Robotdammsugare – så lyckas du med den lilla städhjälpen!

Att låta en robotdammsugare sköta städningen låter skönt, men hur fungerar det egentligen? Och vad bör man tänka på inför köp? Här är våra bästa råd!

Undrar du också om en robotdammsugare kan fixa städjobbet därhemma? Fullt så självständig som den ofta framställs är den kanske inte riktigt, men en positiv aspekt är att du kan schemalägga den att städa när du är borta, så du kan komma hem till ett rent och snyggt hus.

Robotdammsugarens sidoborstar sopar upp dammet mot mitten där det sugs in i maskinen. 

Städar på annat sätt

En robot av bra kvalitet kan bli en praktisk hjälpreda för att hålla golvet rent, men räkna med att du ändå får ta fram din vanliga dammsugare emellanåt för att djuprengöra springor och mattor, och städa trånga skrymslen, trösklar, trappor och möbler. 

Till skillnad från en en vanlig dammsugare, som kan skapa ett vakuum mellan golv och munstycke med en kraftfull sugeffekt, behöver robotdammsugaren vara upphöjd en bit över golvet för att kunna köra över trösklar, och det gör att den inte städar lika effektivt. Den är istället utrustad med borstar som sopar upp dammet, och motoreffekten är desto lägre eftersom den går på batteri.

Vissa modeller har också en moppfunktion och kan fyllas på med vatten. Det kan vara bra för att få upp mikrodammet, men den tar inte bort fläckar lika bra som om du moppar själv. 

Jämför modeller noga

Robotdammsugaren är fortfarande en relativt ny produkt på marknaden som hela tiden vidareutvecklas med nya finesser. Vårt bästa tips är därför att granska oberoende produkttester noga innan du köper, då prestandan kan skilja sig ganska ordentligt mellan olika märken och modeller. En högljudd robot som gör ett halvdåligt jobb tröttnar du snabbt på, så välj inte bara efter prislappen – och fundera kring följande saker innan du bestämmer dig!

Skaffa robotdammsugare – 7 saker att tänka på!

1. Golv och trösklar

Har ditt golv mycket springor eller fogar, och höga trösklar? Det gör det extra svårt för robotdammsugaren. De flesta klarar trösklar på en centimeter, och många upp till två centimeter, men är de högre än så har de lätt att fastna. Har ditt hus flera våningar får du vara beredd att bära den upp och ned, eller skaffa en för varje våningsplan. Men du behöver inte vara orolig för att den ramlar ner i trappan, det hindret klarar den att läsa av.

2. Möbler och mattor

Du kan behöva anpassa inredningen för att roboten ska kunna arbeta lättare, men det beror också på hur avancerad modell du köper. Många robotar har svårt för tjocka, lurviga mattor, och ju fler saker du ställer på golvet, desto svårare blir det för roboten att komma åt. Vissa modeller har också svårt kring stolsben och långa gardiner. Tänk på att höjden på robotdammsugare är runt 7 till 10 centimeter, så det är bra om det inte är smalare springor under dina möbler.  

3. Plocka upp från golvet

Du bör väDu bör vänja dig vid att gå och plocka upp strumpor och annat smått från golvet, och hålla undan sladdar, som annars lätt fastnar i roboten. Inte för att den går sönder om det fastnar något, den slutar bara att städa, men får den problem brukar man få ett felmeddelande i mobilen så att man kan rätta till det. 
I appen som hör till kan du också skapa förbjudna zoner där du inte vill att roboten ska dammsuga, och ställa in ett städschema för roboten.

4. Djur i hemmet

Djurhår är en utmaning för många modeller, så har du djur bör du satsa på en extra kraftfull modell. I Råd & Röns stora test av robotdammsugare (sept, 2021) får bland annat Vorwerk VR300 och iRobot Roomba 980 höga betyg för sin förmåga att suga upp djurhår.

5. Dammbehållare och tömning

Storleken på dammbehållaren kan variera mellan 2–6 dl, och de flesta robotdammsugare behöver tömmas efter varje städning. Något som är ganska nytt är dock att vissa modeller även har en behållare vid basstationen där den tömmer sig själv, vilket såklart underlättar jobbet men också tar mer plats.

Läs också: Ojdå! 6 städmisstag många av oss gör

Robotdammsugare har inga dammsugarpåsar, istället samlas dammet i en liten behållare.

6. Gångtid och laddning

Någonstans mellan 45 minuter och 3 timmar i sträck orkar robotarna städa, beroende på modell. Sedan behöver ladda upp batterierna, vilket vanligtvis tar ca 2–3 timmar. De flesta har en laddstation som de själva återvänder till, men bland de billigare varianterna finns det även sådana som behöver laddas med kabel och startas manuellt för att återuppta städningen. Så självgående blir de alltså inte då.

7. Ljudvolym

Eftersom robotdammsugare kan ha ganska långa städpass flera gånger i veckan, är det en fördel om ljudet inte är störande högt, men vill du slippa ljudet helt kan du förstås låta roboten städa när du inte är hemma . Robotarnas ljudeffektnivå motsvarar vanliga dammsugares, och ligger ofta på omkring 70 dB. Men det finns modeller som ligger under 60 dB, och denna skillnad på tio decibel gör att ljudet upplevs hälften så högt. Ett par decibels skillnad är dock knappt märkbar. Be att få testa roboten i butiken för att höra hur den låter! 

Källor: Råd & Rön, Testfakta, Energimyndigheten, Bäst-i-test

Läs också: Så blir du kvitt de svåra fläckarna i badrummet!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar