Så blir hemmet i framtiden

Våra hus i framtiden förutspås ofta bli allt smartare, med alltmer tekniskt avancerade hushållsapparater och möbler. Vi har tittat på några föremål som ännu ligger på idéstadiet i storföretagens framtidslaboratorier, men som i framtiden kanske blir inventarier i var mans hem.


Våra beteenden i hemmet har förändrats från tidigare generationer och produkterna förändras med dem. Tvätt- och diskmaskinernas intåg på 50- och 60-talen lyfte den fysiska arbetsbördan från hemmafruarna; idag skapar istället tidsbristen en slags mental börda; att man måste ta av sin knappa tid till att städa eller tvätta. Tid är hårdvaluta och vi tar kanske inte längre en hel söndag till städning. Vi vill inte heller ägna en hel söndag åt att förstå bruksanvisningen till den nya diskmaskinen – på många av de senaste modellerna är 10-talet knappar ersatta med en – den för funktionen Av och På. Maskinen väljer sedan själv program efter smutsighet, vatten och diskmängd.

Form, utrymme och tidsbesparing ledord

Hushållens sammansättning ser också annorlunda ut idag – kärnfamiljen är inte längre den enda tänkbara hushållskonstellationen.

I till exempel ensamhushållet kan matlagning och disk kännas som ett nödvändigt ont, som helst ska klaras av snabbt och enkelt. I andra hushåll blir matlagningen alltmer en hobby, eller en färdighet som demonstreras i goda vänners lag – i ett stort kök med snygga, moderna hjälpmedel. Dessa båda ytterligheter återspeglas också i de stora vitvaruföretagens designlaboratorier. Vi tar här en närmare titt på framtidens hushållsapparater och möbler där form, utrymme och tidsbesparing är ledord! ´

Hopfällbar spis

Bildtext En väggmonterad spis är praktisk att använda för tillagning av måltider i den lilla bostaden och är ur vägen och elegant när den inte används.

Podium – en matlagningsscen

För den som däremot vill göra en ”show off” av sina matlagningskonster är Podium med sina 4,2 meter och 1,7 ton ett riktigt paradis! Här finns häll, grill, ugn och alla funktioner för en riktig matlagningsföreställning!

Uppfräschningsmaskin

Trumman i denna tvättmaskin har fyra delar för olika slags tvätt. Den är tänkt att användas för lätt uppfräschning av kläder som använts utan att egentligen blivit smutsiga. Ett idealiskt alternativ för enmanshushållet eller det lilla hemmet med sin flexibla placering.

Diskmaskin för väggen

Bildtext Lika lättplacerad är denna diskmaskin som hängs upp på väggen. Lätt att fylla och tömma.

Diskmaskinsrobot hjälper till med avdukningen

Vilken dröm efter ett stort kalas i matsalen! Istället för att duka ut disken till köket kan köket komma till disken! ”Flamingodiskmaskinen” går dit man befaller den och laddas på plats.

Förvaringsskåp med diskmöjligheter

Bildtext Den ultimata diskmaskinen är kanske ändå den man slipper tömma…
Extreme är ett förvaringsskåp med olika förvaringsfack som kan diskas separat vid önskemål. Form och funktion i en idealisk kombination!

Kyl som soffbord

Bildtext Lighthouse är ett flexibelt kylsystem som kan förvara till exempel viner i olika temperaturer, kyla vatten och andra drycker samt förvara is. Kan användas som kylskåp i köket eller som ett bord i vardagsrummet.

Barskåp à la James Bond

Ovanstående produkt är under ytterligare utveckling i Japan och är tänkt att resultera i ett lågt soffbord som genom en knapptryckning ska öppna en lucka och – voilà! – ett barskåp med alla nödvändiga ingredienser presenterar sig.

Smarta teveapparater och kreditkortsläsare nytt inom IT

Även Microsofts grundare Bill Gates tror att tekniken i framtiden kommer att hjälpa oss att välja. I en intervju i tyska tidningen Bild sa han nyligen att Tv:n i framtiden kommer att visa det man vill se, just när man vill se det: – När vi kommer hem ska våra hemdatorer känna igen våra röster och ansikten. Den ska veta vad vi vill se och vad barnen inte får lov att titta på, förutspår teknikgurun. Inom en relativt snar framtid kan vi också handla med våra kreditkort hemma framför datorn på samma sätt som i livsmedelsaffären – genom att dra magnetremsan genom en apparat eller genom att vifta med kortet framför en elektronisk läsare, i alla fall om man får tro företaget Sony.

Flygel av papper

Elektroniskt papper finns redan på marknaden, men med hjälp av den senaste teknikens strömledande bläck kommer man att inom en inte alltför avlägsen framtid se både musikinstrument och tangentbord av papper eller wellpapp. Skogsbolaget SCA har byggt en prototyp av en flygel helt i papper. SCA menar att det finns en marknad för materialet just för beröringskänsliga produkter, produkter med ljud och för leksaker, där materialet kan stå sig väl kostnadsmässigt jämfört med andra material.

Framtiden redan här?

Brevlådor med sändare som talar om när posten har kommit, dator och tv i kylskåpet samt hus där väderprognoserna från SMHI styr uppvärmningen är alla exempel på framtidsprylar som redan är här. Men det är ännu långt till den dag vi har kylskåp och mikrovågsugn som tänker ut handlingslistan eller uppvärmningstiden åt oss, eller till dess att tvättmaskinen slår på en varningslampa när den förrädiska röda strumpan har hittat in i vittvätten. Men håll ögonen öppna! Vitvaruföretagen för redan diskussioner med livsmedels- och konfektionsindustrin på europeisk nivå för att göra dessa idéer till verklighet. Framtiden kan vara här snabbare än man tror.

Källor: Intervju med Mats Ekblad, Electrolux, Ny Teknik, TT, Bloomberg/International Herald Tribune samt www.postin.se.

Bilder: Electrolux. Samtliga bilder är exempel på Electrolux så kallade Concept Products eller är resultatet av The Design Laboratory 2004 – ett samarbete mellan Electrolux och universitetsstuderande vid åtta olika designinstitut runt om i världen. Spisen Podium (Molteni) finns och används främst av restauranger.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar