Bästa produkterna för det smarta hemmet

Nyfiken på det smarta hemmet, men svårt att veta var du ska börja? Det finns en uppsjö olika sätt att förenkla vardagen med hjälp av teknik, här går vi igenom några populära varianter.

smarta hemmet temperatur

Många minns den klassiska scenen ur filmen ”Crocodile Dundee”, där Paul Hogans krokodiljägarkaraktär klappar i händer för att tända en lampa. Magiskt – tyckte man då. En grundläggande finess i det smarta hemmet – tycker man idag.

Numer går det att koppla upp det mesta till mobilen eller surfplattan. När du är på väg ut till landstället kan du sätta på elementen med en enkel knapptryckning i telefonen. Om du inte är hemma när det ringer på dörren kan du prata med personen utanför dörren genom ringklockan.

Om du inte vill använda din mobil, eller ens trycka på en knapp, så kan du använda dig av system med röststyrning. Genom röststyrningen kan du sätta på musik, byta TV-kanal eller välja film att titta på.

Funktioner till det uppkopplade, smarta hemmet är många, och utvecklingen går i en rasande takt. Här tittar vi på några av alla de produkter som gör vardagslivet enklare.

Läs också: Därför vet Spotify alltid vad du vill lyssna på!

Första steget är att välja ett system

Det finns många smarta funktioner att välja bland, och det första steget är att hitta ett system för styrningen. Gemensamt för alla system är att de kan anslutas till ditt wifi. Enkla system förekommer i app-form, som går att installera på mobil eller surfplatta. I appen kan du tända och släcka lampor, reglera värmen och sätta på tvättmaskinen. Om du hellre vill använda dig av röststyrning så finns olika assistenter att installera.

Förutom eventuella appar så behöver du själva tekniken på plats i ditt hem. Den vanligaste funktionen är smart belysning. Smarta lampor är lika enkla att ansluta som en traditionell glödlampa, men de kräver en separat hubb som ansluter lamporna till din router. Hubben ingår i startpaketet för de olika systemen.

Smart belysning

Smarta lampor kan hjälpa dig att hålla tjuvarna borta. Om du är bortrest så kan du enkelt tända och släcka lamporna i huset med hjälp av mobilen, så att det ser ut som att du är hemma. Det finns också system som är kopplade till din mobils GPS och som efter en enkel inställning kan tända lamporna när du är på väg hem från jobbet. Mysigt att komma hem till ett upplyst hem! Med hjälp av röststyrning kan du dimma, tända eller släcka lamporna när du väl är hemma.

I många system är det möjligt att gruppera hemmets olika lampor, så att du kan välja att ha ett starkare ljus i till exempel köket och ett svagare ljus i sovrummet.

Läs också: Kan robotgräsklippare rymma från tomten?

smarta hemmet belysning
Belysningen är bara en av alla saker man kan automatisera eller fjärrstyra med hjälp av smarta hemmet-produkter.

Ringklockor och larm

Att få en notis i mobil varje gång någon står utanför dörren kan vara praktiskt. Det finns även smarta ringklockor som filmar personen utanför dörren. Genom mobilen kan du även prata med personen på andra sidan dörren, även om du inte är hemma. Det är perfekt om du får en paketleverans, men inte har möjlighet att åka hem och ta emot den.

På marknaden finns även olika uppkopplande larm och låssystem. Genom appar kan du larma på och låsa eller låsa upp dörren, på distans och utan nyckel. Beroende på budget och behov finns även larm som är uppkopplade direkt till säkerhetsbolag eller polis. Genom att ha tillgång till kameror i ditt hem kan de skicka hjälp om du till exempel har ett pågående inbrott eller om det börjar brinna.

Hjälp i vardagen

Inbrott och brand är tack och lov ovanliga, men det finns många andra finesser av lite mer vardaglig karaktär. Det har blivit populärt att koppla hemmets vitvaror till det smarta systemet. Det finns kaffemaskiner som går att koppla upp, så att du får rykande färskt kaffe på morgonen när du vaknar. Eller varför inte sätta på en tvätt när du är på väg hem, så att du kan hänga upp den direkt när du kommer innanför dörren?

Att reglera temperaturen är också en vanlig funktion. Med de höga elpriserna är det tacksamt att kunna sänka värmen när det behövs. Om du reser bort kan du välja funktioner som ”Bortrest” eller ”Paus” som sänker temperaturen några grader. När du är på väg hem höjer du enkelt temperaturen igen. Det är också möjligt att reglera temperaturen under dygnet – kanske vill du ha lite svalare när du sover, eller under dagen när du inte är hemma.

Med hjälp av din röst eller en app i mobilen är det möjligt att sköta mycket i det uppkopplade, smarta hemmet. Fundera på vilka finesser du är ute efter och undersök sedan vilket system som passar dina behov. Prova dig fram. Börja i liten skala och utöka systemet med ytterligare funktioner efter hand.

Läs också: Robotdammsugare – så lyckas du med den lilla städhjälpen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar