Villaägarens bästa julklappar

Äntligen dags för lite presenter! Här har vi plockat ihop lite tips som vi tror du har både nytta och glädje av.


För många är det roligare att ge än att få men ibland står man där och kliar sig i huvudet. Har du tröttnat på att ge bort strumpor, skivor och böcker och letar efter något annorlunda att ge bort? Eller vill du kanske ge dig själv en julklapp i år? Oavsett vilket har vi plockat ihop lite tips som vi hoppas att du har både nytta och glädje av.

Snabbt, säkert och energisnålt blir det att koka tevattnet i en vattenkokare. Cucina vattenkokare HD 4672 är sladdlös med vridbar kontakt i botten för att man enkelt ska kunna ta bort och ställa tillbaks bryggaren på bottenplattan. Platt, rostfritt element, en effekt på 2 400 W, torrkokningsskydd och överhettningssäkring är några av finesserna.
Pris cirka 450 kr. Philips.


En brandvarnare är en billig livförsäkring
och ett måste för alla hem. Det finns olika typer av brandvarnare eller rökdetektorer som det egentligen heter, de vanligaste är av jonisk (alfastrålande) karaktär som känner av rökpartiklar i luften. Det finns också optiska brandvarnare som registrerar ljuset som sprids av brandgaserna. Optiska brandvarnare brukar rekommenderas som ett komplement till joniska brandvarnare. En tredje variant är kombinerad – alltså både jonisk och optisk. Det finns också olika typer av batterier – bekvämast är att ha ett lithiumbatteri med en livslängd på tio år. Men även med ett långlivat batteri ska brandvarnaren alltid kontrolleras och rengöras varje år! Det finns också speciella resebrandvarnare som lämpar sig utmärkt för exempelvis husvagnen, tältet eller sommarstugan. På bilden en jonisk brandvarnare, Standard, från Nexa, cirka 89 kr.
Om olyckan skulle vara framme
kan en julklapp av det här slaget vara en räddare i nöden. I Sverige dör cirka 100 personer om året i samband med brand. I bostäder är det vanligast att en brand startar i sovrum, vardagsrum eller kök på grund av slarv eller ouppmärksamhet. I en villa är minst en sexkilos pulversläckare att rekommendera och gärna en eller flera brandfiltar som lämpar sig för bränder på exempelvis spisen. Brandfiltar och handbrandläckare finns i olika fabrikat och modeller, denna Presto-släckare kostar cirka 1 560 kr. Förenade brandredskap.
Foto Björn Fröberg
Stängde vi av spisen?
Det är en fråga som, om den ställs lite för ofta och speciellt när man lämnat hemmet, kan driva den mest kärleksfulla partner till vansinne. Med en spisvakt slipper du bekymra dig, oavsett om det gäller din egen familj eller dina nära och kära. Det finns olika typer av spisövervakare, med eller utan överhettningsskydd som bryter strömmen till spisen vid till exempel torrkokning. Denna från Gustav Westerstrand, pris från cirka 1 285 kr.

I snitt använder en enda person cirka 140-170 kubikmeter vatten per år. Genom en normal handdusch rinner cirka 18 liter vatten i minuten. Novolence handdusch blandar luft med vatten och förbrukar endast cirka 10 liter vatten per minut. Pris cirka 167 kronor.
Anticimex Diagnoscenter.


När kranen sitter hårt
kan en vridhjälp komma väl till pass. Universalvredet Uni har en stor gripyta med fjädrande sexkantiga piggar som griper tag om kranar, vred och reglage. För en eller tvåhandsfattning. Uni kostar cirka 110 kr. Etac

Ren luft vill vi väl alla ha och speciellt hemma i vårt eget hus. Eftersom en luftrenare ofta används i sovrummet är det viktigt att välja en med lågt ljud. Electrolux luftrenare Z 7030 Oxygen är tyst, 31 dB, har dubbelt filtersystem och kan anpassa luftreningen efter graden av luftföroreningar i rummet. Pris cirka 3 000 kr.

Kanske har du sett tv-kocken Nigella använda den – persiljevaggan som får örthackandet att se så smidigt och enkelt ut. En örtvagga från italienska Svanera kostar 148 kr och finns till exempel på Magalí kitchen, dock utan skärbräda.

Sandstorm heter den nya slipmaskinen från Black&Decker som är anpassade till slipning av mindre ytor. Den kan även användas för polering av bilen eller för att slipa rost. Olika profiler slipar lister, tavelramar och liknande. Maskinen väger 1,3 kilo och har en effekt på 170 watt och gör 26 000 svängningar i minuten. Vibrations-reducerande gummigrepp och dubbla handtag som gör att den passar både mäns och kvinnors händer. Slip- och polerpapper fästs med kardborrband. Cirka 999 kr.


Slipp enkelt smulor och småskräp
med en handdammsugare. Perfekt för köksbordet eller soffan. Spirit 3000 är silverfärgad, ergonomisk utformad och har en användningstid på cirka 10 minuter per uppladdning. Utvikningsbart fogmunstycke och tvättbart filter. Kadiumfria batterier. Pris 390 kr, Electrolux.

Köpinformation

Akta 0418-44 90 49
Anticimex Diagnoscenter 054-18 53 40
Black & Decker 031-68 60 00
Doro 046-280 50 50
Dremel 08-750 15 00
Electrolux 08-738 60 00
Etac 0371-58 73 00
Förenade brandredskap 0150-760 00
Gustav Westerstrand 0506-204 26
Magalí kitchen 08-600 30 35
Nexa 031-14 13 80
Philips 08-598 520 00

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar