens intelligenta hus. Tekniken finns redan i dag. Mycket går utmärkt att montera in i en ”gammal” villa. Många produkter är under utveckling och några har börjat marknadsföras.

Intensiv produktutveckling

Många företag arbetar intensivt med att få ut produkter till det smarta hemmet. Utvecklingen är ännu bara i sin linda och som med all ny teknik kommer även dessa nya tekniker att förfinas och troligen också gå ner i pris.

En sak är dock säker. De gamla science fiction-filmerna börjar bli verklighet! Det som tidigare betecknades som framtidsmystik har kommit för att stanna. Måhända är det ingen tillfällighet att de nya innovationerna kommer just i början av 2000-talet. Vi går in i en helt ny virtuell värld.

Elledning som nätverk

Ett av dem som ligger i frontlinjen är Vattenfallsägda bolaget Sensel AB, som utvecklar hårdvaran. Forskning har för övrigt bedrivits där ända sedan 1993.

Med den nya utrustningen använder man helt enkelt elledningen som hemnätverk. Så kallade noder, inmonterade i kylskåpet och förbundna med eluttaget, fungerar till exempel som sensorer om det skulle bli för varmt i skåpet. Liknande noder kan användas som exempelvis inbrottsvarnare, fuktvarnare eller brandvarnare.

Den nya tekniken prövas sedan en tid tillbaka av flera ”testpiloter”. En av dem är Gert Honnér på Lidingö, som har några av de nya finesserna installerade i sin bostad.

Testvilla på Lidingö

Den nya tekniken är genial, eftersom den inte kräver några trådbundna installationer. Vid elmätaren sitter en box, som är hjärtat i hela anläggningen. Intill denna installerar man ett speciellt filter, som tar bort eventuellt ”brus” på elledningen. Dessa installationer måste göras av en behörig installatör.

Signal via telenätet

När dessa installationer är gjorda är det bara att placera ut de noder vilka antingen tjänar som sensorer eller är förbundna med sådana. Noderna kopplas till eluttagen och kommunicerar med boxen, som i sin tur ar kontakt med det publika telenätet och sänder signaler till en speciell server. Därifrån kan användaren styra sina apparater via en personlig lösenordsskyddad hemsida.

Själva inpasseringen på hemsidan sker ungefär på samma sätt som när man går in på bankernas hemsidor för att se på sina konton, med så kallade digipass. Detta har man gjort för att ingen obehörig ska kunna gå in och t ex sätta på spisen när ingen är hemma.

Larm via telefon

Om någon av noderna signalerar att det inte står rätt till i huset, får man en signal antingen till en vanlig telefon eller till mobiltelefon. Fyra telefonnummer kan man programmera in på förhand. Via servern rings telefonerna upp i tur och ordning.

– Jag har bara gott att säga om de installationer jag provar, säger Gert Honnér. Han vet också att systemet fungerar, kanske bättre än han hade tänkt sig.

– En kall vinterdag ringde telefonen upp mig och indikerade att temperaturen i köket hade stigit över den som jag har programmerat in. Jag blev förstås förvånad, eftersom temperaturvakten egentligen ska indikera om det blir för kallt i rummet.

Gert Honnér visste att familjens döttrar var hemma och han ringde genast hem för att fråga vad som hade hänt.

– Det visade sig att våra döttrar ville förgylla den kulna vinterdagen på jullovet med att tända värmeljus. Då hade det blivit lite varmare i rummet än den temperatur som jag hade ställt in. Därmed fick jag en bekräftelse på att det hela fungerar. Temperaturvakten kan således också tjäna som brandvarnare.

När någon i familjen hade glömt att stänga kylskåpet ordentligt gick också larmet. Det hade blivit för varmt för smör, mjölk och ost.

Förutom de ”vakter” som Gert Honnér provar finns också till exempel Husvakt, som signalerar om det blir inbrott, och Elvakt, som talar om ifall jordfelsbrytaren har löst ut eller om det har blivit något elektriskt fel i huset.

Fuktvakt

Dessutom finns Fuktvakt, som indikerar läckage under exempelvis tvättmaskinen och Spisvakt som indikerar om spisen skulle vara påslagen under den tid som man normalt är på arbetet.

Produkterna kostar mellan cirka 2 500 och 3 500 kronor, beroende på vilka applikationer man väljer. Dyrast är Husvakt, som man kan få för 3 500 kronor och 270 kronor i månadskostnad. Då ingår dessutom två andra valfria tjänster i paketet (t ex Spisvakt och Kyl-/frysvakt).

Var det där din fru?
Nej det var vår tvättmaskin.

Det första av husen i en blivande ”intelligent” by på Värmdö utanför Stockholm. Foto: Natasja Juvic.

Många andra företag ligger också i startgroparna. Bland dem Electrolux, som kommer att lansera sitt kylskåp Screenfridge (som vi tidigare skrivit om) med inbyggd dator. Tanken är att det ska bli husets hjärta.

Det nya kylskåpet kommer att kunna kommunicera både mellan familjemedlemmar och med omvärlden via e-mail eller videomail. Det går också att surfa på nätet från kylskåpet, med en hel del begränsningar. I första hand ska man kunna få snabb lokal information. I kylskåpsdatorn finns också både TV och radio.

Det finns även möjlighet att via kameror bevaka huset. Man kan stå vid sin kylskåpsdator och se om någon icke önskvärd person försöker ta sig in på tomten. Har man små barn kan man via kamera i barnkammaren se vad de har för sig, utan att behöva störa dem i deras lek.

Bra också om man har spädbarn.

Som sig bör i en kylskåpsdator finns det också utförlig information om hur olika matvaror bör förvaras, liksom en virtuell kokbok med ett stort antal recept. I princip skulle man kunna välja ett recept och låta en beställning på ingredienserna gå via e-mail till butiken, som efter någon timme kommer hem med varorna.

Talar via e-box

Ericssons e-box, som är en plattform för att styra olika funktioner i en fastighet, är en förutsättning för att man ska kunna använda det nya kylskåpet. Via boxen kan man också styra exempelvis värme och belysning i villan.

E-boxen har fått stor användning när man har installerat bredband i fastigheter.

För att ta tillvara synergieffekterna inom området Smart Hus har de båda företagen Ericsson och Electrolux startat ett nytt bolag, e2home, som med hjälp av de båda företagens kompetens ska ta fram nya produkter för det intelligenta hemmet.

Sensels tjänster går mest ut på att vakta huset, men e2home har siktat in sig på styrningen. I företagets startpaket, som bygger på teknik från amerikanska X 10, ingår en pc-adaptor, två noder för styrning av lampor och lika många för att styra andra typer av apparater. De styrs direkt via elnätet, men man kan också använda en fjärrkontroll, som medföljer. Dessutom ingår en radiomodul, som omvandlar radiosignalerna från fjärrkontrollen till kommandon.

Första bygget klart

Nu har man tillsammans med JM byggt ett ”intelligent hus” på Värmdö utanför Stockholm. Det är det första av sex, som färdigställs till sommaren. Nästa år ska en hel liten by med ytterligare 15 sådana hus vara inflyttningsklar.

Huset kostar runt 3,9 miljoner och IT-tekniken ytterligare en miljon, men den blir säkert mycket billigare med tiden. För pengarna får man också till exempel centraldammsugare, relaxhörna och tvättnedkast från badrummet på övre planet. Kanske förser man de sista husen i serien med ett basutbud, och låter resten bli tillval.

En värmeväxlare hämtar upp bergvärme genom ett 150 m djupt hål, och som sedan värmer golven från rörslingor med vatten.
Husnycklarna har man ersatt med ”Dallastaggar”, små pinnar med ett datachip, som läses av vid dörren och vid behov kan programmeras om. Alternativet är en anordning där familjens fingeravtryck fungerar som öppnare.

Betala per tvätt

Electrolux har också startat ett samarbete med Vattenfall. De båda företagen lanserar ett helt nytt koncept för hur tvättmaskinen i hemmet ska användas.
Tvättmaskinen hyrs ut till villaägaren, som betalar 10 kronor per tvätt via elräkningen. Maskinen byts ut om den går sönder eller när man anser att den har blivit för gammal. Det betyder att man alltid har en fungerande och relativt ny tvättmaskin till sitt förfogande.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar