
Många är uppkopplade mot internet en stor del av sin vakna tid. Surfa Lugnt är en nationell kampanj om säkerhet på internet som dragit igång. Bakom kampanjen står tolv organisationer, företag och myndigheter. Syftet är att hjälpa svenska surfare med kunskap om hur man undviker att drabbas av och sprida virus vidare, få bukt med skräpmejl samt att upptäcka bedrägeriförsök (så kallad phishing) på internet.
Några säkra tips för att kunna surfa lugnt:
1. Ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn – håll dem uppdaterade
Brandväggen granskar all elektronisk trafik till och från datorn och antivirusprogrammet letar efter virus i filerna som kommer till din dator. Kör antivirusprogrammet på hårdisken med jämna mellanrum.
2. Uppdatera operativsystemet och webbläsaren regelbundet
Operativsystem och webbläsaren bör ha de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade. Ofta sker dock detta automatiskt, kolla dina inställningar. Välj också aktivt säkerhetsnivå i din webbläsare.
3. Ha flera e-postadresser för att undvika skräppost (spam)
Använd en speciell e-postadress för att till exempel handla, chatta eller delta i nyhetsgrupper. Öppna heller inte eller svara på skräppost.
4. Var försiktig om du laddar ner eller tar emot filer i mejl
Öppna inte filer i din e-post om du inte vet vad de innehåller. Spara istället filen på din hårddisk och kolla filen med antivirusprogrammet.
5. Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter
Tänk dig för innan du lämnar ut information om dig själv såsom namn, adress eller personnummer när du surfar på internet.
6. Var uppmärksam på spionprogram – kontrollera regelbundet datorn
Spyware – spionprogram försöker samla information om dig och dina vanor. Kan smyga sig med om du laddar ner ett annat program. Information om dig skickas till externa mottagare och du kan få skräppost från dem. Kolla datorn med antispionprogram.
7. Ta regelbundet säkerhetskopior av viktig information
Bra om olyckan ändå är framme och du får virus eller intrång.
8. Var noga med lösenord – välj med omsorg, byt ofta och håll det hemligt
Lösenordet bör inte vara knutet till personlig information som namn eller personnummer. Det bör också vara minst åtta tecken långt gärna en kombination av bokstäver och siffror. Byt ofta ditt lösenord.
Fler tips, råd och en expertpanel hittar du på