Hopfällbart grillkök

Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Lyx för entusiasten:

Samvaron kring grillmåltiderna förlängs, genom att allt från tillredning till färdig rätt händer på själva grillplatsen.

Ta grönsakerna direkt från landet

Det värsta med att äta ute är att allt från tallrikar till kryddor ska transporteras från huset ut i trädgården. Och när man äntligen är klar, så är det ändå nästan alltid något som ska hämtas. Och så går det på – kväll efter kväll.

Problemet är löst med det här mobila uteköket, som både har grill, vask och förvaringsplats. Samtidigt fungerar det som matbord, när man fäller ut de båda sidoklaffarna. Kort sagt: En allt-i-ett-möbel, som gör det litet roligare och bekvämare att grilla på terrassen.

Varför ska man till exempel släpa in grönsaker från kökslandet in i huset, när man lika bra kan rensa och skölja dem vid grillbordets inbyggda vask och därefter tillreda salladen utomhus? Med grillköket får du tillfälle att vara ute mycket mer, och det är ju det som gäller när det är sommar.

Det är ren lyx att ha en vask med rinnande vatten vid grillplatsen. Har man en gång prövat det, vill man inte ha något annat. Visserligen bara kallt vatten, men ändå. Men när trädgårdsslangen har legat i solen, bara en havtimme räcker, kommer det ut vatten som är tillräckligt varmt för att klara disken efter måltiden.

Friska upp blommorna med avloppsvattnet

Tillgång till vatten och avlopp ordnar du enkelt med trädgårdsslangar och kopplingar från trädgårdsbutiken. Till- och avlopp ordnar du med två nippelrör, som borras genom den nedersta tvärslån (C på teckningen). På rören sitter skruvkontakter (ingår i bevattningssystem), som passar snabbkopplingarna på slangarna.

När man ska använda uteköket tar man bara trädgårdsslangen och sätter fast den med ett tryck. Sköljer du grönsaker lägger du avloppsslangen i blomsterrabatten, så får plantorna del av sköljvattnet.

Om du använder diskmedel kan det istället gå till en avloppsbrunn eller i en behållare, som tömmes i avloppet när den är fylld.

Övergången mellan avloppsrörets böj till nippelröret för avlopp fixar du med hjälp av ett stycke cykelslang, som du rätt enkelt kränger på avloppsröret och håller fast mot nippelröret med ett spännband. Du behöver inget vattenlås, utan det går bra med ett rakt rör och en böj från vasken.Visserligen blir avloppet något smalare än vanligt, men vattnet rinner igenom utan problem, och skulle det bli stopp en gång är det inte så svårt att rensa.

När sidoklaffarna slås upp

Disken går som en dans

Något av det bästa med uteköket är faktiskt att vara fri från allt det tråkiga avröjningsarbetet efter måltiden. Så länge det hela försiggår på grillplatsen är alla villiga att hjälpa till, och du får själv mycket mera tid att umgås med dina eventuella gäster. Det kan till och med kännas trevligt att diska ute!

Under grillen finns ett vattentätt skåp, som rymmar alla redskap man behöver till grillmåltiden och servis för 4 – 6 personer, kryddor, matolja, hushållspapper m m. Uteköket går på hjul, så att det kan rullas dit det är lä eller kvällssol. Dessutom är det lätt att ställa in i exempelvis carporten eller redskapsskjulet när säsongen är slut.

Som tak över uteköket har vi använt ett parasoll med en diameter på 2,5 m. Det står i två hål genom bordet och underredet. Någon parasollfot behövs inte, det står stadigt ändå.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag

Hitta en grill som har de ungefärliga måtten 44 x 27 cm. Använder du en större eller mindre modell måste du kanske göra en liknande utsågning i bordsbrädorna som för vasken. Kanske har du redan en användbar grill. Står den på ben kan du skruva av dessa.

Beräkna under alla omständigheter att det ska vara 1,5 – 2 cm mellan grillen och träet på grillvagnen, så att detta inte riskerar att få brännskador när grillen värms upp.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag, som är fästa med bultar i grillens sidor. Där vinkelbeslagens vågräta hål vilar mot grillvagnens bordsbrädor fäster du skruvar. Såga av skruvhuvudena, så kan du lyfta upp och tömma grillen.

Det här behöver du

Måtten på virket kan variera, beroende på vilken byggmarknad eller brädgård du handlar av, och får justeras om det är nödvändigt.

Av 44 x 44 mm furu: Fyra ben (A) à 58 cm
Av 15 x 91 mm furu: Fyra sidobräder (B) à 129,1 cm
Fyra tvärslåar (C) à 62 cm
25 bräder till bordsskiva och underrede (D) à 65 cm
26 klaffbräder (E) à 52 cm
Av 15 x 68 mm furu: Fyra brädor till klaffar (F) à 129,1 cm
Av 21 x 21 mm list: Fyra fastgöringslister (G) à 117,3 cm
Av 21 x 33 mm list: Fyra ribbor (H) à 117,3 cm
Av 15 x 44 mm list: Fyra stöd (J) à 41 cm
Av 21 x 44 mm list: Fyra klossar (K) à 10 cm
Av 22 mm rundstav: Två stativdelar (L) à 130 cm
Av 16 mm vattenfast kryssfanér: Skåpbotten och topp, två skivor (M) à 32 x 50 cm
Två skåpsidor (N) à 32 x 33 cm
Bakstycke (P) 29,8 x 50 cm
Två luckor (Q) à 26,4 x 33 cm
Grill (A) ca 27 x 44 cm
Vask (B) ca 40 x 46 cm
Engreppskran (C)
Fyra skruvkopplingar till bevattningssystem (D)
Tre snabbkopplingar (E) till 1/2″ slang
En snabbkoppling (E) till 3/4″ slang
Avloppsrör (F), ca 40 cm
Rörböj (G)
Cykelslang (H), ca 30 cm
Trädgårdsslang (J), ett stycke på ca 100 cm, samt slang till tappkran inom- eller utomhus
Två 19 mm nippelrör (K) à ca 50 mm
3/4″ avloppsslang (L)
Fyra s k industrihjul (M) med ca 12,5 cm lyfthöjd
Två luckhandtag
Bygel för diskhandduk, ca 25 cm
Fyra 50 x 50 mm vinkelbeslag för upphängning av grillen med bultar
Skruvar: 4,5 x 45, 4,5 x 35, 3,5 x 30 och 4 x 40 mm
Fyra gångjärn till luckorna, ca 2,5 x 9 cm uppvikta
Sex gångjärn till klaffarna, ca 2,5 x 15 cm uppvikta
Fyra nylonvred till klaffarna

Börja med att sätta ihop stommenSkruva fast de fyra listerna G Rita upp utskärningenRunda av ändarna på de fyra stödenSätt ihop sidoklaffarnaSkåpet monterar du Så enkelt ansluter du vatten och avlopp.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!