Robotdammsugare – så lyckas du med den lilla städhjälpen!

Att låta en robotdammsugare sköta städningen låter skönt, men hur fungerar det egentligen? Och vad bör man tänka på inför köp? Här är våra bästa råd!

Undrar du också om en robotdammsugare kan fixa städjobbet därhemma? Fullt så självständig som den ofta framställs är den kanske inte riktigt, men en positiv aspekt är att du kan schemalägga den att städa när du är borta, så du kan komma hem till ett rent och snyggt hus.

Robotdammsugarens sidoborstar sopar upp dammet mot mitten där det sugs in i maskinen. 

Städar på annat sätt

En robot av bra kvalitet kan bli en praktisk hjälpreda för att hålla golvet rent, men räkna med att du ändå får ta fram din vanliga dammsugare emellanåt för att djuprengöra springor och mattor, och städa trånga skrymslen, trösklar, trappor och möbler. 

Till skillnad från en en vanlig dammsugare, som kan skapa ett vakuum mellan golv och munstycke med en kraftfull sugeffekt, behöver robotdammsugaren vara upphöjd en bit över golvet för att kunna köra över trösklar, och det gör att den inte städar lika effektivt. Den är istället utrustad med borstar som sopar upp dammet, och motoreffekten är desto lägre eftersom den går på batteri.

Vissa modeller har också en moppfunktion och kan fyllas på med vatten. Det kan vara bra för att få upp mikrodammet, men den tar inte bort fläckar lika bra som om du moppar själv. 

Jämför modeller noga

Robotdammsugaren är fortfarande en relativt ny produkt på marknaden som hela tiden vidareutvecklas med nya finesser. Vårt bästa tips är därför att granska oberoende produkttester noga innan du köper, då prestandan kan skilja sig ganska ordentligt mellan olika märken och modeller. En högljudd robot som gör ett halvdåligt jobb tröttnar du snabbt på, så välj inte bara efter prislappen – och fundera kring följande saker innan du bestämmer dig!

Skaffa robotdammsugare – 7 saker att tänka på!

1. Golv och trösklar

Har ditt golv mycket springor eller fogar, och höga trösklar? Det gör det extra svårt för robotdammsugaren. De flesta klarar trösklar på en centimeter, och många upp till två centimeter, men är de högre än så har de lätt att fastna. Har ditt hus flera våningar får du vara beredd att bära den upp och ned, eller skaffa en för varje våningsplan. Men du behöver inte vara orolig för att den ramlar ner i trappan, det hindret klarar den att läsa av.

2. Möbler och mattor

Du kan behöva anpassa inredningen för att roboten ska kunna arbeta lättare, men det beror också på hur avancerad modell du köper. Många robotar har svårt för tjocka, lurviga mattor, och ju fler saker du ställer på golvet, desto svårare blir det för roboten att komma åt. Vissa modeller har också svårt kring stolsben och långa gardiner. Tänk på att höjden på robotdammsugare är runt 7 till 10 centimeter, så det är bra om det inte är smalare springor under dina möbler.  

3. Plocka upp från golvet

Du bör väDu bör vänja dig vid att gå och plocka upp strumpor och annat smått från golvet, och hålla undan sladdar, som annars lätt fastnar i roboten. Inte för att den går sönder om det fastnar något, den slutar bara att städa, men får den problem brukar man få ett felmeddelande i mobilen så att man kan rätta till det. 
I appen som hör till kan du också skapa förbjudna zoner där du inte vill att roboten ska dammsuga, och ställa in ett städschema för roboten.

4. Djur i hemmet

Djurhår är en utmaning för många modeller, så har du djur bör du satsa på en extra kraftfull modell. I Råd & Röns stora test av robotdammsugare (sept, 2021) får bland annat Vorwerk VR300 och iRobot Roomba 980 höga betyg för sin förmåga att suga upp djurhår.

5. Dammbehållare och tömning

Storleken på dammbehållaren kan variera mellan 2–6 dl, och de flesta robotdammsugare behöver tömmas efter varje städning. Något som är ganska nytt är dock att vissa modeller även har en behållare vid basstationen där den tömmer sig själv, vilket såklart underlättar jobbet men också tar mer plats.

Läs också: Ojdå! 6 städmisstag många av oss gör

Robotdammsugare har inga dammsugarpåsar, istället samlas dammet i en liten behållare.

6. Gångtid och laddning

Någonstans mellan 45 minuter och 3 timmar i sträck orkar robotarna städa, beroende på modell. Sedan behöver ladda upp batterierna, vilket vanligtvis tar ca 2–3 timmar. De flesta har en laddstation som de själva återvänder till, men bland de billigare varianterna finns det även sådana som behöver laddas med kabel och startas manuellt för att återuppta städningen. Så självgående blir de alltså inte då.

7. Ljudvolym

Eftersom robotdammsugare kan ha ganska långa städpass flera gånger i veckan, är det en fördel om ljudet inte är störande högt, men vill du slippa ljudet helt kan du förstås låta roboten städa när du inte är hemma . Robotarnas ljudeffektnivå motsvarar vanliga dammsugares, och ligger ofta på omkring 70 dB. Men det finns modeller som ligger under 60 dB, och denna skillnad på tio decibel gör att ljudet upplevs hälften så högt. Ett par decibels skillnad är dock knappt märkbar. Be att få testa roboten i butiken för att höra hur den låter! 

Källor: Råd & Rön, Testfakta, Energimyndigheten, Bäst-i-test

Läs också: Så blir du kvitt de svåra fläckarna i badrummet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar