Kampen om folk-TV:n

Konkurrensen är hårdare än någonsin på tv-marknaden och nu kan du göra ett riktigt klipp. När höstens nya modeller står i butikshyllorna är allt dukat för årets största tv-test!

Nu när vintern sätter in bänkar sig allt fler i soffan och myser framför TV:n. Och utbudet på TV-underhållning är större än någonsin. Oavsett om du tar in kanalerna via antenn, kabel eller parabol kan du få digitala signaler av hög kvalitet, ibland till och med i HD-upplösning.

Övergången till digital-TV betyder att alla som köpt en flatskärm äntligen kan få den bildkvalitet de betalat för. Och de som äntligen byter ut sina gamla bildrörsapparater kan också se fram emot markant förbättrade TV-upplevelser. Men det gäller att välja rätt TV.

Testet

Den här gången har vi koncentrerat oss på de riktigt bra 40/42-tummarna i prisklassen mellan 10 000 och 20 000 kronor. De kan huvudsakligen delas in i två grupper. Från och med 10 000 kronor får du en flatskärm som har gott om HDMI-kontakter, 100 Hz-bildbehandling och rent allmänt en bra bild. Betalar du ett par tusenlappar mer får du fler funktioner, men inte nödvändigtvis en bättre bild. Själva TV:n, alltså bildpanelen, kan ofta vara helt identisk, medan det är funktioner och annan utrustning som skiljer mellan olika modeller.

I detta test har vi som vanligt lagt störst vikt vid bildkvaliteten. Men TV:n ska ha bra ljud också, vara enkel att använda och ha rätt anslutningar. Vi är ute efter prisklassens absolut bästa skärm, men också efter den som ger mest för pengarna. Vem som är bäst får du reda på om du läser vidare.


JVC LT-42DV1BU Pris: 16 000 kr Importör JVC www.jvc.se

Färgsprakande svartvit

JVC:s nya design-TV är tunn och läcker – vit baksida och blanksvart front ger den en känsla av exklusivitet.

JVC LT-42DV1BU
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
3 HDMI
USB-ingång
Dynapix HD-bildbehandling
Pris: 16 000 kr

42DV1 är en användarvänlig Full-HD-TV med 100 Hz-teknik och enkel mediespelarfunktion. Den kan läsa musik och bildfiler från USB-minnen som kopplas in på fronten. Den inbyggda digitalmottagaren klarar bara MPEG2-format. Precis som förra modellen vi testade från JVC har den också ett aningen vingligt bordsstativ.

LT-42DV1BU är en välbalanserad TV med många möjligheter, som också väcker uppmärksamhet med sitt stilrena utseende. Både bilden och ljudet får fina vitsord men lyckas inte hävda sig i toppen på grund av traditionell bakgrundsbelysning. Det räcker tyvärr inte i dessa LED-tider.

+
Skarp och naturlig bild.
Klart ljud.


Stöder inte MPEG4.


Toshiba 42XV635DN Pris: 15 000 kr Importör: Toshiba www.toshiba.se

Den tänkande TV:n

Toshibas nya XV-serie är utrustad med Metabrain-systemet. Det analyserar rummets och TV-signalernas ljusförhållanden och optimerar sedan bilden.

Toshiba 42XV635DN
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI
USB-ingång
Metabrain-bildbehandling
Pris: 15 000 kr

Det finns ingen ände på vad den här TV:n ska klara av, men trots all världens finurligheter har inte heller denna modell den nya LED-bakgrundsbelysningen. Det betyder ett något snävare kontrastomfång än de bästa i testet. Inramningen runt själva skärmen är ytterst tunn, vilket gör att TV:n ser mindre ut än den faktiskt är. Toshiba har förbättrat sitt menysystem och bjuder nu på stora, intelligenta och lättlästa menyer.

Toshiba är inte bäst på kontrast eller ljusstyrka, men de totala egenskaperna – inklusive enkel skötsel och bra ljud – förbättrar helhetsintrycket. 42XV635DN passar främst till vanliga TV-program och sport, men ger också bra resultat med film i upplysta rum.

+
Användarvänlig.


Måttlig kontrast.


Finlux 42FLSE850SU Pris: 10 000 kr Importör: Finlux www.finlux.se

Fin, finare, Finlux?

Finska Finlux har en LCD-TV som kan ta upp kampen med LED-modellerna när det gäller att vara smal och snygg.

Finlux 42FLSE850SU
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI
USB-ingång
Pris: 10 000 kr

Den här skärmen är inte utrustad med LED-bakgrundsbelysning men den är ändå tunnare än de flesta vanliga LCD-skärmar som finns på marknaden – bara 56 mm på det tjockaste stället och 32 mm i kanten. Fjärrkontrollen är också tunnare än normalt, men vi är lite förvånade över det genomskinliga glaset i mitten, precis där OK-knappen borde ha suttit. I övrigt har TV:n 4 HDMI-ingångar, samt både analog och digital ljudutgång för dem som vill koppla in en extern ljudanläggning eller en ljudlimpa. Den inbyggda TV-mottagaren är MPEG2-kompatibel.

Om du vill ha en läcker och väldesignad TV utan den styva prislapp som brukar ingå, är Finlux TV definitivt värd en närmare titt. Bildkvaliteten är inte fullt i klass med de dyraste testdeltagarnas, men skillnaden är inte dramatisk. Finlux hade kunnat göra ett bättre jobb med bildens grundinställningar, men det behövs inte mycket justering för att den ska se bra ut.

+
Tunn och läcker.


Överdrivna färger.
Begränsad svärta.


Grundig Vision 7 42 Pris: 12 000 kr Importör: Grundig www.grundig.se

Bra på det mesta

Grundig fortsätter att finputsa sina apparater i Vision-serien. Kan senaste utgåvan av 7 42-modellen hänga med i den hårda konkurrensen?

Grundig Vision 7 42 (42-7952T)
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-inspelning
Pris: 12 000 kr

I den här TV:n har Grundig inkluderat sin populära USB Record-funktion, som gör att du kan spela in program på USB-minnen. Den kanske största fördelen med detta är att du kan pausa direktsändningar precis som du gör med en hårddiskinspelare. Funktion är dock begränsad till en kanal åt gången. Om du vill titta på en kanal medan du spelar in en annan behöver du en separat hårddiskbox med dubbla TV-mottagare.

Vision 7 42 kan skryta med ett snyggt och lättbegripligt menysystem. Den nya fjärrkontrollen kräver dock lite tillvänjning.

Grundig fortsätter att leverera genomgående fina TV-apparater. Vision 7 42 har bra bild, är användarvänlig och har flera praktiska finesser som höjer totalintrycket. Bildkvaliteten är på samma nivå som de flesta bra LCD-skärmar, men inte helt i klass med de senaste LED-skärmarna. Av den anledningen har vi stora förväntningar på Grundigs egen LED-skärm som lanseras kring jul. Men om du vill ha en bra allround-TV till ett förnuftigt pris är Vision 7 42 ett bra val.

+
Välutrustad.
Jämn och bra bild.


Begränsad svärta.


Sharp LC-40LU700E Pris: 17 000 kr Importör: Sharp www.sharp.se

Fenomenal kontrast

Sharp och Samsung är de enda i testet som använder sig av LED-teknik. Och Sharp är ensamma om att ha äkta LED-bakgrundsbelysning!

Sharp LC-40LE700S
40-tums LED, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång
Aquos Video Engine II-bildbehandling
Pris: 17 000 kr

Medan Samsung använder så kallad ”Edge LED”-teknik som består av sidmonterade lysdioder och speglar, har Sharp monterat lysdioderna direkt bakom LCD-panelen. Äkta LED-bakgrundsbelysning har den fördelen att den ger en större kontroll över ljuset, vilket i sin tur ger bättre kontrast. Skärmen blir en hel del tjockare än med sidmonterade lysdioder, men rent bildmässigt är det rätt väg att gå.

Sharp visar med denna TV att äkta LED-belysning på många sätt kan vara bättre än sidmonterad. Kontrasten och ljusstyrkan är fenomenal. Sharp har dock inte riktigt lyckats med sina fabriksinställningar och skärmen kräver lite arbete med fintrimning för att ge sitt bästa. De som är villiga att göra dettas belönas med en mycket imponerande bild på LC-40LE700S.

+
Imponerande kontrast och svärta.


Aningen överdrivna fabriksinställningar.


LG 42SL8000 Pris: 15 000 kr Importör: LG nordic.lge.com

Designbomben

LG fortsätter att vända sig till design- och prismedvetna användare – och de träffar mitt i prick! Nya SL8000 är både välutrustad och läcker till tusen.

LG 42SL8000
40-tums LCD, 1920 x 1080p, 200 Hz
4 HDMI
USB-ingång
Pris: 15 000 kr

LG:s splitter nya modell har en design som skiljer sig från mängden. Sett framifrån har den en blank, heldragen ram som helt saknar synliga kanter eller fogar. Den spegelblanka skärmytan kan dock erbjuda lite problem för dem som har fönster bakom soffan, eftersom det är ganska lätt att få störande reflexer. Den snygga skärmen har även ordning på de inre kvaliteterna, bland annat med fina anslutningar och inställningar. Vi vill gärna ge plus i kanten för fjärrkontrollen och det överskådliga menysystemet, som gör det här till en ytterst behaglig TV att använda.

LG är definitivt en aktör man ska följa noggrant framöver. 42SL8000 hävdar sig verkligen med fin design, utmärkt användning och framför allt en prydlig bild. Det är svårt att nå hela vägen fram i ett test som detta, men även om LG-skärmen inte kan mäta sig med de bästa på alla områden så kommer den mycket nära, och det till ett mycket angenämt pris. Ett odiskutabelt bra köp!

+
Läcker design.
Snygg och naturlig bild.


En del ljusreflektioner.


Sony KDL-40W5500 Pris: 13 000 kr Importör: Sony www.sony.se

Exemplarisk

Sony har en utsökt bild direkt ur kartongen och dessutom inbyggd MPEG4-mottagare.

Sony KDL-40W5500
40-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång
MotionFlow HD-bildbehandling
Pris: 13 000 kr

Vi tvekar inte en sekund att rekommendera Sony, för maken till lättanvänd och välkalibrerad TV får man leta länge efter. När man startar den för första gången väljer man mellan hem- och butiksläge, och fabriksinställningarna ger en suverän TV-bild. MotionFlow 100 Hz ger en mjuk bild som inte flimrar ens i de snabbaste scenerna.

Sony ska ha en eloge för att de levererat en väldigt välinställd TV direkt från fabrik, vilket är stor skillnad mot äldre generationer som var väldigt inriktade på butiksmiljöer. Svärtan är suverän och TV:n passar ypperligt till film. Den fina skärpan och den effektiva rörelsekompensationen gör också att KDL-40W5500 är en utsökt sportskärm. En riktigt bra allroundare från Sony!

+
Mycket bra kontrast och svärta.
Naturliga färger.


Tunt ljud.


Philips 42PFL8404 Pris: 12 000 kr Importör: Philips www.philips.se

Gör HD av allt

Med en av de mest effektiva bildbehandlingarna förvandlar Philips det smutsigaste vatten till årgångsvin. Till och med vanliga TV-sändningar blir nästan HD med Pixel Precis HD!

Philips 42PFL8404
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång, LAN, Ambilight
Pixel Precis HD-bildbehandling
Pris: 12 000 kr

Philips bildbehandling är så bra att den får det allra mesta att gnistra. Som vanligt har Philips givit TV:n en inställningsmeny som vägleder användaren genom grundinställningarna första gången TV:n slås på.. TV:n är också utrustad med tvåkanals Ambilight som skapar en ljusstämning på väggen bakom TV:n, samt fina multimediefunktioner. Mottagaren klarar MPEG4-signaler.

Philips 800-serie är en påkostad TV som är fullspäckad med allt vad Philips har i form av exklusiv bildbehandling och käcka multimediefunktioner som webbläsare och streaming-funktioner.

I bildmenyn handlar mycket om att stänga av funktioner om man ska få riktigt fina resultat, eftersom Philips gärna vill skryta med vad elektroniken kan. Med superskarpt HD-material fungerar det fint, men med lågupplöst material blir det lätt mycket störningar och dubbelkonturer och svulstiga kontrastövergångar. Vi ser fram emot att se den här tekniken i en TV med LED någon gång i framtiden, det kan bli en vinnande kombination.

+
Mycket bra bildbehandling.
Välutrustad.


Överdrivna fabriksinställningar.


Panasonic TX-P42V10 Pris: 17 000 kr Importör: Panasonic www.panasonic.se

Fortfarande att räkna med

Panasonic slår ett slag för filmälskarna med testets enda plasmaskärm. Kan nya TX-P42V10 hävda sig mot sina LCD- och LED-baserade rivaler?

Panasonic TX-P42V10
42-tums plasma, 1920 x 1080p
4 HDMI, MPEG4-mottagare
SD-plats, nätverk
600 Hz Intelligent Frame Creation
Pris: 17 000 kr

Panasonic satsar fortfarande stenhårt på plasmapaneler och från 42 tum och uppåt är det bara det som gäller från deras sida. Nytt för i år är de så kallade NeoPDP-panelerna som utlovar både högre ljusstyrka och lägre strömförbrukning än förra årets modeller. Här får du både hög bildkvalitet och massor av funktioner, inklusive Panasonics medietjänst Viera Cast som bland annat innehåller YouTube och streaming av bilder, video och musik.

Panasonic har gjort det igen. Här får du en plasmaskärm som kan hävda sig väl mot de bästa flatskärmarna på marknaden, inklusive de senaste LED-skärmarna. TX-P42V10 har alla plasmateknikens fördelar – suverän svärta och fylliga färger – utan några särskilda nackdelar. Utförandet är visserligen inte helt i LED-klass, plasmaskärmen väger ett par kilo mer än sina tunnare LED-konkurrenter. Men bildkvaliteten tillhör toppklassen, och för alla riktiga TV-entusiaster där ute är det nog den som räknas mest!

+
Naturliga färger.
”Mjuka” rörelser.


Visst ljusinsläpp.


Samsung UE40B6050 Pris: 18 000 kr Importör: Samsung www.samsung.se

Svart som natten

Samsungs LED-skärm dominerade i vårt test av 46-tummare, kan 6-seriens 42-tummare göra samma sak?

Samsung UE40B6050
40-tums LED, 1920 x 1080p, Edge LED
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång
100 Hz Motion Plus-bildbehandling
Pris: 18 000 kr

Samsungs 6-serie är en billigare och enklare utrustad version av den populära 7-serien. Den är lika tunn och har samma bildpanel men saknar Medi@ 2.0-paketet som bland annat innebär DLNA (streaming via nätverk) och internetbaserade tjänster.

Samsung-skärmen har en väldigt användarvänlig startguide som visar hur man kopplar in olika bildkällor. Den har dessutom en MPEG4-mottagare. TV:n levereras med en stor och överskådlig fjärrkontroll med tydliga knappar. Kanske lite väl stor, men den är faktiskt mer användarvänlig än mindre och trånga kontroller.

Samsungs 6-serie med LED-teknik är ett mycket bra val om man är ute efter en så bra allround-TV som möjligt. Suverän svärta och kontrast gör den här TV:n till en reell konkurrent till plasma på film. Den gör också bättre ifrån sig i omgivningar med stark belysning, vilket gör den till en strålande allroundskärm för hela familjen. Den som vill ha fler multimediefunktioner kan hellre satsa på 7000-serien. UE40B6050 har ett lite tunt ljud, men är ändå vår absoluta favorit den här gången också!

+
Mycket bra färger.
Enorm svärta.


Tunt ljud

Sammanfattning

Hårt i toppen

Du hittar inga direkt dåliga flatskärmar i den här prisklassen, men som vanligt är det ett par märken som utmärker sig.

Kombinationen av strålande bild, smakfull design och fina anslutningar gör att Samsung UE40B6050 ror hem segern. Den LED-belysta skärmen har en strålande bildkvalitet direkt ur kartongen, är enkel att använda och tack vare sina 28 millimeter är den väldigt läcker att titta på – även när den är avstängd. UE40B6050 sätter helt enkelt standarden för alla flatskärmar i den här klassen, så segern är välförtjänt.

Men Samsung är inte ensamma om att vara bra. Om du kan leva med att skärmen är ett par centimeter tjockare så är Sony KDL-40W5500 en hejdundrande bra TV. Här får du både toppenbild och ett lite fylligare ljud än vad Samsung-skärmen mäktar med, och till ett betydligt lägre pris. Sony-skärmen är alltså testets klart bästa köp.

Testets enda plasmaskärm förtjänar också ett hedersomnämnande. Panasonic TX-P42V10 har så starka bildprestanda att den lika gärna hade kunnat klättra överst på pallen. Plasmapanelen har dock sina begränsningar i vissa fall, och i starkt upplysta rum kommer den till korta mot LCD-skärmarna. Till filmer på kvällstid är det däremot svårt att hitta någon bättre TV i den här prisklassen, så därför är Panasonic särskild rekommenderad.

Sony och Panasonic är inte ensamma om att flåsa Samsung i nacken. Philips 42PFL8404 är en superb allround-TV som gör det mesta rätt på bildsidan, och har också alla de senaste internetfinesserna till ett konkurrenskraftigt pris. Dessutom är den helt exemplarisk när det gäller hur du ställer in den och använder den.

Testet i sin helhet kan du läsa på Bild & Ljud Hemmas hemsida!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar