Tre sorters sängar

Åtta timmar varje natt blir många timmar i ett liv. Välj din säng med omsorg - goda råd på vägen kommer här.


Ställbar säng


Marstrand heter Carpe Diems
flaggskepp av ställbara sängar, en av de mest exklusiva på marknaden. Den finns i bredderna 80, 90, 105, 120. Bildens säng är 105 cm och kostar inklusive bäddmadrass ca 41 200 kronor. Bensats tillkommer, här Champagne i svarvad metall, ca 1 600 kronor.

Det var inte många år sedan man tyckte att det var höjden av lyx med en ställbar säng. Nästan lite för lyxigt… Faktum är att det inte alls handlar om lyx annat än för hälsan. Blodomloppet ökar till exempel om fötterna höjs över hjärtat och musklerna tillförs mera syre. Ryggen får extra stöd och avlastning när man sitter i en ställbar säng, till skillnad från kuddar som trillar hit och dit.

Förutom de aspekter man skall fundera på om alla sängar vid sängköp, som frågor om material, madrassens uppbyggnad och så vidare skall man tänka sig för vad man vill med en ställbar säng. Hur många lägen använder man? Massage används den (även om den är bra för kroppens blodcirkulation)? Säkerhet är en viktig fråga. Hur fungerar strömtillförseln? Stängs den av med en strömspärr? Hur är den övriga säkerheten? Kan man klämma sig i sängen? Har man barn hemma är detta naturligtvis än mer viktiga frågor. Fjärrkontrollen bör vara utrustad med en barnspärr. Ytterligare en fråga att ställa sig är om sängen passar i en vanlig sängram, den man redan har med gavel.

Ramsäng

Järnsängen Cia från Mio är ny för säsongen. Modern i sitt strama 70-talsstuk i oljad ek och järn med måtten 190x210x117 kostar den ca 3 995 kronor. Järnramen fyller man antingen med Rem 370 för ca 2 095 kronor eller Mios mest exklusiva ställbara säng, President Manager för ca 37 745 kronor.

Den klassiska, svenska sängen. Enkelsäng eller dubbelsäng. En resårbotten med bäddmadrass. På fyra ben eller som på bilden i en järnsäng i 2000-tals utformning. Visste ni förresten att de gamla järnsängarna kom i slutet av 1800-talet av hygieniska skäl? Blev supermoderna efter Pasteurs upptäckt av de sjukdomsalstrande bakterierna – då insåg man vikten av lättheten att torka och hålla rent.
Väljer man en dubbelsäng är det klokt att sängen har ett femte stödben mitt under. Så kallad delad hårdhet rekommenderas att efterfråga. Kvinnor har ofta bredare höfter och smalare midja och måste sjunka ned med höften för att få bättre stöd i midjan. Män däremot har bredare axlar och vill ofta ha hårdare underlag. Ryggraden skall vila rakt. Den tyngsta parten anger så att säga tonen i en dubbelsäng. Kanske är två ramsängar som ställs samman med en madrass över bättre? Fråga efter hållfasthet, köp efter egen prioritering.

Continentalsäng

Continental i dubbelsängsmodell 180×200 från den sedan några år nya sängfabrikanten Lectus, som för övrigt betyder sova på latin. Kostar ca 36 000 kronor inklusive bäddmadrass samt bensats, som efter
önskemål kan bytas ut mot hjul.

De så kallade Continentalsängarna har blivit enormt populära de senaste åren. Sängarna är oftast lite högre än vad vi generellt varit vana vid i Sverige. De är uppbyggda efter principen två stadiga madrassbottnar på till exempel klotfot, en tjock madrass över dem samt en bäddmadrass. De två övre madrasserna skall vändas då och då för längre hållbarhet och större bekvämlighet. En pampigare variant av dubbelsäng, men också skönt och praktiskt med den höjd sängen erbjuder. Inte minst om man har ryggproblem och har svårt att ta sig ur sängen på morgonen.

Vad är det som gör prisskillnaden?

Hur kan en enkelsäng kosta mellan några tusenlappar och upp till 50 000 kronor eller mer? Som för allt annat betalar man för kvalitén. Och den personliga komforten. Vad innehåller sängen? Är det naturfibrer eller syntetlatex sängen är uppbyggd med? Tagel är betydligt dyrare än latex, men håller längre. Talakaylatex håller å andra sidan längre än syntetlatex.
Hur är hållbarheten i fjädrarna? Ju billigare fjäder desto snabbare ger den sig. Är sängen uppbyggd med pocketspring eller inte?

Självklart kostar finesser som hur många lägen mankan använda i en ställbar säng, som för övrigt är den dyraste varianten av de tre olika sängtyperna. En vanlig ramsäng kan man få för några tusen. Men
glöm inte sängbenen – de kostar alltid extra. Och framför allt, fråga vad garantin innehåller, det kan vara högst varierande!

Se sängköpet som en investering i livet, i den laddar vi batterierna cirka åtta timmar om dygnet, medan vi befinner sig betydligt kortare tid per dygn i en avsevärt mycket dyrare bil.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar