Hopfällbart grillkök

Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Lyx för entusiasten:

Samvaron kring grillmåltiderna förlängs, genom att allt från tillredning till färdig rätt händer på själva grillplatsen.

Ta grönsakerna direkt från landet

Det värsta med att äta ute är att allt från tallrikar till kryddor ska transporteras från huset ut i trädgården. Och när man äntligen är klar, så är det ändå nästan alltid något som ska hämtas. Och så går det på – kväll efter kväll.

Problemet är löst med det här mobila uteköket, som både har grill, vask och förvaringsplats. Samtidigt fungerar det som matbord, när man fäller ut de båda sidoklaffarna. Kort sagt: En allt-i-ett-möbel, som gör det litet roligare och bekvämare att grilla på terrassen.

Varför ska man till exempel släpa in grönsaker från kökslandet in i huset, när man lika bra kan rensa och skölja dem vid grillbordets inbyggda vask och därefter tillreda salladen utomhus? Med grillköket får du tillfälle att vara ute mycket mer, och det är ju det som gäller när det är sommar.

Det är ren lyx att ha en vask med rinnande vatten vid grillplatsen. Har man en gång prövat det, vill man inte ha något annat. Visserligen bara kallt vatten, men ändå. Men när trädgårdsslangen har legat i solen, bara en havtimme räcker, kommer det ut vatten som är tillräckligt varmt för att klara disken efter måltiden.

Friska upp blommorna med avloppsvattnet

Tillgång till vatten och avlopp ordnar du enkelt med trädgårdsslangar och kopplingar från trädgårdsbutiken. Till- och avlopp ordnar du med två nippelrör, som borras genom den nedersta tvärslån (C på teckningen). På rören sitter skruvkontakter (ingår i bevattningssystem), som passar snabbkopplingarna på slangarna.

När man ska använda uteköket tar man bara trädgårdsslangen och sätter fast den med ett tryck. Sköljer du grönsaker lägger du avloppsslangen i blomsterrabatten, så får plantorna del av sköljvattnet.

Om du använder diskmedel kan det istället gå till en avloppsbrunn eller i en behållare, som tömmes i avloppet när den är fylld.

Övergången mellan avloppsrörets böj till nippelröret för avlopp fixar du med hjälp av ett stycke cykelslang, som du rätt enkelt kränger på avloppsröret och håller fast mot nippelröret med ett spännband. Du behöver inget vattenlås, utan det går bra med ett rakt rör och en böj från vasken.

Visserligen blir avloppet något smalare än vanligt, men vattnet rinner igenom utan problem, och skulle det bli stopp en gång är det inte så svårt att rensa.

När sidoklaffarna slås upp

Disken går som en dans

Något av det bästa med uteköket är faktiskt att vara fri från allt det tråkiga avröjningsarbetet efter måltiden. Så länge det hela försiggår på grillplatsen är alla villiga att hjälpa till, och du får själv mycket mera tid att umgås med dina eventuella gäster. Det kan till och med kännas trevligt att diska ute!

Under grillen finns ett vattentätt skåp, som rymmar alla redskap man behöver till grillmåltiden och servis för 4 – 6 personer, kryddor, matolja, hushållspapper m m. Uteköket går på hjul, så att det kan rullas dit det är lä eller kvällssol. Dessutom är det lätt att ställa in i exempelvis carporten eller redskapsskjulet när säsongen är slut.

Som tak över uteköket har vi använt ett parasoll med en diameter på 2,5 m. Det står i två hål genom bordet och underredet. Någon parasollfot behövs inte, det står stadigt ändå.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag

Hitta en grill som har de ungefärliga måtten 44 x 27 cm. Använder du en större eller mindre modell måste du kanske göra en liknande utsågning i bordsbrädorna som för vasken. Kanske har du redan en användbar grill. Står den på ben kan du skruva av dessa.

Beräkna under alla omständigheter att det ska vara 1,5 – 2 cm mellan grillen och träet på grillvagnen, så att detta inte riskerar att få brännskador när grillen värms upp.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag, som är fästa med bultar i grillens sidor. Där vinkelbeslagens vågräta hål vilar mot grillvagnens bordsbrädor fäster du skruvar. Såga av skruvhuvudena, så kan du lyfta upp och tömma grillen.

Det här behöver du

Måtten på virket kan variera, beroende på vilken byggmarknad eller brädgård du handlar av, och får justeras om det är nödvändigt.

Av 44 x 44 mm furu: Fyra ben (A) à 58 cm
Av 15 x 91 mm furu: Fyra sidobräder (B) à 129,1 cm
Fyra tvärslåar (C) à 62 cm
25 bräder till bordsskiva och underrede (D) à 65 cm
26 klaffbräder (E) à 52 cm
Av 15 x 68 mm furu: Fyra brädor till klaffar (F) à 129,1 cm
Av 21 x 21 mm list: Fyra fastgöringslister (G) à 117,3 cm
Av 21 x 33 mm list: Fyra ribbor (H) à 117,3 cm
Av 15 x 44 mm list: Fyra stöd (J) à 41 cm
Av 21 x 44 mm list: Fyra klossar (K) à 10 cm
Av 22 mm rundstav: Två stativdelar (L) à 130 cm
Av 16 mm vattenfast kryssfanér: Skåpbotten och topp, två skivor (M) à 32 x 50 cm
Två skåpsidor (N) à 32 x 33 cm
Bakstycke (P) 29,8 x 50 cm
Två luckor (Q) à 26,4 x 33 cm
Grill (A) ca 27 x 44 cm
Vask (B) ca 40 x 46 cm
Engreppskran (C)
Fyra skruvkopplingar till bevattningssystem (D)
Tre snabbkopplingar (E) till 1/2″ slang
En snabbkoppling (E) till 3/4″ slang
Avloppsrör (F), ca 40 cm
Rörböj (G)
Cykelslang (H), ca 30 cm
Trädgårdsslang (J), ett stycke på ca 100 cm, samt slang till tappkran inom- eller utomhus
Två 19 mm nippelrör (K) à ca 50 mm
3/4″ avloppsslang (L)
Fyra s k industrihjul (M) med ca 12,5 cm lyfthöjd
Två luckhandtag
Bygel för diskhandduk, ca 25 cm
Fyra 50 x 50 mm vinkelbeslag för upphängning av grillen med bultar
Skruvar: 4,5 x 45, 4,5 x 35, 3,5 x 30 och 4 x 40 mm
Fyra gångjärn till luckorna, ca 2,5 x 9 cm uppvikta
Sex gångjärn till klaffarna, ca 2,5 x 15 cm uppvikta
Fyra nylonvred till klaffarna

Börja med att sätta ihop stommenSkruva fast de fyra listerna G Rita upp utskärningenRunda av ändarna på de fyra stödenSätt ihop sidoklaffarnaSkåpet monterar du Så enkelt ansluter du vatten och avlopp.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar