Så bygger du hemmabion

Har du ett rum över och gillar att titta mycket på film? Ja, då är det kanske läge för att investera i en riktig hemmabio. Vi har besökt radioprofilen Jesse Wallin som byggde om det outnyttjade källarrummet till värsta bion.

Sköna soffor från Ikea. Sen behövs bara lite popcorn så är biostämningen total.

Hemmabio handlar mycket om teknik. Vilka högtalare som är bäst och hur stor duken ska vara. Men precis som vid en riktig bioupplevelse handlar det om ljussättningen inne i rummet och hur bekväma stolarna är.

Vi har besökt radioprofilen Jesse Wallin som byggde sin egen hemmabio. Även om det är årets soligaste dag ute så är det svart som natten inne i Jesses och Susannes hemmabio. Tack vare svartmålade väggar, svart tak och tjocka mörkläggande gardiner över de små källargluggarna så sipprar inte det minsta dagsljus in. Och då kan man också få häftiga effekter med lite biobelysning, men främst av allt så blir själva filmen en helt annan upplevelse i mörker.

– Det hela började med att jag hade ett oändligt förråd av högtalare hemma, säger Jens. Jag gillar ju ljud! Så jag byggde allt utifrån ljudet. Men sen gillar jag också att bygga och hålla på – det är kul. Det här är verkligen ett riktig lågbudget-bygge.

I slutändan handlar en schysst hemmabio alltid om ljus och ljud! Öga och öra. De senaste åren har det hänt oerhört mycket på bildsidan, det går att få bra skärmar i nästan vilken storlek som helst. Jesse gjorde dock en liten speciallösning.

– Jag tog en mdf-skiva, målade den vit i en matt färg. Det gäller att få den slät. Sen köpte jag kardborre på rulle och satte fast den luddiga delen runt ytterkanterna för att rama in bilden. Ramen är till för om bilden kommer lite utanför sitt område så syns det inte. Man kan också måla en svart rand runt duken eller, som på bio, göra en ram av svart sammet.

 

Ljudet däremot, det är Jesses käraste ägodel. Som riktig ljudnörd, ägare av Skärgårdsradion och en av Sveriges riktiga radioprofiler satsade han självklart det mesta just på ljudupplevelsen.

– För att få ett bra ljud räcker det inte bra med rätt högtalare, det gäller också att ljudisolera rummet också. Jag hade en massa sådana skivor hemma så det handlade mycket om återvinning här. Men jag täckte tak och alla väggar, förutom tegelväggen med detta, sen målade jag allt svart.

Här nere hänger för det mesta äldsta killen, Oscar 17 år, med sina kompisar, men även lillebror Edward ser på film eller spelar playstation när han har kompisar hemma. Och om Jesse själv får välja så sätter han på en romantisk komedi med Julia Roberts.

– Lite roligt är att jag belyste alla högtalare, men jag fick så många frågor om tekniken, så det var därför jag gjorde det, skrattar Jesse. Egentligen ska ju inte högtalarna synas!


Hylla med bas högtalare och center högtalare. Här snickrade Jens en egen lösning med enkla byggskivor. Fronten är klädd med högtalartyg från HiFi kit. Specialeffekterna med det blå ljuset är en enkel LED-slinga från Ikea som är dragen under sockeln.


Förstärkarna behöver inte vara av extrem proffskvalitet för att få en bra bioupplevelse, men eftersom Jesse dagligen jobbar med ljud har han satsat mycket på just förstärkare.


Så här ser bion ut upplyst. Duken är en hemmasnickrad lösning av en mdf-skiva som målats med matt vit färg. Högtalarna liksom duken är fästa från taket med en enkel vajer och hänger alltså fritt.


Hyllan för alla filmer kommer från Susannes gamla arbetsplats, då dessa var på väg till containern.

Jens 5 bästa tips för bästa hemmabio

1. Gör en budget, gör en plan

2. Använd textilier, matta och andra ljuddämpande material. Glöm inte taket.

3. Satsa på ljudet. Var inte rädd för att handla begagnade prylar, Blocket är ett bra tips

4. Läs på ordentligt (allt du behöver veta finns på webben)

5. Ha kul!


Placera allt rätt! Så här har Jesse placerat allt för att få ut mesta möjliga hemmabioeffekt! Illustration Kenneth Lindblad

Teknikfakta:

Högtalare: Front högtalare JBL 4430, höger och vänster bas och toppar är ett bygge av en norsk HiFi-guru.

Sido- och bakre högtalare: JBL. Totalt nio högtalare inklusive 2 basar.

Dvd-spelare, Playstation 3 som är en Blue ray-spelare och ger mycket bättre bild än en vanlig dvd-spelare.

Skärm: Egenhändigt byggd av vitmålad mdf-skiva med svarta karborreband runt om

Projektor: Optoma HD66

Förstärkare: Denon AVR 4306. Delningsfilter DBX 223XL. Slutsteg toppar InterM300. Slutsteg, Basar Soundcraftsmen S860.

Vi i villa tipsar dig


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar