Så ger du utemöblerna ett ansiktslyft

Vi i Villas målarexpert Ken Kennard tipsar om hur du ger dina trädgårdsmöbler nytt liv med färg och pensel!

måla utemöbler


Jag ska måla mina utemöbler, hur ska jag gå till väga?

– Plastmöbler avråder jag från att försöka måla, det fungerar dåligt. Det ska vara tidigare målade möbler. Behandla möblerna ungefär som om de vore fönster: tvätta dem, slipa lite lätt och måla med färger som är avsedda för fönstermålning. Du tvättar med Grovrent, grundar med grundfärg och toppmålar med vattenbaserad fönsterfärg. Allt går att köpa i färghandeln, där kan du även få råd så att du hittar rätt färg. Grunda en gång för vidhäftning och sedan en eller två gånger med toppfärgen.

Hur länge ska färgen torka mellan målningarna?

– Grundfärgen ska helst torka över natten. Toppfärgen torkar på några timmar, men du ska inte använda möblerna samma dag.

Ska jag använda någon särskild pensel?

– Välj en med nylonborst, som funkar bäst med vattenbaserade produkter, inte äkta borst.

Hur gör jag om jag ska måla om mina utemöbler men inte vet vilken färg de är målade med sedan tidigare?

– Om du har köpt fabrikslackade möbler måste du vara väldigt noga med mattslipning eftersom ytan är så hård. Du mattar ner dem med fint sandpapper, sedan målar du med grund och fönsterfärg. Är möblerna oljade eller laserade så skulle jag rekommendera att du fortsätter med samma metod och inte täckmålar. Vill du ha dem vita så måste du göra det förstås, men det är alltid bäst att fortsätta med samma system som tidigare. Jag har laserade utemöbler, och ungefär vart fjärde år stryker jag dem med lasyr på nytt. Det gör jag för att de blir lite torra med tiden, men om man tvättar och stryker dem någon gång då och då så är det väldigt lättunderhållet.

Hur ofta behöver jag göra om proceduren med målningen?

– Det beror på hur hårt utsatta de är för väder och vind. De håller sig fina i ungefär sex till åtta år om du tar hand om dem ordentligt. När du inte använder dina möbler tycker jag att du ska täcka över dem, annars kryper fukt in i skruvgenomgångar etcetera. På byggvaruhus kan du köpa formsydda presenningar som du drar över din möbelgrupp.

Vad kostar det att måla om utemöblerna?

– Jag skulle tro att du kan måla om en hel möbelgrupp med bord och sex stolar för under tusen kronor, då får du både grundfärg och toppfärg i det priset.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar