Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

Bild:

Bord Mario, inkl iläggsskivor, 6 495 kr, Mio.

Bild:

Matbord Wonder, 5 799 kr, Bloomingville.

Bild:

Matbord med grön marmorskiva, 16 700 kr, Betonggruvan.

Bild:

Matbord Acky av laminat/ek, 6 495 kr, Mio.

Bild:

Bord Adaptable, 12 900 kr, Muuto.

Bild:

Matbord med träben och betongskiva, 5 900 kr, Nordal.

Bild:

Matbord Raw, med metallben, 8 000 kr, Nordal.

Bild:

Utdragbart matbord Double up, 7 899 kr, Bolia.

Bild:

Matbord Bjursta, utdragbart, 1 895 kr, Ikea.

Bild:

Bordsskiva Zinc, 5 545 kr, mässingsben 5 943 kr, House Doctor.

Bild:

Matbord Skagen, 90 x 190 cm, 5 495 kr, Svenska hem.

Middagar, läxläsningar, pyssel och spelkvällar – en matplats ska fylla flera funktioner i hemmet. Här ger Maria Soxbo, inredningsexpert och bloggare, sina bästa tips.

Hur ska man tänka när man inreder en matplats för att få den så flexibel som möjligt?

– Vill man kunna få plats med många är en platsbyggd bänk längs med ena väggen perfekt, där kan man klämma in sig fler än man kan om alla har en egen stol. Bänken spar också lite utrymme, så har man trångt är det en bra lösning. Av samma anledning är det dumt att välja stolar med armstöd, för de tar mycket mer plats än vanliga. Annars är iläggsskivor förstås toppen, eller ett klaffbord om man föredrar det. Det kan vara bra att bunkra med dukar, för ett bord med iläggsskivor kan bli väldigt långt och kräva två dukar omlott.

Hur tycker du att man ska tänka när man väljer möbler till matplatsen?

– Det kan kännas lite ödsligt om man har ett gigantiskt matbord för tio, men till vardags bara är två eller tre som äter middag. Då tycker jag att det är bättre att ha ett bord med iläggsskivor så att man kan sitta lite mer intimt när det är bara familjen och ändå ha stora middagar om man vill. Med den lösningen kan man också satsa lite extra pengar på fina matstolar eftersom man bara behöver köpa några få. Vi kör extra klappstolar som kan hängas på väggen i ett förråd när de inte används, det spar mycket plats och det blir lättare att städa runt matbordet om man inte behöver dra ut tio stolar varje gång. Vill man absolut ha lika stolar till alla gäster så är mitt tips att placera ut dem i övriga huset när de inte används – som stol vid sängen att lägga kläder på, kanske en fin sittplats i hallen och så vidare.

Hur får man en flexibel matplats som kan användas till mycket? 

– Det beror på behoven, men har man läxläsande barn eller jobbar hemifrån ibland så kommer garanterat matbordet att extraknäcka som arbetsbord. Betonggruvan har en kul idé med sitt fina marmorbord där skivan är delad på mitten, just för att man ska kunna ha halva som pysselbord/arbetshörna och halva som matdel utan att behöva röja av hela tiden. Viktigt att tänka på att man måste ha bra belysning för att kunna jobba, så om taklampan är av det klenare slaget kan man behöva uppgradera den lite och sätta på en dimmer för att kunna växla mellan jobbljus och middagsmys. Tänk på arbetshöjden också om du ska sitta i många timmar med en laptop, var snäll om ryggen!

Ser du några tydliga trender för köksbord och stolar nu?

– Det dukade bordet överlag är en trend, vi lägger mer krut vid våra matplatser nu. Att matcha udda stolar funkar fortfarande bra, och vi väljer kvalitet och tänker lite mer på miljön när vi köper nya möbler. Hållbart producerade möbler smäller högst, och vi vill gärna ha hantverkskänsla. Sedan är sten fortfarande hett, och där har marmorn nu fått konkurrens från kompositmaterial som terrazzo. Lite mer exotiskt och kanske inte lika långlivat och tidlöst. Vi är också bättre på att inreda med textilier kring matbordet – en matta under bordet, kanske en inbyggd bänk med kuddar på ena sidan, en skrynklig linneduk och ett par fårskinn på stolarna.

Om man ska tänka praktiskt – något särskilt material som är att föredra när man väljer matbord? 

– Porösa stensorter som kalksten och marmor är galet snyggt men rätt opraktiskt eftersom de är känsliga för framför allt vätska. Så antingen skriver man av kommande fläckar på charm- och patinakontot, eller så väljer man något annat material. Massiva träbord kan behöva oljas med jämna mellanrum, men tål rätt mycket – och kanske ännu mer om bordet är målat. Laminat som perstorpsplattan är tacksamt, medan fanér riskerar att bubbla sig och släppa om det utsätts för mycket vätska. Sen får man inte glömma att det finns massor av snygga vaxdukar numera att skydda bordet med under småbarnsåren, samt att det är trendigt med till exempel linnedukar att dölja skavankiga bord med när det är kalas!

Vilket misstag gör många när de väljer köksbord och stolar?

– Kanske att man inte utgår från rummets förutsättningar? Det bästa bordet är det som är precis lagom för rummet. Ett tips är att våga köpa stativ, ben eller bockar och sedan ordna en egen skiva med rätt mått. Det behöver inte bli dyrt, särskilt inte om man bygger själv med plankor från byggvaruhuset. Ett lite smalare bord så att alla sitter bekvämt och inte inklämt gör mycket för känslan. Sen måste stolarna vara sköna att sitta på, för man blir lätt sittande länge efter en trevlig middag. Och de måste också vara rätt höjd, vilket är viktigt att tänka på om man köper antika stolar att ställa kring ett modernt bord eftersom man satt lägre förr.

Vilken form på bordet tycker du passar till vilket kök?

– I ett litet och trångt kök passar ett runt bord ofta bättre, eftersom det är lite mer flexibelt och ger svängrum. Har man en stor familj att mätta eller ofta bjuder till fest är däremot ett rektangulärt, avlångt bord bättre eftersom man kommer väldigt långt ifrån varandra vid ett stort runt bord – och det tar dessutom mycket plats. 

Om Maria Soxbo

Ålder: 38 år.

Gör: Frilansjournalist och inredningsbloggare.

Familj: Maken Stefan, tvillingarna Tilda och Alfred, 3.

Bor: I 1930-talsvilla i Huddinge.

Blogg: Blogg.skonahem.com/Husligheter.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar