Smygkika på Ikeas februarinyheter

Mönstrade textilier, en rustik köksnyhet, piedestaler för växter och mycket mer – vi ger dig en förhandstitt på Ikeas härliga februarinyheter.

Odla på höjden

Odla på höjden

Piedestal Satsumas, med 5 krukor, höjd 125 cm, 399 kr, Ikea.

Säng med rumsavdelare eller klädstång

Säng med rumsavdelare eller klädstång

Sängstomme Gjöra av massiv Björk, passar madrass 160 x 200 cm, 2 195 kr, Ikea.

Stilren vägghylla med krokar

Stilren vägghylla med krokar

Vägghylla Falsterbo, med hyllor, lådor och krokar, 799 kr, Ikea.

Robust arbetsbord

Robust arbetsbord

Rimforsa arbetsbord, av bambu och rostfritt stål, längd 120 cm, bredd 63 cm, höjd 92 cm, 3 995 kr, Ikea.

Snitsig spetsklocka

Snitsig spetsklocka

Väggklocka Skurar, 32 cm i diameter, 129 kr, Ikea.

Traditionell köksnyhet

Traditionell köksnyhet

Köksdörrar och lådfronter Torhamn, av natur ask, från 269 kr/del, Ikea.

Kökstillbehör i klassisk stil

Kökstillbehör i klassisk stil

Burkar och glaskaraffer Vardagen, karaff 1 L, från 29 kr, Ikea.

Romantiska blommönster

Romantiska blommönster

Påslakanset Stenört, randigt på ena sidan och klassiskt blommönstrat på andra sidan, för dubbelsäng, 699 kr, Ikea.

Metervara för den kreative

Metervara för den kreative

Metervara Kungslilja, av linne och bomull, 89 kr/m, Ikea.

Inbjudande bordstextilier

Inbjudande bordstextilier

Serien Inbjudande för bordet, pappersservett 15 kr/30 st, Kökshandduk 49 kr/2 st, pappersservet 19 kr/30 st, duk 179 kr, Ikea.

Odla smart

Odla smart

Piedestaler Satsumas, finns i tre olika storlekar och varianter, från 299 kr, Ikea.

Vårtecken på täcket

Vårtecken på täcket

Påslakanset Ljusöga, med klassiska blommor, 249 kr, Ikea.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar