Förändra vardagsrummet

Här är några enkla regler för och förslag på hur ett vardagsrum kan förändras, både funktionellt och visuellt.


Det är en konst att möblera ett rum rätt. Här får du flera förslag som kan förändra rummet till något helt nytt.

Vardagsrummet – det långsmala rummet. Så skulle man nog kunna beskriva husets i allmänhet största rum. Rektangulärt och med ett fönsterparti på långväggen. Det är inte helt lätt att möblera – man vill gärna bryta det långsmala intrycket och ändå ha fria ytor kvar mellan de olika möbelgrupperna. Att dela av rummet för två olika funktioner är ett sätt, ett annat är att jobba med färg och mönster.

Två planlösningar som visar hur man kan förändra ett långsmalt vardagsrum genom att dela det i två avdelningar. Ett bra sätt, framför allt om det är ett stort rum. Använder man en skåprad och en soffa som avdelare känns det naturligt. Det långsmala intrycket försvinner, lösningen ger också möjligheter till olika aktiviteter.

Att måla bortre kortväggen i en mörkare kulör, en som t ex matchar soffan, gör att rummet känns kortare. Annars kan du fylla hela kortväggen med en bokhylla eller hänga den full med tavlor och bilder.

Bokhyllan, arbetsplatsen, soffan – allt bidrar till att få rummet att verka mindre långt. Mattans svart – vita ränder tvärs över rummet förstärker också intrycket.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar