Ribbvägg och akustikpanel i trä – inspiration, montering och DIY

En ribbvägg eller akustikpanel är en snygg inredningsdetalj som fungerar ljuddämpande i hemmet. Så här monterar du de trendiga träribborna.

ribbvägg akustikpanel

Ribbväggar, eller akustikpanel som det också kallas, är en inredningstrend som bara fortsätter att växa i svenska hem. Och inte undra på det! Träribborna ger väggarna liv och ett modernt och stilrent intryck, samtidigt som bakstycket i filt ger en ljuddämpande effekt. Dessutom är panelen enkel att sätta upp själv, det är bara att kapa till bitarna i önskad längd.

ribbvägg akustikpanel
Akustikpanel är perfekt för att dämpa ljudet! Foto: Stonewall.se

Olika utföranden på ribbväggar

Träribborna på panelen brukar bestå av en kärna av mdf och ett yttre lager av träfanér, som finns i många olika träslag och nyanser. Träfärgat är det vanligaste utförandet, men det finns även företag som erbjuder målade ribbor, för den som vill ha något mer färgglatt. Ribbornas sidor, och filten som de sitter på, brukar vara svarta för att ge en optisk effekt av större djup. Men filten går också att hitta i ljusgrått, ifall man önskar ett ljusare intryck.

Foto: Mysmartwall.com

Många användningsområden

Det finns många olika användningsområden för akustikpanel. Förutom att den kan pryda väggarna i hemmets alla rum, till och med badrummet och uterummet, väljer många att placera den i taket och som detalj på mindre ytor. Den kan till exempel bilda en snygg sänggavel, klä in sidorna på köksön och rama in tv:n.

ribbvägg akustikpanel
Sänggavel gjord av en ribbvägg med ljusgrå filt som bakgrund. Foto: Stonewall.se

Vad kostar det?

Ribbväggar går att köpa i byggvaruhandeln och med hemleverans direkt från olika leverantörer. De säljs i färdigmonterade stycken som vanligtvis är ca 60 cm breda och 240 cm höga. Priset för en sådan startar runt tusenlappen, och varierar beroende på vilket träslag du väljer. Panelen finns även i längre längder på upp till 300 cm, vilket kan vara bra om du har högt i tak eller vill sätta upp den i taket.

ribbvägg akustikpanel
Akustikpanel livar upp i hallen. Foto: Stonewall.se

Så monterar du en ribbvägg

Så här sätter du upp färdiga ribbpanelsbitar:

  1. Mät upp ytan där du vill sätta ribborna och markera ut rätt längd på panelen.
  2. Såga av panelen så rakt du kan med en stick-, hand- eller cirkelsåg.
  3. Slipa av ändarna med sandpapper och dammsug bort dammet mellan ribborna.
  4. Skruva eller limma fast panelen på väggen. Om du väljer att skruva, använd skruvar i samma färg som den bakomliggande filten, och sätt dem mellan ribborna så de inte syns så väl.
  5. Använd en vass mattkniv om du vill dela panelen mellan ribborna. Skär ut hål för eluttag med en sticksåg.
  6. Om du vill kan du avsluta med en list upp- och nertill, det är praktiskt om du vill dölja ojämnheter.

Se här hur det går till!

Ribbvägg DIY

Önskar du ribbväggar för en mindre summa pengar kan du också tillverka dem själv. En fördel med att göra sin egen ribbvägg är att du kan skapa mönster med olika djup på ribborna och variera färgerna hur du vill. Däremot kan det vara svårt att få tag i ljudabsorberande tyg till lågt pris. Men om det är mest utseendet du är ute efter, så kan du ju strunta i tyget och fokusera på ribborna istället!

Gör så här:

1. Köp lister eller läkt (de billigaste i furu kostar runt 7 kr/m i byggvaruhandeln).
2. Mät upp höjden för ribbväggen. Kapa ribborna i rätt längd och slipa kanterna med sandpapper.
3. Betsa eller måla ribborna om du önskar.
4. Måla även ytan där ribborna ska sättas upp om du vill ha en annan bakgrundsfärg. (Om du inte använder ett ljudabsorerande tyg). Ett alternativ för mindre ytor är att använda en plywoodskiva som bakstycke.
5. Du kan spika eller skruva upp ribborna, men vill du inte ha synliga spik- eller skruvhuvuden är det bättre att limma.
6. Använd gärna en kloss som distans för att skapa jämna avstånd mellan ribborna.

Vill du ha sekelskiftescharm på väggarna istället? Här kan du läsa mer om pärlspont.



Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar