Inventera dina drömmar!

– Det finns inget ”rätt eller fel” i inredningssammanhang, säger Tina Björeman, inredare på Ikea sedan femton år. Den bästa möbleringen får man om man intervjuar sig själv, menar hon.


Inredning handlar mycket om drömmar! Visst är funktionen det absolut viktigaste i ett hem – om det inte fungerar så blir ingenting bra. Men det är också viktigt att alla i familjen får uttrycka sina önskningar, säger Tina Björeman. Hon menar vidare att man måste lyssna på sig själv – ja, nästan intervjua sig själv och andra eventuella familjemedlemmar om vad som är viktigt i hemmet.

– Ta en familjedag och inventera både behov och drömmar! För en familj kanske det är väldigt viktigt att man har ett extra stort bord, just för att man vill umgås mycket. Älskar man att titta på teve, så ska man ju bejaka det och skaffa en stor skön soffa som man kan krypa upp i – och inte ha en rak, elegant soffa som bara är prydlig.

Tina Björeman, inredare.

– Generellt är de flesta hem lite för övermöblerade, säger Tina Björeman och citerar Sir Terence Conran – den engelske inredningsföregångaren – som en gång sagt att man ska bära ut alla möbler utanför huset och ta sedan in dem igen – en efter en.

– På så sätt kan man se om ägodelarna verkligen fyller någon funktion, eller om de platsar i leken!

Det är väldigt lätt att bli traditionell i inredningssammanhang, enligt Tina Björeman. Men hon poängterar starkt att inredning inte är någon vetenskap och det finns inget ”rätt eller fel”:

– Man måste inte ställa soffan längs en vägg – den kan gärna stå mitt i rummet! Man kan också ljussätta lite udda ställen med dolda spotlights. Eller använda köksskåp som bas till en tuff förvaringsbänk. Det är väldigt vanligt att man möblerar efter teven.

Platteveapparaterna blir allt vanligare, så det vore härligt att se lite nya lösningar framöver.

Högblankt, trä och glas – en mix av material ger en mer intressant inredning. Foto: Ellos.
Det finns inga regler för inredning:
blanda gärna färger för extra stämning! Foto: Jotex.

Höj stämningen med nya textilier och ljuskällor!

Oavsett vad som är viktigt i hemmets inredning för just dig, kan några enkla inredningsråd hjälpa för att få till just de där små detaljerna. Så här säger Ikeas inredare Tina Björeman…

…om färg

– Blanda gärna färger! Med färg uttrycker du mycket vem du är. Är man en färgstark person trivs man nog med att blanda kulörer. Om man vill ha lugn och ro när man kommer hem är en färgskala i vitt, beige och grått kanske mest behagligt. Det finns inget rätt eller fel, men bäst är nog att välja antingen mycket färger eller en lugnare färgskala, annars kanske ögat upplever det en aning rörigt. Man får prova sig fram!

…om textilier

– Med nya kuddar och gardiner kan man lätt och förhållandevis billigt ändra om man behöver lite förnyelse. Med nya textilier kan man verkligen ändra uttryck i rummet! Genom att addera lite kuddar och kanske en skön matta kan man snabbt få en mycket hemtrevlig känsla. Men det är ju inte bara kuddar som kan bytas ut; många tygsoffor har idag avtagbara och utbytbara överdrag. Och visst kan man blanda tyg med olika mönster och struktur! Man kan få väldigt lyckade resultat när man blandar blommigt och rutigt, men kanske bör man ha en röd tråd – såsom en gemensam nyans – som ger ett harmoniskt helhetsintryck.

Gå ifrån traditionen! Använd sittkuddar som extra fåtöljer eller en sittpuff som soffbord! Foto: Duka.
Tygsoffor kan lätt få ny karaktär
med lösa överdrag. Foto: Bemz.

…om materialval

– Olika material gör inredningen intressant. Har man bara ekmöbler kan det bli för perfekt och inte så charmigt, till och med lite tråkigt! Även material kan blandas – det finns inga regler. Med ett ekbord kan man kanske ha något lackat högblankt. Kanske ska man undvika att blanda alltför många träslag, men har man till exempel en tevebänk i ek och blir väldigt förtjust i ett soffbord i björk – då skulle jag nog se till att en matta avgränsar lite grann emellan. Metall och sten går också utmärkt att ta in i ett vardagsrum. Det får ju stora effekter så testa genom att ta hem en liten påse sten och se!

…om golv

– Golvet bär en slags dold information som gör mycket för helhetsintrycket. Men som vår store arkitekt Asplund uttryckte det: ”Golvet är brickan till möblerna..!” De flesta kan ju inte göra så mycket åt det golv de har, mer än att kanske slipa det och ändra nyans. Men vad många kan tänka på är att skaffa en matta i en större storlek. De flesta har faktiskt lite för små mattor! En stor matta ramar in möbleringen och ger en känsla av ett generöst hem. Och hittar du inte en tillräckligt stor matta, så köp två och lägg bredvid varandra.

…om belysning

– Rätt belysning kan göra en hel inredning! Man behöver ofta sex till sju armaturer i ett rum för att fylla alla behov. Allmänbelysning krävs för att man ska se ordentligt när man städar. Funktionsbelysning eller ett starkt riktat ljus är nödvändigt när man sitter och läser. Med kompletterande stämningsbelysning ”punktar man upp” olika ställen i rummet. Man kan sätta dolda lysrör under ett väggfast skåp och låta ljuskällorna komma från lite ovanliga punkter. Och se till att använda dimmers! Det finns ju dimmers att sätta på lampsladdar numera, så det är ett gott råd för att höja stämningen i ett rum!


Möblera med ljus!
Olika armaturer krävs för olika behov och stämningar. Foto: Mio.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar