Välj rätt platteve

Tjockteven åker ut och in kommer den platta. Men för den som inte har satt sig in i alla tekniker och termer kan det vara en djungel. Vi i Villa ger dig en enkel guide till att välja rätt platteve.

Det är en hel del att tänka på när det är dags att byta den gamla tjocka mot en platt teve. Det handlar ofta om mycket pengar och teknikutvecklingen går rasande snabbt. Enligt ElektronikBranschen som är en branschorganisation för leverantörer och handlare inom konsumentelektronik, kommer försäljningen av platta teveapparater att nå 800 000 under 2007. Försäljningen av den gamla bildrörsteven sjunker till 50 000. Och storleken har betydelse! Nu är det 37 tum och uppåt som gäller som standardteve. Försäljningen av 50-60-tummarna har ökat och numera är så gott som alla teveapparater märkta med ”HD-ready”, vilket innebär att teven klarar högupplösta sändningar..

En vanlig fallgrop är att man inte köper en teve som är förberedd för HDTV, det vill säga är HD Ready-märkt. Det är också viktigt att man har klart för sig hur långt ifrån man sitter när man tittar på teve. Köper du en stor teve och sitter väldigt nära kommer du att kunna se pixlarna, säger Jan Ljuhs på ElektronikBranschen.

Att avståndet är viktigt när man väljer teve är något som Olle Näsling, Business Area Manager på Expert, håller med om. Han menar att många tror att 32 tum är lagom när man haft en 28 tum tjock teve. I själva verket är 37, 40 eller 42 tum ofta ett bättre alternativ sett till hur ett typiskt svenskt vardagsrum ser ut, säger han.

Lcd eller plasma

Det finns två olika tekniker när det gäller platta teveapparater och vilken man föredrar är mest en smaksak. Lcd är samma teknik som används i datorskärmar. Historiskt har lcd varit billigare än plasma, men priserna börjar närma sig varandra. Plasma har generellt haft bättre svärta (det svarta i bilden har varit riktigt svart) och högre kontrast.

– Man ska veta vad man i första hand vill titta på när man väljer teve. Utsändningar med mycket snabba bilder, t.ex. idrott, passar bäst i plasma medan däremot lugna studioprogram går bäst hem i lcd, säger Jan Ljuhs.

Ställ krav i butiken

Vad kan man då förvänta sig att få hjälp med i butiken och vad ska man tänka på?

– Att få se hur teveapparaten ser ut och få chansen att jämföra bild- och ljudkvalitet i varuhuset. Kunden ska även få guidning till vilken storlek och vilka funktioner som uppfyller behoven. Säljaren ska även ge förslag på storlek, vilken digitalbox som behövs och självklart visa vilka kontakter som passar just den kunden. Kunden ska också få vetskap om vilka kablar som behövs för att få den bästa upplevelsen och inte behöva köpa det vid ett senare tillfälle, säger Sara Widman, pressansvarig på Siba.

– Det är en självklarhet att man i butiken ska kunna jämföra kontrast, färgåtergivning och ljud både i ”spel-läge” och i olika teve-lägen, som exempelvis sport eller filmer, säger Olle Näsling.

Sara och Olle ger tips inför köpet!


Sara Widman är pressansvarig på SIBA


Olle Näsling är Business Area Manager på Expert

I butiken

Kläm och känn på teven och jämför ljud och bild med andra apparater i samma prisklass. Be att få se både film, spel och till exempel ett studioprogram. Beskriv rummet där teven ska stå och se till att du får vägledning av säljaren till rätt storlek. Se till att du får information om vilka övriga produkter du behöver, digitalbox, kablar, etc.

Se till att vara framtidssäkrad

För den som vill spendera 10 000 kronor på en ny teve bör vissa krav vara uppfyllda.

– En teve för 10 000 kronor bör ha 100 Hz-teknik och bildförbättringsprogram. Därtill förväntas att en teve i den prisklassen har en inbyggd digitalbox och flera olika in- och utgångsmöjligheter för att kunna koppla till annan elektronik, som exempelvis ett hemmabiosystem som förhöjer bild- och ljudupplevelsen. Dessutom ska bild och ljud vara bättre på en teve i 10 000-kronorsklassen än på en modell som kostar hälften så mycket, tycker Sara Widman.

Tekniken går snabbt och det är aldrig kul att köpa det senaste idag och stå med lång näsa om ett år då tekniken redan känns gammal.

– Man ska absolut köpa en teve som är HD Ready och ha minst en HDMI-ingång för bästa möjliga anslutning av extern källa. I vår bransch kan man förvänta sig en ständig teknisk utveckling så per definition ska man egentligen inte tala om ”framtidssäker”. Det enda vi med säkerhet vet är att produkterna hela tiden utvecklas. Vi kan också förvänta oss att själva distributionen av signal kan komma att utvecklas. Transmissionen blev ju som bekant digital under året som gått. Även den digitala sändningen kommer troligen att förändras och förbättras i framtiden, säger Olle Näsling.

Höstens platteve nyheter!


Samsungs nya R8-serie.
Bra svärta, inbyggd digitalmottagare och tre HDMI-anslutningar. Pris cirka 10 000 kronor. www.samsung.se

Sonys BRAVIA-serie koncentrerar sig på HDTV-marknaden med en massiv höstlansering. Det handlar bland annat om nya lcd-modeller i storlekar upp till 70 tum, samtliga märkta med full HD-upplösning – 1080p. Priser från cirka 20 000 kronor och uppåt. www.sony.se


Kuro betyder svart
på japanska och svart är just vad som inspirerat Pioneer när de tagit fram Kuro-serien av plasma-teve. Prisbelönad (EISA awards 2007*) med full hd är nyheten PDP-LX508D. Teven har djup svärta och rörelse – kan reproducera hd-filmer i originalformatet 24 bilder per sekund, precis som i en riktig biograf. Priser från 25 000 kronor och uppåt. www.pioneer.se

Inom kort kommer var femte teve att vara 40 tum eller större spår Sharp. Deras LC52HD1E har en skärmstorlek på 52 tum, full hd-panel (1920 x 1080) och inbyggd 160 GB hårddisk. Förutom att vara en stor teve fungerar den även som hårddiskinspelare, något som fick EISA:s* jury att ge den utmärkelsen ”Årets timeshift-tv 2007-2008”. Skärmen har hög ljusstyrka och djup svärta vilket dessutom kombineras med rörelseförbättring och 100 Hz. Den integrerade hårddiskinspelaren kan spela in hdtv-sändningar. Pris cirka 52 000 kronor www.sharp.se

*EISA (European Image and Sound Association) www.eisa-awards.eu/2007/

Ordlista

HDTV
HDTV står för ”high definition television”. På svenska kallas det högupplösnings-teve eller ibland skarp-teve. Fler detaljer återges och bilden är skarpare. Även ljudet påverkas till det bättre. Formaten för HD-teve är 720 respektive 1080 linjer (1080i).
En vanlig tevesändning sänds idag i 576i.
För att ta emot HD-sändningar behöver du en teve som är märkt med HD-ready eller Full HD och en HD-förberedd digitalbox.

Full HD
Den senaste tekniken för HD-sändningar. En teve som är Full HD-märkt klarar alla HD-sändningar upp till 1080 pixlar. Tänk på att du behöver en HD-förberedd digitalbox för att kunna se teveutsändningar i HD.

HD-ready
Teven klarar HD-sändningar men skalar upplösningar över 720 pixlar för att passa skärmen.
Tänk på att du behöver en HD-förberedd digitalbox för att kunna se teveutsändningar i HD.

DVI
Ingång för att koppla en dator till teveskärmen. Digital.

VGA
Äldre standard för att koppla en dator till teveskärmen. Analog.

HDMI
Ny kontakt för att koppla ihop teve, digitalbox och dvd som ger en högupplöst bild. Scart är den gamla standarden som nu är på väg bort. Kan dock vara bra att ha till hands om du vill kolla på din gamla vhs!

Lcd
Skärmteknik som även används på platta datorskärmar. Lcd står för den största delen av platteve-försäljningen och har traditionellt gett ”mest pixlar per krona”.

Plasma
En annan skärmteknik som generellt har varit bättre på svärta och kontrast.
Utsändningar med mycket snabba bilder, t ex idrott, passar bäst i plasma, liksom filmer och många tevespel, enligt Jan Ljuhs på ElektronikBranschen.

5.1
Den vanliga standarden för hemmabio. Står för fem vanliga högtalare och en bas.

7.1
Den nya standarden som teknikerna blueray och hd-dvd använder sig av.

Blu-ray och HD-DVD
Två konkurrerande standarder för högupplöst film. I dag finns ett begränsat utbud av film på blu-ray och HD-DVD, och på sikt kommer någon av dessa (eller båda) att ersätta dvd-formatet. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar