Slipp kånka själv med serveringsvagn

En serveringsvagn kan se ut på många olika sätt och kan användas på många olika sätt också. Slipp kånka själv och servera saker på vagnen eller förvara saker på den. Här kommer några tips på hur du kan använda serveringsvagnar.

Om du sluter ögonen och försöker visualisera en serveringsvagn: vad är det första du ser? Är det serveringsvagnen i amerikanska filmer som används som en typ av drinkvagn med whiskey, rom och diverse kristallkaraffer på eller är det serveringsvagnen som det står mat på?

En bra serveringsvagn behöver inte vara den dyraste. Även en billig serveringsvagn är snygg och kan användas precis som modellen dyrare. Mycket handlar om var du ställer serveringsvagnen någonstans och vad du ställer på den. 

 

Billigast behöver inte vara värst

Serveringsvagnar som inte kostar skjortan går ofta i ek eller metall. De har fyra hjul som kan både låsas och öppnas. De här serveringsvagnarna är ett bra alternativ för dig som vill använda din serveringsvagn så ofta och mycket det bara går. Kanske kånka på frukosten till sängen eller ha som avlastningsbord? 

Förutom ek och metall finns severingsvagnar i svart och lackat stål, laminat, rostfritt stål, plåt eller glas. Nu skyndar vi genast upp i prisklasserna. En del serveringsvagnar har endast en yta för avlastning, vissa har två och andra har tre. Ibland finns det handtag, ibland inte.

 

Låt serveringsvagnen utrycka något

Förutom att kånka på serveringsvagnen kan du placera den i ett rum. Låter du den stå på samma plats i ett rum behöver den uttrycka något. Den blir nämligen automatiskt en del av inredningen. Leta efter en serveringsvagn i lite varmare (eller kallare) färgnyanser för att låta den uttrycka något, vad som helst egentligen. 

Satsa på en serveringsvagn med någon lite udda form på handtagen. Det kan vara roligt. Kanske runda. Kanske bågformade. Kanske formade som öglor eller bara enkla, raka. 

Kånka inte – förvara saker på serveringsvagnen

Har du snålt med förvaringsutrymmen i badrummet kanske en serveringsvagn kan komma väl till pass.

Det finns mycket du kan lägga på serveringsvagnen som du inte alls behöver gömma bakom skåpsluckor. Föreställ dig en snygg uppsättning handdukar, massageoljor, hudkrämer och den där hårtorken – den där sladden du bara alltid snubblar över varje morgon. 

På en serveringsvagn i köket kan du lägga kokböcker, skärbrädor, köksredskap, olivoljor och rödvinsvinägerflaskor. En serveringsvagn i köket är bra om det inte finns någon plats kvar på köksön. Du kommer alltid uppskatta att ha en avlastningsyta oavsett vad du ägnar dig åt i köket.

Den kanske mest klassiska platsen för en serveringsvagn (som också förekommer på film) är i vardagsrummet. Lägg spännande böcker på den, lägg fjärrkontrollerna på den eller använd den som ett komplement till vitrinskåpet eller barskåpet. Ställ dit flaskor och glas. Du får en extra snygg touch om du dessutom låter solljuset komma in och reflekteras i glasen.

Eller varför inte göra skäl för namnet och faktiskt servera saker på den. Ost, kex och vin kanske? Ja, varför inte? 

 

 

Serveringsförslag: ett glas uppfriskande iskaffe.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar