Inredningsexperten: Smart förvaring för tvättstuga, barnrum och garage

Vi i Villas inredningsexpert Jasmina svarar på läsarnas frågor om smarta förvaringslösningar i tvättstuga, barnrum och garage. 

Hjälp, det hänger tvätt i hela huset – finns det någon smart torkställning?

Vi är en familj som bor i ett mindre hus med liten tvättstuga, utan torkskåp eller någon bra plats att hänga tvätten. Vi har tvätt som hänger överallt i huset och tvätthögar med ren tvätt i alla rum. Finns det några tvätthängare som inte tar så stor plats eller något bättre sätt att hantera tvätten?

Magnus i Täby

Svar: Det finns en hel del fina torkställningar att hitta i dag. Iris Hantverk är ett superbra märke när det gäller tvätt och städ. Norrgavel har också ett stort, fint städ- och tvättsortiment. Min personliga favorit måste nog ändå bli danska Skagerak som har otroligt fina och påhittiga torkställningar. De är lite dyrare men det kan det kanske vara värt om ni ska ha torkställningen stående framme. 

Försök också att torka tvätten utomhus när vädret tillåter det och testa några knep för att göra tvättandet lite roligare – köp fina burkar att förvara tvättmedlet i och snygga tvättkorgar för smutskläderna. Det finns oändligt många fina korgar hos bland annat Granit, House Doctor och Åhléns. Har man fina tvättkorgar som blir en del av inredningen behöver en “tvätthög” inte se ful eller stökig ut. Ett annat tips är att ha två olika tvättkorgar – en för ren tvätt och en för smutsig tvätt så att ni håller koll.

Foto: Skagerak

 

Smart förvaring för leksakerna?

Vi är en barnfamilj med barn i åldrarna 3, 5 och 7 år. Vi har leksaker och pysselprylar utspridda i hela huset. Jag förstår att det måste finnas leksaker framme och att kräva att de ska lägga tillbaka sakerna på platsen där de tog den är nästintill omöjligt. Har du några tips på hur vi ska få ordning hemma?

Majida

Svar: Jag tror de flesta småbarnsföräldrar känner igen sig i detta. Satsa på en förvaringsstation i varje rum. Köp fina förvaringskorgar eller påsar som får bli en del av inredningen. Ha en påse för lego, en för klossar och så vidare. Här hemma använder vi oss av Tellkiddos fantastiska papperspåsar, det är det bästa köp jag gjort på länge. Du hittar dem på Tellkiddo.com. Lycka till!

Foto: Only Deco Love

 

Förvaringstips till garaget, tack!

Nu ska alla trädgårdsprylar snart in för hösten – vi har cyklar runt gården, golfset i sovrummet och vinterdäck ute i carporten. Vi vill hitta ett sätt att förvara alla dessa otympliga saker i garaget – har du något tips?

Jenny S

Svar: Sätt upp ett smart hyllsystem från golv till tak i garaget. Där ryms allt från verktyg till bildäck. Ikea, Elfa (finns hos Krauta m fl) och Duratrax (finns hos Byggmax m fl) har bra hyllsystem. I ert fall skulle jag främst rekommendera Elfa och Duratrax – deras hyllor är specialanpassade för tyngre prylar som cyklar och vinterdäck. 

 

Jasmina Bylund

Ålder: 28 år.

Familj: Sambon Peder och sonen Winston, 1 år.

Bor i: Sundbyberg.

Gör: Inredare och driver Wiho Design. Så händig är jag: ”Jag gör det mesta hemma – målar, skruvar upp tavlor och hyllor och har alltid något projekt på gång.”

Mitt bästa budgettips: ”Måla om saker som du tröttnat på! Nästan allt kan målas om bara man ruffar upp med sandpapper först.”

Blogg: Jasminabylund.blogg.se

 

Har du en fråga till Jasmina? Maila expert@viivilla.se och märk ditt mail med Inredning.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar