Köpa soffa: Bästa guiden till ditt stora köp

Soffmarknaden är en riktig djungel, och det är lätt att göra felköp. Man faller ofta för en snygg färg eller form, men glömmer att granska kvalitén. Här ger inredningsproffset Frida Ramstedt sina bästa tips och råd för att undvika fallgropar.
– En bra soffa ska hålla i minst 15 år, säger hon.

köpa soffa – Frida Ramstedt

Dags att köpa soffa? Efter sängen är soffan troligtvis hemmets viktigaste möbel. Men att välja en ny modell kan kännas klurigt, då det är lätt att stirra sig blind på designen och priset. Något som dock kan bli dyrt i längden, menar inredaren Frida Ramstedt, aktuell med boken Handbok i möblering

– Granska vad som finns under tyget innan du slår till, och fråga alltid butikspersonalen hur soffan är byggd. Om de inte kan något om det, brukar det vara ett dåligt tecken. Vi konsumenter borde ställa högre krav, för en bra soffa ska hålla i minst 15–20 år och gå att reparera därefter, säger Frida. 

frida ramstedt

Läs också: 6 knep – så enkelt rengör du soffan

12 saker att tänka på när du ska köpa soffa

Prova soffan noga  

– Det är först efter en längre stunds sittande som man märker om soffan verkligen är skön. Ta god tid på dig och testa olika positioner. Ta av jackan och skorna, så du verkligen känner hur soffan känns, säger Frida. 

Slitstarkt tyg

– Undersök hur tålig klädseln är. Slitage mäts i martindale, genom ett test där en stålkula rullas mot sofftyget, och ett bra värde ligger på minst 15 000–25 000 martindale. Hur mycket tyget kommer att noppa mäts i den femgradiga skalan piling, där 4–5 indikerar tålig kvalitet. Har du tänkt satsa på en mörk eller mönstrad soffa är det bra att granska ljusäktheten som mäts på en skala mellan 1 och 8 (8 är bäst, men 4–5 fungerar bra för inomhusbruk). Se upp för linnetyg som är så trendigt just nu, det slits lätt mot vassa kanter på armstöd och i hörnen.

Husdjurssäkra

– Har du husdjur som fäller hår är det smart att inte välja en soffklädsel som kontrasterar mot pälsens färg. Välj gärna ulltyg som är naturligt smutsavvisande, men undvik ett med grov struktur om du har katter, då de kan tolka soffan som en gigantisk klösbräda. 

Granska stommen

– I en kvalitetssoffa är stommen ofta tillverkad av massivt trä, men det är något som många lågprisproducenter snålar in på. De enklaste modellerna kan till och med ha en stomme av spånskivor eller liknande, vilket inte borgar för komfort eller beständighet. Stommen ska heller inte kännas igenom klädseln. Det får inte finnas några vassa hörn eller kanter eftersom det kan nöta på klädseln, säger Frida.

Småbarn? Tänk på det här när du ska köpa soffa

– Vita tyger som går att tvätta är ofta, motsägelsefullt nog, enklare att hålla fräscha eftersom man kan använda fläckborttagningsmedel med mindre risk för att färgen på klädseln blir ”ojämn”. Bästa knepet för att minska slitaget på soffan under småbarnsåren är att klä in soffans sits i ett lakan eller en filt av samma färg, när barnen sitter i den. 

Måtta upp hemmet

– Hur stor plats har du för soffan i rummet? Och kommer du att få in den i ditt hem? Mät alla passager och hinder – från ytterdörrens bredd och svängrummet i hallen, till trappor och smala korridorer – fram till där soffan ska stå.

Jämför färgen 

– Låna tygprover, då kulören ofta upplevs annorlunda hemma. Störst skillnad brukar det vara på ljusa soffor i vitt, grått, beige eller grönt, som påverkas mycket av olika ljus, inte minst i söderläge där ljuset kan bli varmrött, säger Frida. 

Kolla fjädringen

– Kontrolllera att soffan har fjädring. Alla soffor har nämligen inte det. De allra billigaste sofforna har ofta kallskum rakt igenom och polyeten (plast) direkt på spånplattan. Soffan bör ha något dämpande eller sviktande material ovanpå bärväven, exempelvis nozag, bonellfjädring eller pocketfjädring.

Social soffgrupp

– Vill du kunna umgås runt soffbordet? Välj då inte en för djup soffa, där man sitter som en docka med raka ben i luften. Tänk också på att dina fåtöljer och soffa bör ha samma sitthöjd, så ni inte behöver sitta och titta in i varandras näsborrar, tipsar Frida.

Soffmiddag – ja tack!

Sitter du bekvämt framför bordet? Illustration: Sofia Gustafsson.

– Har du för vana att äta i soffan? Då är det bra med tvättbar klädsel, och att ha sittkuddar som inte skjuter ut över stommen, då de brukar hasa ner och tappa formen om man sitter långt fram på soffan. 

Sköna armstöd

köpa soffa
Är armstöden sköna att luta sig mot? Illustration: Sofia Gustafsson.

– Breda armstöd är sköna att luta sig mot. Trendiga minimalistiska soffor med tunna armstöd ser nätta och härliga ut, men blir lätt obekväma för soffliggare. Dessutom tål de inte barn som har en viss tendens att sätta sig på armstödet. 

Glöm inte att granska garantin

– Läs alltid villkoren i garantin innan du köper soffan. Det kan bli väldigt krångligt och dyrt att skicka tillbaka soffan om den inte passar. 

Läs också: 5 tips – så inreder du vardagsrummet

Mät så alla får plats

Så här mäter du: Mät soffans bredd från insidan på armstöd till armstöd. Om soffkanterna inte är raka, mät mellan de innersta punkterna på armstöden för att få en uppfattning om hur många som kommer att rymmas. En vuxen person behöver ca 60 cm sittyta inkl armbågsvidd.

Lär dig mer!

handbok i möblering av frida ramstedt

I Frida Ramstedts bok Handbok i möblering (Polaris fakta, 2022) lär du dig att syna möbler i sömmarna, och får massor av kunskap om materialval, form och funktion.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar