Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Android: Ett operativsystem och mjukvaruplattform för mobiltelefoner. Ägs av Google.

Blu-ray: Ett digitalformat som ger bättre ljud- och bildkvalitet än en vanlig dvd-skiva.

Galaxy Tab: Samsungs utmanare till Apples surfplatta.

Hd-teve: Förkortning av High Definition Television som innebär tevebild med högre upplösning än de nuvarande PAL-, NTSC- och SECAM-formaten.

Internet i teve: Många av nästa generations teveapparater har flera internetsajter (som Youtube) inbyggda i skärmen. Ett sätt att ansluta internet till sin teve är via en mediespelare (exempelvis Iomega Screenplay Tv Link Director Edition som kostar 755-999 kronor). Man ansluter den till teven med scartkontakt och sköter installationen med menysystemet.

iPad: Surfplatta som består av en 9,7-tums tryckkänslig skärm, tillverkad av Apple. Tänkt att användas för internetsurfning, e-post, bilder, filmer, musik, spel och e-böcker.

iPod: Mediaspelare som tillverkas av Apple och som i januari 2010 hade sålts i 250 miljoner exemplar. Fenomenet poddradio kommer ursprungligen från iPod. Har haft samma genomslag för MP3-spelaren som Sony Walkman hade för den bärbara kassettbandspelaren på 80-talet.

LCD-teve: Förkortning av Liquid Crystal Display, en digital bildskärm. Priset på en standard LCD-teven har mer än halverats på två år.

LED-teve: Förkortning av Light Emitting Diods. En vidareutveckling av LCD-fomatet som ger bättre färg och kontraståtergivning och tunnare teveapparater (3 centimeter) som förbrukar betydligt mindre ström. Fortfarande är de dock 30– 50 procent dyrare än LCD-teve.

On-demand-tjänst: Att själv kunna styra när teve-programmet eller filmen ska börja, via fjärrkontroll, mobiltelefon eller dator. Kan dels innebära att man går in på exempelvis SVT:s (svtplay.se) eller TV4:s (anytime.tv4.se) hemsida och ser de program man vill när man själv vill. Här erbjuder flera leverantörer ett brett utbud av tjänster. Bredbandsbolaget har exempelvis en inspelningsbar HD-box som innebär att man kan titta på ett program, spela in ett annat och pausa i direktsänd teve. Boxen kostar egentligen 4 995 kronor, men under en tusenlapp om man beställer teven från Bredbandsbolaget. Den som har Telia digitalteve kan hyra filmer och matcher direkt till sin teve dygnet runt. Filmerna får man tillgång till i 20 timmar och kan stoppa eller spola fram och tillbaka som man själv vill. Matcherna får man tillgång till cirka 15 minuter före start och de eftersänds inte. Kostnaden är 9-59 kronor per film och 159 kronor per match. Viasat, Canal Digital och Boxer erbjuder också olika on-demand-tjänster.

Smartphone: Ett mellanting mellan en handdator och en mobiltelefon. Har till skillnad från vanliga telefoner ett tangentbord, antingen med fysiska knappar eller simulerat på bildskärmen.

Spotify: Sverigebaserat företag och en online-musiktjänst för att lagligt lyssna till strömmad musik över internet. Man måste skapa ett konto för att använda programvaran. Voddler: Som Spotify fast för film: Registrerade Voddleranvändare med bredbandsuppkoppling kan genom Voddler lagligt strömma film och teve-program från internet. Sedan 30 november 2009 kostar en del av utbudet pengar efter pay-per-view. Man betalar en avgift per visning med 24 timmars hyrtid.

3D-teve: Tekniken utvecklades för biografer där besökarna använde glasögon med olikfärgade glas. Genom nya ”aktiva” glasögon får tittaren 3D-effekt genom att glasen stängs och öppnas elektroniskt när olika bilder visas.


Rebecca Elmqvist

Helst av allt hade jag velat ha en elektronisk städhjälp som man kunde förprogrammera så att allt var tipptopp när jag kom hem från jobbet. Men jag antar att man ska svara på det som finns idag och då skulle jag vilja ha en centraldammsugare eftersom jag tycker det är jättejobbigt att släpa dammsugaren genom hela huset, upp och nerför trapporna. Givetvis vill jag också ha ett hemmabiosystem med extraspecial surroundljud så att det nästan blir som att gå på bio. En slömanick som aldrig går sönder (slömanick är vårt ord för fjärrkontroll) eftersom ungarna tappar den vi har i golvet hela tiden och detta har lett till att det skramlar om dessa trots att de nästan är nya. Jag vill också ha en ny självrengörande ugn. Den måste göra rent sig själv på utsidan också, vi en ny ugn nu, men en som inte fettar av sig överallt hade varit bättre.

https://rebeccas.blogg.viivilla.se

Foto: Istock Photo

Vad händer sedan?


Liz Nordström.

Hur ser framtidens tevetittande och underhållning ut?

Liz Nordström, produktchef digitalteve på Telia som levererar teve via bredband, konstaterar att trenden är tydlig:

– Vi vill själva välja att titta när det passar oss och där det passar oss.

On demand – på begäran – är nyckelordet när det gäller framtidens tevetittande.

– De tjänsterna ökar kraftigt redan i dag och i framtiden kommer mer av tittandet att ske på kundens premisser, säger Liz Nordström.

Det tar sig redan flera uttryck.
Dels genom inspelningsbara digitalboxar, som man kan styra hemifrån via fjärrkontrollen, men också via webben, sin iPhone eller Androidmobil. Fördelen med det är också att man kan stoppa/pausa programmen när man själv vill och återuppta tittandet när det passar.

Ett annat uttryck för samma valfrihet för kunden är digitalteve med integrerad videobutik. Med några knapptryck på fjärrkontrollen kan man hyra filmer som man sedan får tillgång till i 20 timmar. Filmerna kostar 9–59 kronor och betalas i efterhand via faktura.

– Man behöver inte ta sig till videobutiken och filmen lämnar tillbaka sig själv, konstaterar Liz Nordström.

Men framtiden är inte bara att titta på teve när man vill – utan också där man vill.
Att med hjälp av mobilt bredband kunna beställa film eller livesport till sin PC eller Mac är en möjlighet som redan nu finns och som kommer att utvecklas allt mer de närmaste åren.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar