
Monica Dare, expert inom färgsättning, nu med egna företaget www.fargsattning.com
1. Köp rätt redskap
Se till att rengöra dina redskap direkt efter användandet så att färgen inte torkar in. Det lönar sig i längden.
2. Arbeta noggrant
Underarbetet är det viktigaste. Enbart färg täcker inga underliggande skavanker.
3. Använd få kulörer
Gör en neutral bas och tillsätt accenter. Tänk på att de flesta golv är brunrödgula. Använd inte för kulörta toner på för stora ytor. Tänk på belysningen i rummet.
4. Gör ett perfekt underarbete
Planera tid för färgsättning och provmålning. Täck allt som inte ska målas. När du tar bort tejp, se till att göra det varligt så att den underliggande färgen inte skadas. Se till att deponera överbliven färg på rätt ställe hos din återvinningscentral.
Kontakta färgsättare och målare om du känner dig osäker. Det är inte bara att köpa färg, roller och pensel och sätta igång.
Mikael Bascuas, målaremästare, vice VD, Krafft Måleri AB
1. Köp rätt verktyg
Använd alltid verktyg som är avsedda för ändamålet, fråga efter rätt verktyg hos din lokala måleributik.
2. Noga med underlaget Var noga med underarbetet, då blir ofta finishen bra. Det är omöjligt att få en bra finish med dåligt underarbete.
3. Köp kvalitet
Välj alltid en färg från de kända varumärkena på marknaden, som till exempel Alcro, Nordsjö eller Flügger.
4. Utnyttja ROT
Mitt bästa knep är att om du känner dig osäker – ta hjälp av ett måleriföretag och utnyttja ROT-avdraget.
Jonas Dalle, Produktchef för Mäster och utvecklare av måleriverktyg i samarbete med yrkesmåleriet.
1. Kombinera verktyg
Använd både roller och pensel i kombination. Rollern lägger ut färgen mycket snabbare, penseln ger en finare yta och för utomhusarbeten behövs även penseln för att stryka in färgen ordentligt.
2. Kolla underlaget
För att få bästa finishen inomhus, rulla på tvären med filtrulle på lackade ytor, eftersläta längdledes med pensel av soft-borsttyp. Då får du så jämn yta det går att få. Se bara till att underlaget är jämnt innan du börjar.
3. Köp bra kvalitet
Viktigast är dock att underlaget är rent och jämnt, att använda rätt pensel/roller och teknik. Först därefter kommer färgen. Köp bra kvalitet – speciellt på tak- och utomhusfärg.
4. Måla alltid mot det våta Det syns var du sätter ner penseln, men inte var du tar upp den. Avsluta med att dra långa drag åt samma håll med jämnt tryck på roller och pensel.
Ken Kennard, målaremästare och delägare i Granath & Polsk målerifirma AB. Medarbetare i Vi i Villas Experthjälp.
1. Köp penslar av bra kvalitet
Var noga med att penslarna inte får torka med färg i. Förslut i en plastpåse om du inte ska använda igen inom några minuter. Skaka med lite vatten så håller de fukten. Tvätta rent med några droppar diskmedel.
2. Snåla inte med färgen Det blir snyggare och går fortare att måla om handtag och annat är bortmonterat. Finishen blir aldrig bättre än underarbetet – skrapning, tvättning, spackling och slipning. Snåla inte med färgmängden.
3. Köp kvalitetsfärg
Billig färg behöver inte vara dålig men det vet du inte innan du har testat. Dyrare märkes-färg är sällan eller aldrig dålig.
4. Grunda
När du tapetserar är det bra att först grunda väggen i tapetens bottenkulör. Tänk på att du kan ha möjlighet till ROT-avdrag och kanske ta hjälp av en målare.