Inventera dina drömmar!

– Det finns inget ”rätt eller fel” i inredningssammanhang, säger Tina Björeman, inredare på Ikea sedan femton år. Den bästa möbleringen får man om man intervjuar sig själv, menar hon.

Inredning handlar mycket om drömmar! Visst är funktionen det absolut viktigaste i ett hem – om det inte fungerar så blir ingenting bra. Men det är också viktigt att alla i familjen får uttrycka sina önskningar, säger Tina Björeman. Hon menar vidare att man måste lyssna på sig själv – ja, nästan intervjua sig själv och andra eventuella familjemedlemmar om vad som är viktigt i hemmet.

– Ta en familjedag och inventera både behov och drömmar! För en familj kanske det är väldigt viktigt att man har ett extra stort bord, just för att man vill umgås mycket. Älskar man att titta på teve, så ska man ju bejaka det och skaffa en stor skön soffa som man kan krypa upp i – och inte ha en rak, elegant soffa som bara är prydlig.

Tina Björeman, inredare.

– Generellt är de flesta hem lite för övermöblerade, säger Tina Björeman och citerar Sir Terence Conran – den engelske inredningsföregångaren – som en gång sagt att man ska bära ut alla möbler utanför huset och ta sedan in dem igen – en efter en.

– På så sätt kan man se om ägodelarna verkligen fyller någon funktion, eller om de platsar i leken!

Det är väldigt lätt att bli traditionell i inredningssammanhang, enligt Tina Björeman. Men hon poängterar starkt att inredning inte är någon vetenskap och det finns inget ”rätt eller fel”:

– Man måste inte ställa soffan längs en vägg – den kan gärna stå mitt i rummet! Man kan också ljussätta lite udda ställen med dolda spotlights. Eller använda köksskåp som bas till en tuff förvaringsbänk. Det är väldigt vanligt att man möblerar efter teven.

Platteveapparaterna blir allt vanligare, så det vore härligt att se lite nya lösningar framöver.

Högblankt, trä och glas
Det finns inga regler för inredning:

Höj stämningen med nya textilier och ljuskällor!

Oavsett vad som är viktigt i hemmets inredning för just dig, kan några enkla inredningsråd hjälpa för att få till just de där små detaljerna. Så här säger Ikeas inredare Tina Björeman…

…om färg

– Blanda gärna färger! Med färg uttrycker du mycket vem du är. Är man en färgstark person trivs man nog med att blanda kulörer. Om man vill ha lugn och ro när man kommer hem är en färgskala i vitt, beige och grått kanske mest behagligt. Det finns inget rätt eller fel, men bäst är nog att välja antingen mycket färger eller en lugnare färgskala, annars kanske ögat upplever det en aning rörigt. Man får prova sig fram!

…om textilier

– Med nya kuddar och gardiner kan man lätt och förhållandevis billigt ändra om man behöver lite förnyelse. Med nya textilier kan man verkligen ändra uttryck i rummet! Genom att addera lite kuddar och kanske en skön matta kan man snabbt få en mycket hemtrevlig känsla. Men det är ju inte bara kuddar som kan bytas ut; många tygsoffor har idag avtagbara och utbytbara överdrag. Och visst kan man blanda tyg med olika mönster och struktur! Man kan få väldigt lyckade resultat när man blandar blommigt och rutigt, men kanske bör man ha en röd tråd – såsom en gemensam nyans – som ger ett harmoniskt helhetsintryck.

Gå ifrån traditionen!
Tygsoffor kan lätt få ny karaktär

…om materialval

– Olika material gör inredningen intressant. Har man bara ekmöbler kan det bli för perfekt och inte så charmigt, till och med lite tråkigt! Även material kan blandas – det finns inga regler. Med ett ekbord kan man kanske ha något lackat högblankt. Kanske ska man undvika att blanda alltför många träslag, men har man till exempel en tevebänk i ek och blir väldigt förtjust i ett soffbord i björk – då skulle jag nog se till att en matta avgränsar lite grann emellan. Metall och sten går också utmärkt att ta in i ett vardagsrum. Det får ju stora effekter så testa genom att ta hem en liten påse sten och se!

…om golv

– Golvet bär en slags dold information som gör mycket för helhetsintrycket. Men som vår store arkitekt Asplund uttryckte det: ”Golvet är brickan till möblerna..!” De flesta kan ju inte göra så mycket åt det golv de har, mer än att kanske slipa det och ändra nyans. Men vad många kan tänka på är att skaffa en matta i en större storlek. De flesta har faktiskt lite för små mattor! En stor matta ramar in möbleringen och ger en känsla av ett generöst hem. Och hittar du inte en tillräckligt stor matta, så köp två och lägg bredvid varandra.

…om belysning

– Rätt belysning kan göra en hel inredning! Man behöver ofta sex till sju armaturer i ett rum för att fylla alla behov. Allmänbelysning krävs för att man ska se ordentligt när man städar. Funktionsbelysning eller ett starkt riktat ljus är nödvändigt när man sitter och läser. Med kompletterande stämningsbelysning ”punktar man upp” olika ställen i rummet. Man kan sätta dolda lysrör under ett väggfast skåp och låta ljuskällorna komma från lite ovanliga punkter. Och se till att använda dimmers! Det finns ju dimmers att sätta på lampsladdar numera, så det är ett gott råd för att höja stämningen i ett rum!


Möblera med ljus!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar