Fixa smart förvaring – expertens tips

Behöver du tips på bra förvaring för hall, kök eller vardagsrum? Förvaringsdrottningen Paulina Draganja ger sin bästa förvaringsknep.

Var sak har sin plats. Eller åtminstone borde den ha den, enligt Paulina Draganja, som nyligen släppte boken ”Förvara smart – organisera ditt hem” och driver bloggen ”Förvaringsdrottningen”.

– Det enklaste knepet för att få ordning hemma är att alltid lägga tillbaka saker på sin rätta plats. Och då måste man ha en bestämd plats för allt man äger. Om du inte har möjlighet att förvara dina saker på ett bra sätt kommer de ligga här och var, säger Paulina Draganja. 

Vilket är det största misstaget folk gör?

­– Att man inte investerar tiden till att fundera igenom sina förvaringsbehov ordentligt, hur man ska förvara saker på bästa sätt, och att man inte rensar kontinuerligt. 

Vilken är din egen bästa förvaringslösning hemma?

– Jag ser till att nyttja alla ytor jag kan till förvaring – under sängen har jag sex utdragbara lådor med viklock, på klädkammardörren har jag vägghängd förvaring för skor, jag delar av mina köksskåp men även utrymmet i kylen i mindre behållare – vilket gör det lättare att hitta…

Paulinas tips för bättre förvaring

Hallen

 • Märk upp korgar, gärna med bilder, på hatthyllan
 • Plocka undan saker som inte är i säsong eller som inte hör hemma i hallen.
 • Skapa plats för saker du använder dagligen, som nycklar och åkkort.

Vardagsrum

 • Välj möbler med förvaring, som sittpuff eller soffbord med låda, för att gömma undan småprylar.
 • Satsa på en tv-bänk som gömmer all elektronik, från fjärrkontroller till filmer.
 • I vackra korgar kan du lägga extra kuddar, filtar och plädar.

Sovrum:

 • Förvara smart under sängen, som med hjälp av lådor på hjul med viklock.
 • Maxa garderobsförvaringen med dubbla klädstänger på höjden, hylldelare i byrålådan, samt hängande skoförvaring på insidan av garderobsdörrar.
 • Skaffa ett nattduksbord med förvaring, så slipper småprylarna hamna framme.

Badrum

 • Bygg transparenta lådor på höjden och djupet i badrumsskåpet.
 • Använd dörren till att hänga upp saker på, t ex morgonrocken.
 • Ifrågasätt vad som måste finnas i badrummet dagligen. Skapa ett system för att fylla på saker istället.

Kök

 • Dela av kökslådorna eller hyllor i mindre sektioner.
 • Märk upp kyl och frys, så hittar du lättare och köper inte dubbelt.
 • Om du förvarar sprayflaskor under diskbänken – häng upp alla på en stång. Det finns duschstänger man kan spänna upp.

Barnrum:

 • Satsa på hyllinsatser samt stapelbara lådor som möjliggör förvaring av småsaker.
 • Märk upp lådor med bilder, så att barnen själva kan sortera.
 • Rensa regelbundet så att kläder och saker barnen vuxit ur inte tar onödig plats.

 

Om Paulina Draganja

Namn: Paulina Draganja

Ålder: 39 år

Familj: man och sexårig son

Bor: Stockholm

Gör: organiserings- och förvaringsexpert, bloggare, föreläsare och författare till boken ”Förvara smart – organisera ditt hem”. Skriver en ny bok som kommer ut nästa år.

Blogg: Forvaringsdrottningen.com

Instagram, Facebook, Pinterest: Forvaringsdrottningen

 

Boken ”Förvara smart” av Paulina Draganja.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar