Varannan villaägare har teknikproblem – har du?

Vi blir alltmer beroende av att ha ständig tillgång till nyheter liksom filmer, bilder och musik över nätet. Men den nya tekniken har också en baksida, då den orsakar både frustration och sämre umgänge bland svenska villaägare.

För långsam uppkoppling, svårighet att förstå hur sakerna fungerar och en känsla av att alla teknikprylar hindrar umgänget. Hemtekniken i all ära – men femtio procent av alla villaägare upplever problem med de nya prylarna som alltmer tycks ta över våra hem, enligt Vi i Villas senaste undersökning Villapanelen.

-Jag är inte alls överraskad av att villaägarna tycker att de nya teknikprylarna strular, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Min erfarenhet är att de oftast ser bra ut hos leverantören, men när de kommer hem uppstår en massa problem med att få dem att fungera.

Den nya tekniken är inte bara källa till frustration. Den sätter även käppar i hjulet för villaägarnas samvaro. Hela 11 procent uppger att de alltför många teknikprylarna gör attt man inte hinner med att umgås. Hade vi färre teknikprylar hemma så skulle vi enligt undersökningen både tala med varandra mer, lösa mer korsord, snickra mer och spela mer spel tillsammans.

Även matvanorna och sexlivet skulle fått sig en skjuts om vi inte hade så mycket teknik i huset, antyder undersökningen.

 Teknikfällornas 10-i-topp:

 1. För långsamma uppkopplingar 22,6%
 2. Jag fattar inte riktigt hur grejorna fungerar 11,9%
 3. För många teknikprylar gör att man inte hinner med att umgås 11,0%
 4. Ständiga problem med uppkopplingen 9,6%
 5. För gamla grejor 9,0%
 6. Jobbigt med så många teknikleverantörer 6,8%
 7. Jag fattar inte hur jag ska lagra mina bilder 5,6%
 8. För få datorer 2,3%
 9. För få TV-apparater 1,9%
 10. Jag får inte igång TV:n! 0,6%

Detta skulle vi göra om vi hade färre teknikprylar:

 1. Tala och diskutera med varandra 32,4%
 2. Lösa korsord 22,2%
 3. Snickra 19,0%
 4. Spela spel 17,7%
 5. Laga mat 15,5%
 6. Sy 14,9%
 7. Ha sex 14,2%
 8. Måla 12,7%
 9. Sticka 9,6%
 10. Lägga pussel 8,3%
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar