Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?


Foto: Kristian Pohl

Musik, underhållning, film, spel: allt kan vi nu konsumera hemma genom att bara trycka på en knapp.

Nu vill vi också ha prylarna som får det att funka.

Men kanske tillhör du dem som öppnar kartongen med en ny, fiffig apparat och får svindel när du hittar bruksanvisningen?

Som tror att du har slagit upp den polska delen, men inser att instruktionerna är på rätt språk och att du ändå skulle behöva en tolk?

Det motsägelsefulla är att de tekniska lösningarna ska förenkla vår vardag. Vi ska slippa åka till videobutiken för att hyra och lämna tillbaka dvd-filmer, slippa jäkta hem för att passa Bolibompa eller Doobidoo, slippa snubbla på härvor av sladdar. Men vilken spetskompetens krävs egentligen för att nå det förlovade, trådlösa landet?

Klart är att de senaste åren har inneburit en explosion av nya lösningar och att ingen tror att utvecklingen kommer att avstanna.

Många tycker rent av att utvecklingen går för fort.

– Vi kan ta exemplet med blu-ray och högupplöst film. Tekniken har först i år fått ett uppsving och anammats av konsumenterna. Då kommer 3D-teve, som helt dominerade hemelektronikmässan i Berlin i år, säger Andreas Liebert, chefredaktör på Prylportalen.se som bevakar och testar nya produkter inom hemelektronik.

Den tydligaste trenden för musik i hemmet är så kallade flerrumslösningar, alltså trådlösa system som gör det möjligt att lyssna på musik från sin dator i vilket rum man än befinner sig.

– De flesta har sin musik i datorn i dag. Med en fjärrkontroll kan man strömma musiken till valfritt ljudsystem, säger Andreas Liebert.

För surfaren kretsar mycket kring surfplattan, Apples iPad och konkurrenter som Samsungs Galaxy Tab. Andreas Liebert är skeptisk.

– Jag vet allvarligt talat inte riktigt vad man ska ha den till. När priserna faller kan dock plattan säkert hitta sin plats hos e-boksläsare eller för att kolla Facebook i soffan där hemma.

Välj rätt pryl!

Produkter valda med hjälp av Per Rosenlund, regional försäljningschef för Onoffs hemleveranstjänst Help.

Filmentusiasten:

Vad är nytt? 3D-tv. Film på surfplatta. Integrerad videobutik.

Svåra val? Vänta med 3D-teve. Än så länge finns för få filmer och glasögonen är dyra. Om fem år räknar tillverkarna med att det ska finnas teknik som gör det möjligt att titta på 3D utan de särskilda glasögonen. LCD, LED eller plasma, det är den stora frågan. Vill man ha en liten teveapparat går plasma bort. Vill man energisnåla går plasma också bort. Älskar man film är plasma överlägsen tack vare den höga bildkvaliteten. Minst strömförbrukning har LED-teve.


 

Baslösningen:

Priserna på plasmaskärmar har sjunkit rejält så här får man i dag mycket för pengarna. En Panasonic 42-tum TX-P42X20E kostar exempelvis inte mer än cirka 6 500 kronor. Finesserna är begränsade, men för filmälskaren är det en riktigt bra teve.


 

Mellanlösningen:

På Samsungs LED-teve UE46C6005 kan man stoppa in ett USB-minne på sidan av teven och spela upp musik, titta på bilder eller spela upp film som man lagrat på USB-minnet. Man kan också köpa till en trådlös dongle för att strömma musik, film eller bilder från sitt hemmanätverk. Cirka 13 000 kronor.


 

Värstinglösningen

En ny LED-teve från LG (LG47LX950N ) med 3D-teknik har en ram runt teven som är nästan helt bortskalad och teven upplevs därför som ramlös. En USB-mediaspelare och två par 3D-glasögon medföljer. Kostar cirka 25 000 kronor.

Musikälskaren:

Vad är nytt? Trådlösa högtalarsystem. Musik allt oftare från datorn och Spotify.

Svåra val? Är trådlöst så bra som det låter? Historier som att musiken tystnar när man startar mikrovågsugnen är inte ovanliga. Det finns olika standarder så det rekommenderas att färdiga paket. I slutet av september i år var det premiär för Spotify i det trådlösa högtalarsystemet Sonos. Musiken hämtas till högtalarna direkt från internet. Man styr högtalarsystemet från sin iPhone, iPad eller iPod touch, om man inte vill köpa Sonos fjärrkontroll. Man kan börja med att ha högtalare i bara ett rum, och sedan köpa till de andra rummen. Vad det kostar beror på vilka högtalare man vill ha, men räkna med cirka 4 000 kronor.


 

Audio Pro Addon Four är ett högtalarsystem med små, runda högtalare som tar liten plats bredvid teven. Kopplas enkelt in till hörlursuttaget på teven, men kan också köras trådlöst via adaptern Audio Pro WF-100. Volymen sköts med tevens fjärrkontroll. Kostar cirka 4 000 kronor.


 

Samsung HT-C5550 är ett hemmabiosystem med blu-ray-spelare och så kallad Tallboy-högtalare (höga och smala högtalare som ger kraftfullt ljud). Har man en iPod eller iPhone så kan man ansluta dem i en docka som medföljer och därmed spela upp sin musik direkt i hemmabiosystemet. Kostar cirka 7 000 kronor.

Surfaren:

Vad är nytt? Surfplattan, också kallad pekdatorn.

Svåra val? Galaxy Tab är den första riktiga utmanaren till iPad bland surfplattor. iPad är något större, men billigare.


 

Samsungs Galaxy Tab är en surfplatta med 7-tumsskärm (alltså något mindre än Apples iPad). Till skillnad mot iPad kommer Galaxy Tab med en inbyggd telefon. Här finns allt i ett: dator där man kan öppna och redigera Office-dokument, se på film, lyssna på musik, läsa e-böcker, navigera via inbyggd GPS, ta bilder (3-megapixelskamera), trådlöst nätverk och blåtand 3.0. Kostar cirka 7 000 kronor.


En mini-PC från Samsung (N150-JP03SE) är en cool surfdator i rosa. Kompakt och liten (10,1 tum) och 10 timmars batteritid. Antireflexbehandlad LED-skärm gör att man kan titta på film även i direkt solljus. Kostar cirka 3 500 kronor.


ASUS X52JC är en ny familjedator, 15,6 tums skärm, widescreen, bra processor (Intel Core i3 350M) och en hårddisk på 500 GB. Kostar cirka 7 000 kronor.

Vilken teknik längtar du efter?


Mats Rynnes

Jag önskar mig en 3D-projektor i taket med projicering ner i golvet (spejsat och totalt galet), en Squeecebox så att jag kan lyssna på all världens musik. Jag vill ha fönster som vid solljus mörknar så man slipper persienner. Markiser som rullar ut vid solsken, men som har en inställd fördröjning på cirka 15 minuter så att den inte åker in så fort solen skulle gå i moln en kort stund. Dessutom vill jag ha en apparat som sänder ut störningssignaler till mobiler och det trådlösa nätverket i bostaden när till exempel maten är klar så att ungdomarna kan lämna rummet och komma ner och äta någon gång.

https://mats.blogg.viivilla.se

Vilken teknik -längtar du efter?


Evelina Sjödahl

Det skulle vara häftigt att ha en en LED-teve. Särskilt önskar man sig nog en ny teve nu när vintern är på ingång och man bara vill krypa ner i soffan framför en bra film!

https://evelinas.blogg.viivilla.se

Köpinformation:

Asus www.asus.se

Audio Pro www.audiopro.com 042-37 02 89

Lg www.lg.com/se/ 08-566 415 00

Onoff www.onoff.se 0774-40 40 40

Panasonic www.panasonic.se 08-680 26 00

Samsung www.samsung.se 0771-7267864
Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar