Kleinblå – trendfärgen är tillbaka!

Kleinblå är en av årets stora trendfärger! Vill du ha ett utropstecken som piggar upp hemmet är det en perfekt färg. Här berättar vi om färgens historia och bjuder på ett axplock av prylar i kleinblått.

kleinblå

Trender, liksom vilka färger som är på modet, brukar som bekant gå i cykler. Och en färg som verkligen gjort comeback och syns överallt just nu, är kleinblå. Den intensiva blå färgen var väldigt poppis på 1990-talet, ett decennium som många formgivare hämtat inspiration från de senaste åren, men har en betydligt äldre historia. Och den ska vi berätta mer om här.

kleinblå
Blå väggar i utställningen ”Dimensions of Colour” skapad av inredaren och koloristen Tekla Severin på Formex i januari 2023. Foto: Formex

Yves Klein – mannen bakom färgen

Namnet kleinblå kommer från den franske avantgardistiska konstnären Yves Klein (1928-1962). En dag när den unge konstnären gick längs stranden i sin hemstad Nice blev han så inspirerad av himlens djupblå skyar att han bestämde sig för att försöka skapa den perfekta blå färgen. Hans vision var att den skulle ha samma intensitet som ett torrt färgpigment. Och det lyckades han uppnå tillsammans med en kemist, som blandade det torra pigmentet med det syntetiska bindemedlet polyvinylacetat. De bindemedel som tidigare använts vid färgtillverkning hade alla en egen kulör som smittade av sig på färgen.

Yves Klein fick patent på färgen år 1961 under namnet International Klein Blue (IKB) och använde den i många av sina konstverk. Han målade bland annat skulpturer och målningar helt och hållet i sin nya favoritfärg – och färgen i sig var en stor del av verken. Ett omtalat performanceverk var när han lät nakna kvinnor täckas i kleinblå målarfärg och använda sina kroppar som levande penslar genom att trycka sig mot papper. Och trots att hans konstkarriär blev kort, då han dog tidigt av en hjärtinfarkt, fick både Yves Klein och hans färg ett stort genomslag som lever vidare än idag!

9 fina kleinblå prylar till hemmet

Kleinblå färgkod

Jagar du också efter den perfekta blå? Här hittar du färgkoderna för kleinblå:

NCS: 1981-R73B

RGB: 0, 47, 167

CMYK: 98, 84, 0, 0

Är du även lite sugen på nya tapeter därhemma? Spana in vår artikel Snyggt med tapeter – här är vårens trender!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar