ANNONS FRÅN RUSTA

Inredaren tipsar: 5 sätt att budgetfixa din balkong

Lapa sol, odla och umgås. Rustas inredare Cecilia Lindqvist tipsar om hur du med små medel förvandlar din balkong till ett funktionellt och mysigt extra rum att njuta av från tidig vår till sen höst.

EXTERN LÄNK: Se alla balkongmöbler på Rusta här.

1. Nyttja ytan till max

Få har lyckan att ha tillgång till enorma balkonger. Standardmått eller långsmala ytor är betydligt vanligare. För att maxa ytan, utgå från vad du vill göra på balkongen och låt din budget guida dig till val av möbler och detaljer. 

– Är odling ditt intresse, satsa på ett litet växthus. Vill du få in så många sittplatser som möjligt för härliga utomhusmiddagar, välj stapelbara stolar eller pallar som går att plocka fram vid behov. Vill du bara uppdatera balkongen stilmässigt är detaljer som utomhuskuddar och belysning budgetvänliga alternativ, säger Cecilia Lindqvist.

Inred balkongen med nätta soffor, balkongset eller relaxmöbler.

2. Satsa på utemöbler med multifunktion

På Rusta finns flera nätta loungemöbler som är anpassade efter måttet på en standardbalkong, men även större soffor där du själv kan välja antal moduler. Den svarta loungemöbeln Torino i konstrotting är tillverkad av 50 procent återvunnen plast och har praktiska lådor som kan användas till förvaring, bord eller som extra sittplats. Att välja möbler med multifunktion är klokt när varje kvadratcentimeter räknas. 

– Använd dynlådan som sittbänk, välj ett hopfällbart balkongset som enkelt kan stuvas undan och nyttja höjden på balkongen genom att ställa dit en grund hylla för krukor och planteringstillbehör.

Satsa på möbler med flera funktioner och praktisk förvaring. 

3. Gör balkongen ombonad från golv till tak

Trätrall är skönt att gå på och ger en mer ombonad känsla till balkonggolvet, som ofta består av betong. På Rusta hittar du prisvärd golvtrall i FSC-certifierat trä, vilket innebär trä från leverantörer som verkar för ett ansvarsfullt skogsbruk.
– Ett budgetvänligt val är att satsa på en eller flera mattor för utomhusbruk. Det ger ditt golv ett snabbt lyft utan att prislappen drar i väg. Bastmattor tål vatten och är lätta att hålla rena, förklarar inredaren Cecilia Lindqvist.

Att skärma av med ett insynsskydd är ett bra knep om du vill bona in balkongen och slippa insyn från nyfikna grannar. Har du en balkong i soligt söderläge är ett parasoll en god investering.

Trall, insynsskydd och parasoll hjälper dig att rama in balkongen.

4. Odla på balkongen

Att odla egna blommor och kryddor går minst lika bra på den lilla balkongen. Fånga sommarkänslan med planteringstillbehör och snygga krukor.
– Med en tomat- eller potatiskruka fixar du enkelt dina egna färska grönsaker till sommarens middagar. Varför inte odla på höjden med hjälp av spaljéer, amplar och odlingstrappor? Det är ett enkelt sätta att skapa en ombonad grön oas, som i bästa fall även skyddar mot insyn.

Hitta odlingstillbehör under 100 kronor här.

Med lite planering kan du odla även på en liten balkong.

5. Detaljerna som inte kostar skjortan

Tricket för att skapa en mysig balkong stavas detaljer. Med hjälp av sköna sittdynor, kuddar för utomhusbruk och mjuka plädar får du inredningen att kännas både ombonad och personlig. Med solcellslampor kan du med enkla medel lysa upp din balkong eller trädgård, helt oberoende av el. 

– Att plocka med sin personliga stil utomhus är inte svårt, men finns det något utrymme där det faktiskt går att göra precis tvärtemot är det balkongen. Inreder du i vitt och beige inomhus – gör det motsatta utomhus. Bara fantasin sätter gränser! säger inredningsexperten.

Piffa balkongen med mjuka, mönstrade textilier och kitschiga solcellslampor.

EXTERN LÄNK: Se alla vårnyheter för balkongen på Rusta.

Mest lästa artiklar