Elva svarta prylar för ditt hem

Det ska vara mörkt, lekfullt och personligt i år, säger trendanalytikerna. Med andra ord är det mesta rätt, bara det är svart. Här är elva svarta prylar som fräschar upp ditt hem!


Something old, something new, something borrowed, something… Black! Svart har varit trendigt en tid nu i inredningssammanhang och trenden verka bestå. Och egentligen kan väl svart aldrig vara fel, till skillnad från vissa andra modefärger som man kan tröttna på ganska snabbt.

Letar du i inredningsbutiker och på webben, kan du hitta massor av spännande inredningsprylar som går i svart. Vi i Villa hjälper dig på traven genom att tipsa om elva trendiga svarta prylar, från 150 till 18 900 kronor.

1) K-märkt matta

Runda mattor finns det gott om, men inte så många som är K-märkta. Kärleksbrunn är en svenskdesignad matta från Little Frogs som väcker nostalgin till liv och kanske även ger tur i kärlek om man trampar på den. Mattan är 60 centimeter i diameter. Den finns i ull (cirka 500 kronor), som dörrmatta i kokosfiber (cirka 400 kronor) och som badmatta i bomull (cirka 150 kronor), i flera olika färgkombinationer.

2) Komplext fat

Ett fat eller ett konstverk? Lucy från Myrica Design är både och. Fatet är gjort i 3 millimeters plexiglas och är 53 centimeter i diameter. Finns i svart och åtta andra färger; kostar omkring 850 kronor. I sortimentet finns även sänggavlar, lampskärmar med mera i plexiglas.

3) Vriden vas

Squeeze är en stilren serie vasar från Orrefors som har fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Den lite tillknycklade formen är inte bara snygg, den är även till hjälp när man ska arrangera blommorna. Squeeze finns i fyra storlekar, från 23 till 42 centimeter höjd, och kostar cirka 850-2 600 kronor. (Finns även i klarglas, vitt, barrgrönt och rött.)

4) Saab i svart

Playsam är kända för sina träfordon – leksaker för den som vill – men så snygga att man helst har dem som ren dekoration. Modellen Saab 001 Concept Car bygger på Sixten Sasons futuristiska prototyp 92001 och är 22 centimeter lång. Finns endast i högblank svart lack. Pris cirka 1 200 kronor.

5) Praktisk pläd

Med en fräsch pläd kan den gamla soffan bli som ny. Och så har man något att dra över sig en ruggig vinterdag. Klippan yllefabrik har ett stort utbud av tidlöst trendiga plädar och filtar. Filten Ranka i 100 procent ull mäter 130×180 centimeter och kostar cirka 1 285 kronor. Finns i svart/vit, svart/röd, grå/vit och röd/vit.

6) Läcker säck

Fåtölj, soffa eller säng… Varför inte välja en sittsäck istället? FatBoy finns i svart och 13 andra färger. Sitt, ligg, lek eller vila i den 180×140 centimeter stora och 9 kilo tunga sittsäcken, som är tillverkad i ett nylonmaterial med andasfunktion. Inuti är det som vanligt små frigolitkulor. Fodralet är avtorkningsbart och maskintvättbart. Kostar 1 990 kronor hos Pid.

7) Blommigt bord

Det är 300 år sedan Carl von Linné föddes, så varför inte hedra hans minne när det är dags för ett nytt soffbord? Flower från Swedese finns i två storlekar, 66×62 och 114×107 centimeter, och är 46 centimeter högt. Skivan är gjord i svart laminat med sarg av björk, ek eller valnöt. Stålstativet kan fås i krom eller aluminiumfärg. Pris från cirka 3 700 kronor. (Finns även i rött och vitt.)

8) Geometrisk golvlampa

I lampserien Radon från danska Lightyears möts de båda geometriska figurerna (halv)sfären och triangeln, men man behöver inte vara matematiker för att uppskatta formerna. Den justerbara lampskärmen är 21 centimeter i diameter och har en asymmetrisk reflektor. Golvlampan är 120 centimeter hög och kostar cirka 4 100 kronor. Radon finns även som bords- och vägglampa.

9) Trendigt i taket

Lampor ska vara svarta eller vita, och helst stora. Finska Secto Design uppfyller utan problem denna trend med sin Octo 4240, som är 68 centimeter hög och har en diameter på 54 centimeter. Skärmen är gjord av björklameller och finns förutom i svart även i vitt och natur. Pris omkring 5 200 kronor. Svensk representant är Hilmer Agenturer.

10) Kul kubism

En förvaringsmöbel kan vara bra mycket mer än en garderob eller en öppen bokhylla. Undo från Gulled är 191 centimeter hög och består av fem kuber staplade på varandra. Största bredden är 66 centimeter och djupet 38 centimeter. Finns förutom i svart eller vitt även i tre andra färger och åtta olika träslag, med pris från cirka 18 900 kronor. Har man råd med mer än en stapel kan man pussla ihop dem med varandra.

11) Kom ihåg

Till sist, har det hänt att du glömt bort vad det var du skulle köpa? Eva Solos minnesblockshållare Remember This löser problemet på ett stilfullt sätt. Fäst den svarta hållaren, i vars yttersta del du sätter en pennstump, på lämplig plats med en häftkudde och haka på den rostfria plattan med blocket, så har du alltid penna och papper till hands. Kostar omkring 225 kronor.

Köpinformation

Eva Solo, www.evasolo.se
Gulled, www.gulled.se, www.derindesign.com
Klippan yllefabrik, www.klippanyllefabrik.se
Lightyears, www.abrink.se, www.lightyears.dk
Little Frogs, www.littlefrogs.com
Myrica Design, www.myricadesign.com
Orrefors, www.orrefors.se
Pid, www.pid.se
Playsam, www.playsam.se
Secto Design, www.sectodesign.fi, tommy.hilmer@work.utfors.se
Swedese, www.swedese.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar