Vi målade om huset själva

Vi i Villas bloggare Angelica och hennes sambo Stefan tittade på många hus innan de bestämde vilka kulörer de skulle måla sitt i. Sedan skrapade, skrapade, skrapade de och målade en hel sommar. Nu är halva huset färdigt.


<!– –>Historien om Lilla kråkslottet började när Angelica och hennes sambo hade bott tillsammans i hans lilla hus ett slag. Angelica längtade enormt efter något större och de tittade på många hus. Men inget föll i smaken.

Så en dag såg hon det gamla, väldigt renoveringsbehövande stationshuset, en bit från Hudiksvall.

–Jag skickade iväg ett sms på skoj till Stefan: ”här är det!”.

Även om det kändes lite väl projektigt så åkte de iväg för att titta på huset. På den första visningen tänkte den ena ”wow!” och den andra ”oj!”. På den andra blev det tvärtom. Men efter det var de överens: De skulle ha huset och de skulle renovera det själva så mycket de bara kunde.

–Jag har renoverat en del förut och mitt största intresse är att måla och tapetsera och att jobba fysiskt och kreativt. Jag har ett behov av det. Stefan är likadan. Han gillar också att snickra och att hitta sina egna lösningar, säger Angelica.

Före

Det här hände hösten 2009. Sedan dess har Stefan och Angelica brutit upp alla golv på nedervåningen för att installera nytt värmesystem och dessutom bygger de för att inreda en tvättstuga. I somras började de det stora fasadprojektet.

– Vi åkte runt och tittade på andra hus på helgerna för att få inspiration. Sedan ritade vi upp olika färgkombinationer och provade oss fram. Vi ville bevara husets historia men inte överdrivet eftersom det ändå var vi som skulle se det och leva i det varje dag.

När huset var i sitt glans dagar hade det väldigt starka kulörer. Dem valde Angelica och Stefan bort. De målade några fönster i en röd färg men dem ska de nu måla över i en mörkare grå.

– Det blev för starkt på så många fönster. Jag tröttnade.

Nu i sommar ska de två återstående väggarna bli klara. Den gamla färgen hänger som torkad krokodilhud och längtar efter att bli bortskrapad.

– Jag tror att det kommer att gå lättare nu. Vi har lärt oss hur man gör.

De har också lärt sig i vilken takt de ska jobba med huset.

– Jag tänkte innan: Antingen blir det jättebra eller så blir det renoveringsseparation. Men vi pratade väldigt noga igenom hur vi skulle jobba och det går jättebra. Har vi ingen lust att jobba en dag, gör vi inte det. Det får inte kännas som en plikt utan det ska vara roligt.

Efter

Angelica om nya fasaden:

Bäst? Huset ger ett helt annat intryck! Nu ser det ut som ett riktigt hus och arbetet vi gjort håller fasaden i skick i många, många år till!

Sämst? Ett hårt fysiskt arbete. ALL färg skulle skrapas bort innan vi kunde måla

Extra bonus? Ett bättre värde på huset, vi kan glädjas åt att vi faktiskt gjort det själva och vi har fått mycket armmuskler!

Angelicas bästa målarknep:

1. Ta god tid på dig/er att välja färger, måla upp en bild för att se hur det blir och hur färgerna gör sig tillsammans.

2. Använd bra skrapredskap och penslar! Det må kosta lite mer men ger ett finare och bättre resultat i längden!

3. Vi köpte en speedheater, den värmer färgen som lätt skrapas bort! Vårt hittills bästa köp! Med den spar vi otroligt många arbetstimmar.

4. Ta hjälp av familj och vänner så går det fortare!

5. Lägg upp delmål i målandet. Istället för att bli trött av att se ALLT jobb, kan man se den del man tänkt göra för stunden!

Fakta:

Här bor: Angelica och Stefan (och varannan helg Stefans dotter)
Storlek: 140 kvm/våning
Byggt: 1887
Tidsåtgång: 2 månader
Kostnad: Färg, skrapor och redskap 20 000 – 30 000 kronor.
Färgtyp: Alcro Bestå täckfärg
KULÖRER:
Fasad:
Äggskal
Fönsterfoder: Varmgrå och Askmoln
Fönsterkarm: NCS JS 5040-Y9OR

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar