Möbler med porslin

Förnya möblerna med porslinmosaik. Här visar vi hur brickbordet får gammeldags charm med hjälp av gammalt kantstött proslin.


Udda, sprucket, kantstött? Slå sönder det, men spara skärvorna! Det är tur att inte allt trasigt porslin hamnar i sopcontainern.

Man behöver inte täcka hela föremålet med skärvor. Mosaik av porslin kan användas för att dekorera någon mindre del på en möbel – ett alternativ till dekormålning. Det lilla vita serveringsbordet dekorerades med blåvitt porslin runt bordets sarg. Där gör det ingenting om skärvorna är olika tjocka och att ytan blir lite ojämn i slutresultatet. Tvärtom ger ojämnheterna, liksom de olika blå nyanserna i porslinet, mer liv åt ytan.

Defekt porslin kan du ofta köpa för enstaka kronor per tallrik. Ett rimligt pris för något man tänkt drämma till med hammaren. Porslinsskärvorna används sedan till charmiga mosaik-föremål. Det är som att lägga pussel, fast bättre – du får ju ett bestående resultat.

Grytunderlägg av porslinmosaik

Stommar för karott-underlägg kan du köpa genom Panduro och Slöjd-Detaljer, men de är ganska små (15 x 15 cm). Vill du ha större får du såga till en egen platta av masonit. Använd masonitens ruffiga yta uppåt, att fästa porslinsskärvor på. Runt plattan limmas en list, ca 6 mm tjock och 10-15 mm bred.

Ett grytunderlägg ska förstås ha en så plan yta som möjligt. Eftersom skärvorna är olika tjocka, måste man här breda på fästmassan ordentligt tjockt – tvärt emot anvisningarna på burken som du köpt fästmassan i. Då ”bygger” du upp de tunna och ojämna skärvorna med massan. Skärvorna kan läggas på plats lite löst och gärna så att de är någon millimeter högre än listen runt plattan. Lägg sedan en bricka/skärbräda över hela ytan och tryck till så får du en plan yta, lika hög som listen. Det tjocka lagret av fästmassa mår bra av att få torka ett par dygn innan porslinet fogas. Måla underläggets kanter och undersidan efter de att mosaiken fogats.

Vardag som fest fungerar de fina grytunderläggen med porslinsskärvor. Rosenmönstrat och blommigt som tema, men här och var skymtar också delar av tallrikarnas baksida. Märkningen med tillverkaren och servisens namn kan vara nog så vackert.

Mosaik av porslin

Placera porslinet på en skärbräda och lägg en handduk över. Slå sönder med en hammare. Du kan också använda en kakel-tång (ca 110 kr, från Panduro). Med den kan du knipsa sönder porslinet i bitar. Tången är inte helt nödvändig, men hjälpsam så tillvida att porslinsskärvor som inte riktigt passar där man tänkt sig, kan knipsas till så att de får en bättre form.

Du använder samma material till porslinsmosaik som när man sätter kakelplattor. Kakelfix eller fästmassa för kakel (flera namn för samma sak), en tjock smetig massa på burk, Fog för kakel köps lämpligast i pulverform och blandas med vatten, gärna lite lösare än när man fogar kakel, så att fogmassan lättare kan tränga ner i alla ojämna skarvar och sprickor. Om du vill, kan du färga fogen genom att blanda i lite färgpulver-pigment i fogpulvret, innan vattnet tillsätts.

Bred ut fästmassan med en palettkniv eller plastbit, ett litet område i taget. Fäst porslinsskärvorna så tätt som möjligt. Eftersom skärvorna är lite ojämna blir fogarna bredare än det först ser ut. Låt fästmassan torka ordentligt.

Fogmassan påföres enklast för hand (använd gummihandskar) och stryks ner mellan skärvorna med fingret. En liten, fuktad tvättsvamp kan vara till hjälp för att stryka av överflödig fogmassa. Skölj tvättsvampen med vatten i en skål eller en spann. Sköljvattnet får inte hällas ut i vasken/toaletten. Släng det hellre på komposthögen.

När fogmassan torkat ligger fortfarande en hinna av torkad massa över skärvorna. Torka av igen med fuktad trasa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar