Snygga gardiner – om du hänger dem rätt

Gardiner är så snygga som du hänger dem och samspelet mellan gardin, fönster och gardinstång är mycket viktigt för helheten. Här kommer några tips på hur du hänger gardinerna rätt.


Låt inte gardiner täcka över fönstret

Börja med att studera fönstret innan du köper och hänger upp gardiner. Vilken form har fönstret? Är det fyrkantigt, avlångt eller ovalt? Är det mycket eller lite ljusinsläpp?

Hänger du gardinerna alldeles för nära fönstrets sidor så upplevs det som att fönstret nästan krymper i storlek. Täck inte över fönstret utan dra istället ut gardinerna så mycket som möjligt på båda sidor. Du får mer ljusinsläpp och visar samtidigt upp dina snygga gardiner och hela ditt snygga fönster.

Sträva efter långa gardiner  

Har du högt eller lågt i tak? Oavsett vilket så har gardiner en fanastisk egenskap att de hjälper dig att ge takhöjden en rejäl skjuts – uppåt. Känslan av att ha högt i tak är något du definitivt bör sträva efter. 

Det många gör fel redan från början är att fästa gardinstången alldeles för lågt ner på väggen. Fäster du gardinstången precis ovanpå fönster så känns takhöjden lägre och hänger du gardinstången nära taket så känns takhöjden, just det, högre – simple as that.

Så vet du att du hittat rätt gardinstång

Vi stannar kvar vid tema gardinstänger ett tag till.

En annan sak som är viktig att tänka på är att korta gardinstänger har en tendens att kapsla in fönster. Fäst istället gardinstången så att ändknopparna slutar en bra bit ut. Då kommer gardinerna hänga på behändigt avstånd från fönstret. Det kommer se så mycket snyggare ut.

 

 

Välj gardiner med rätt längd

Gardiner som är för korta i relation till fönster och takhöjd ser konstiga ut. Gardiner som är för långa ser heller inte bra ut och de börjar vältra sig i dammet på golvet och korva ihop sig. Mät och planera. Hittar du gardinlängder som går hela vägen ner, men som bara precis snuddar vid golvet, då har du verkligen hittat hem. 

Välj gardiner med mycket tyg

Ett stort och pampigt fönster kräver mer textilier än ett litet fönster för att helheten ska se bra ut. Två gardinlängder på ena sidan och två gardinlängder på andra sidan är bra om fönstret är stort. En gardinlängd på vardera sida om fönstret är litet.

Du får effekt med två gardinlängder!

Det här är lite lyxigare. Du sätter upp två gardinlängder på vardera sida. Det bakre gardintyget ska vara tunnare än det främre. Hittar du gardinlängder som smälter samman med rummets färgskala så är det ett stort plus. 

 

 

Så återger gardinerna rätt känsla

Vilken känsla vill du att dina gardiner ska förmedla? Detta är en fråga om smak. Det är värt att lägga ner lite mer pengar på gardiner som har hög kvalitet. De håller längre och du behöver inte byta ut dem lika ofta heller.

 

Du kan slå in paket med tyg!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar