Årets julklappar

Hur ska rimmet gå och var ska granen stå? Låt nu inte tanken stå alltför still, snart kommer julen att smälla till. En julklapp åt alla, det måste man palla.

Så var det dags att trimma presenttänket. Det är helt plötsligt bara någon månad till julafton. Vem ska ha vad och vad behövs? Och så alla dessa onödigheter som är så ljuvligt lockande… Nåja, liten hjälpreda för villrådiga kommer här.

Teknikfantasten

Sladdvindan heter Rabalder och kostar 29 kronor för två stycken. Ikea.


En bjässe.
Lagom till Kalle klockan tre. Philips senaste teve med 126 led´s som styrs av bildinnehållet och lyser både på väggen bakom och i den aktiva ramen. 26 högtalare. Philips Aurea. Pris cirka 40 000 kronor.

Rusta för jul! Och visst behövs det ljus i vårt mörka mörker. Ljusnät, 80 lampor, för utomhusbruk. Pris 249 kronor. Rusta.


Med önskan om en riktigt vit jul.
Så att inte teknikfantasten bara sitter still – en rejäl snösläde ska nog få honom/henne att svettas ordentligt. Snösläde i galvaniserad stålplåt, pris 379 kronor. Fiskars.

Små nissar och stora

För stora och små – en härlig sittsäck att landa i efter en lång dag. Sit on it, stor sittsäck 180×145 centimeter. Pris cirka 2 080 kronor. Inreda.com.

Rolig spegel för små barn. Med blå plym, finns även i rosa, pris 425 kronor. Sprall.

Till trädgårdsvännen. I väntan på det härliga gröna. Börja vattna, vårda och ta hand om ett olivträd för dess skönhets skull, pris från 150 kronor. Från Mäster Grön.

Stora paket till små barn blir alltid lyckat! Sittplats för lässtund och kullerbyttaträning. När dynan inte används kan man vika ryggstödet över sittdynan så tar den mindre plats. Lovely Big Circle Print Pink. Pris 799 kronor. Inreda.com.

Fixiga herrn och frun

Ett verktyg man måste ha. Använder man skruvdragaren lika ofta som diskmaskinen – då ska man satsa på en riktigt bra. Denna skruvdragare har Lithium Ion batterier som behåller laddningen och ger en längre driftstid. CP14LN. Pris cirka 1 399 kronor. Black & Decker.

Ett måttband är numera en historisk relik. Ge den som älskar mått en laseravståndsmätare. Avstånd, ytor eller rumsvolymer går att mäta smidigt och utan långa förberedelser med PLR 30 från Bosch. Pris cirka 1 349 kronor.

Såga snabbt och snyggt. En elektrisk sticksåg klarar av de sågjobb som inte en handsåg fixar. KS900SK. Pris cirka 799 kronor. Black & Decker.

Ordning på grejerna. Den här verktygslådan har lock med två löstagbara lådor, verktygstråg med bitshållare och stort utrymme för maskiner. Keter. Pris cirka 198 kronor. Clas Ohlson.

En brasa hör julen till. Lätt klyvyxa för mindre kubbar och brasved. Kilformat yxblad med friktionsminskande beläggning. Bärhölster ingår. Klyvyxa 1500. Pris 549 kronor. Fiskars.

Till de nyinflyttade

För förändring och nya rum. Till den ombytlige en burk färg, eller flera? Satsa på ad.08 som består av 35 kulörer och fyra mönster. Med schablonerna och så kallade wall-stickers kan man skapa personliga väggar som bokstavligen ”står ut” genom sin 3D-effekt. Alcro.

Det behövs tändas ljus så här års. Här en rolig nyhet som funkar lika bra ute som inne. Dessa fejkade ljus som nästan ser ut som riktiga tål både vatten och snö och kan ju även passa inomhus. Skaka dem och så lyser de. Imageo Candle Light. Pris för tre ljus 450 kronor. Philips.

Ge bort ett presentkort på en städdag? Eller kanske ett skoställ? Det räcker också långt för den som längtar efter ordning och reda. Komplement skoförvaring passar garderobsförvaring från Ikea och kostar 399 kronor. Ikea.

Någonting juligt till alla som firar sin första egna jul i det egna hemmet. Rätt stämning infinner sig snabbt med rätt mysbelysning. Ljusstaken på bordet pris cirka 229 kronor, staken på spisen 349 kronor, julgransbelysning 139 kronor, girlangen pris cirka 275 kronor. Allt från Konstsmide.


Stor teve och en hel del dvd.
Visst behöver man lite smart förvaring för att få ett snyggt vardagsrum. Ge bort lösningen. Tevemöbeln heter Bestå/vara förvaringskombination och kostar 2 804 kronor. Ikea.

Till klimatvännen

Stäng av. Koppla upp all teve och stereo och datasladdar på ett redigt grenuttag som du verkligen kan stänga av strömmen med. Grenuttag med belyst om/off knapp, pris 49 kronor. Clas Ohlson.

Äntligen! En bok som visar att det faktiskt går att göra något! En rejäl handledning i hur du omvandlar din vardag och ditt liv till något som är smartare för klimatet. En praktisk och uppmuntrande guide till hur du agerar klimatsmart från A-Ö. Innehåller enkla tips på hur du reser smartare, handlar smartare och gör smartare energival! Av Per Johnsson, Mikael Persson och Bodil Sjöström, bokförlaget Alfabeta.

Koka vattnet! Det går snabbare och jag lovar – det blir varmt. Till alla tevänner och andra matlagningsglada – en vattenkokare är verkligen något att använda. Här en exklusiv snygging, sladdlös och i rostfritt stål. Vattenkokare TWK8SL1, pris cirka 1 050 kronor. Bosch Hushåll.

Snåla lampor. Ibland kan man behöva lite draghjälp till förändring. Ge syrran ett paket energisparande halogenlampor och hon kommer byta alla, både i det egna rummet och i hela huset. Då blir du, hon och många andra glada. Energy Saver. Pris cirka 25 kronor styck. Osram.

Köpinformation

Alcro,www.alcro.se
Alfabeta,www.alfabeta.se
Black & Decker,www.blackdecker.se
Bosch Hushåll, www.bosch.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Eldmakaren, www.eldmakaren.se
Fiskars, www.fiskars.se
Ikea, www.ikea.se
Inreda, www.inreda.com
Konstsmide, www.konstsmide.se
Mäster Grön,www.krukvaxter.se
Osram, www.osram.se
Philips, www.philips.se
Rusta, www.rusta.se
Sprall, www.sprall.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar