Tre sorters sängar

Åtta timmar varje natt blir många timmar i ett liv. Välj din säng med omsorg - goda råd på vägen kommer här.

Ställbar säng


Marstrand heter Carpe Diems

Det var inte många år sedan man tyckte att det var höjden av lyx med en ställbar säng. Nästan lite för lyxigt… Faktum är att det inte alls handlar om lyx annat än för hälsan. Blodomloppet ökar till exempel om fötterna höjs över hjärtat och musklerna tillförs mera syre. Ryggen får extra stöd och avlastning när man sitter i en ställbar säng, till skillnad från kuddar som trillar hit och dit.

Förutom de aspekter man skall fundera på om alla sängar vid sängköp, som frågor om material, madrassens uppbyggnad och så vidare skall man tänka sig för vad man vill med en ställbar säng. Hur många lägen använder man? Massage används den (även om den är bra för kroppens blodcirkulation)? Säkerhet är en viktig fråga. Hur fungerar strömtillförseln? Stängs den av med en strömspärr? Hur är den övriga säkerheten? Kan man klämma sig i sängen? Har man barn hemma är detta naturligtvis än mer viktiga frågor. Fjärrkontrollen bör vara utrustad med en barnspärr. Ytterligare en fråga att ställa sig är om sängen passar i en vanlig sängram, den man redan har med gavel.

Ramsäng

Järnsängen Cia från Mio är ny för säsongen. Modern i sitt strama 70-talsstuk i oljad ek och järn med måtten 190x210x117 kostar den ca 3 995 kronor. Järnramen fyller man antingen med Rem 370 för ca 2 095 kronor eller Mios mest exklusiva ställbara säng, President Manager för ca 37 745 kronor.

Den klassiska, svenska sängen. Enkelsäng eller dubbelsäng. En resårbotten med bäddmadrass. På fyra ben eller som på bilden i en järnsäng i 2000-tals utformning. Visste ni förresten att de gamla järnsängarna kom i slutet av 1800-talet av hygieniska skäl? Blev supermoderna efter Pasteurs upptäckt av de sjukdomsalstrande bakterierna – då insåg man vikten av lättheten att torka och hålla rent.
Väljer man en dubbelsäng är det klokt att sängen har ett femte stödben mitt under. Så kallad delad hårdhet rekommenderas att efterfråga. Kvinnor har ofta bredare höfter och smalare midja och måste sjunka ned med höften för att få bättre stöd i midjan. Män däremot har bredare axlar och vill ofta ha hårdare underlag. Ryggraden skall vila rakt. Den tyngsta parten anger så att säga tonen i en dubbelsäng. Kanske är två ramsängar som ställs samman med en madrass över bättre? Fråga efter hållfasthet, köp efter egen prioritering.

Continentalsäng

Continental i dubbelsängsmodell 180×200 från den sedan några år nya sängfabrikanten Lectus, som för övrigt betyder sova på latin. Kostar ca 36 000 kronor inklusive bäddmadrass samt bensats, som efter
önskemål kan bytas ut mot hjul.

De så kallade Continentalsängarna har blivit enormt populära de senaste åren. Sängarna är oftast lite högre än vad vi generellt varit vana vid i Sverige. De är uppbyggda efter principen två stadiga madrassbottnar på till exempel klotfot, en tjock madrass över dem samt en bäddmadrass. De två övre madrasserna skall vändas då och då för längre hållbarhet och större bekvämlighet. En pampigare variant av dubbelsäng, men också skönt och praktiskt med den höjd sängen erbjuder. Inte minst om man har ryggproblem och har svårt att ta sig ur sängen på morgonen.

Vad är det som gör prisskillnaden?

Hur kan en enkelsäng kosta mellan några tusenlappar och upp till 50 000 kronor eller mer? Som för allt annat betalar man för kvalitén. Och den personliga komforten. Vad innehåller sängen? Är det naturfibrer eller syntetlatex sängen är uppbyggd med? Tagel är betydligt dyrare än latex, men håller längre. Talakaylatex håller å andra sidan längre än syntetlatex.
Hur är hållbarheten i fjädrarna? Ju billigare fjäder desto snabbare ger den sig. Är sängen uppbyggd med pocketspring eller inte?

Självklart kostar finesser som hur många lägen mankan använda i en ställbar säng, som för övrigt är den dyraste varianten av de tre olika sängtyperna. En vanlig ramsäng kan man få för några tusen. Men
glöm inte sängbenen – de kostar alltid extra. Och framför allt, fråga vad garantin innehåller, det kan vara högst varierande!

Se sängköpet som en investering i livet, i den laddar vi batterierna cirka åtta timmar om dygnet, medan vi befinner sig betydligt kortare tid per dygn i en avsevärt mycket dyrare bil.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar