Så väljer du rätt sänggavel

Väljer du rätt sänggavel till sängen så kommer detta att synas när dessa sedan sammanstrålar och ger hela sovrummet ett rejält lyft. Här får du tipsen som gör valet enklare.


En sänggavel har två funktioner: den ska passa och komplettera sängen på ett bra sätt och den ska kunna användas på det sätt den är ämnad för. 

Sänggaveln du söker kanske är den snyggaste eller skönaste? Det ena behöver inte nödvändigtvis utesluta det andra. Vill du ha en sänggavel som bra ryggstöd så funkar det inte med ett hårt material. Kanske är design och stil det första du kommer att tänka på? 

Rätt sänggavel kan uppgradera en annars ganska tråkig och anspråkslös säng till en häftig och unik en. Passar säng och sänggavel ihop kommer hela sovrummet att lysa upp.

Så vet du att säng och sänggavel passar

Köp säng och sänggavel tillsammans. Du slår två flugor i en smäll och du kommer dessutom att kunna avgöra direkt huruvida dessa passar tillsammans. Är måtten fel och stilarna alldeles för olika och går vitt skilda vägar så faller allt pladask. Då spelar det ingen roll hur snygg eller unik sänggaveln är.

Välj rätt storlek på sänggaveln!

Tänk ”ju högre takhöjd, desto högre sänggavel”. Rätt sänggavel ska vara lagom hög och detta hänger ihop med hur högt det är i tak. 

Väljer du en sänggavel som är något bredare än sängen tillåts du experimentera med övrig inredning i sovrummet och kanske luska fram någon oväntad stil eller skaka om lite.

En sänggavel som är bredare än sängen ställer högre krav på övrig inredning och möbler i sovrummet. Lyckas du skapa harmoni och en snygg helhet – grattis. Det vanligaste är dock att sänggaveln är lika bred som sängen. Det är ett säkrare kort. 

Mjuk och skön eller stilren?

Val av tyg och material hör ihop med sänggavelns funktion. Vilken funktion vill du att sänggaveln ska fylla i ditt sovrum? En stoppad sänggavel är mjuk och skön. Den omfamnar sovrummet likt en varm kram.

En sänggavel i läder går mot det lite ”hippare” och stilrena hållet. Läder ställer krav på övrig inredning. Det kan lätt uppstå förvirring för ögat om du blandar läder med för många andra material. 

En sänggavel i trä är snygg och sticker ut. Den är svår att ha som ryggstöd om du inte passar in mjuka kuddar bakom ryggen. Den behöver vara tålig och gå i samma träslag som någon annan sovrumsmöbel. Kanske en stol, ett bord eller en tavelram. Fundera över vad du vill att din sänggavel ska utstråla. 

Så gör du gräddhjärtan till varm choklad att avnjuta mot sänggaveln som ryggstöd.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar