Olika typer av tapeter – en guide genom tapetdjungeln

När du ska köpa tapeter finns det olika typer, material och stilar att välja bland. Vi hjälper dig på vägen att hitta rätt tapet.

Bild: Boråstapeter

Falsterbo II, 659 kr/rulle

Bild: Morris u0026amp; Co/Björklund u0026amp; Wingqvist

Golden Lily, 888 kr/rulle.

Bild: Osborne u0026amp; Little/Måleributiken

Zirconia, 1215 kr/rulle.

Bild: Ferm Living/Björklund u0026amp; Wingqvist

Harlequin av Ferm Living, 762 kr/rulle.

Bild: Designers Guild/engelskatapetmagasinet.se

Shanghai Garden, 1165 kr/rulle.

Bild: Sandberg/wallstore.se

Mauritz, 1 170/rulle.

Bild: Osborne u0026amp; Little/brittfurn.se

Dragonfly Dance, 990/rulle.

Bild: Photowall

Brooklyn Bridge, fr. 295 kr/m2.

Tapettrender – från växter och blad till färgstarka tapeter

Med hjälp av tapetexperterna Madeleine Gentile från Björklund & Wingqvist och Jenny Grip från Måleributiken, har vi tagit reda på de senaste tapettrenderna. Populära färger just nu går i grönt, blått och grått. Bladtoner och bleka, blågröna pasteller är särskilt hett. Men starka kulörer är på ingång.

Madeleine Gentile och Jenny Grip har koll på de senaste trenderna.

– De trendigaste mönstren är organiska mönster. Växter, blad och gärna något djur som fågel eller fjäril är väldigt trendigt. Retromönster i dova 50-talspasteller är också rätt populärt just nu. Klassiska Morrismönster gör comeback, säger Madeleine Gentile.

Jenny Grip ser en stark trend i att välja bort vitatapeter. Nu är det färg och form som gäller.

– Ungefär 90-95 procent av kunderna är trötta på vitt, säger hon.

På mönsterfronten ser Jenny Grip trender i smutsiga pasteller, 20-tal och geometriska mönster. Tapeter som ska efterlikna andra material så som betong, trä och plåt är fortfarande populärt, liksom blommor och fåglar. Trender är dock inte så viktigt enligt Jenny Grip. Hon menar att valet av tapet är individuellt.

– Vi vill att folk ska hitta sin stil. Det som passar deras bostad och personlighet. Man ska trivas och må bra hemma, säger hon. 

Olika tapettyper för alla smaker

Materialet som tapeter är gjorda av kommer med olika attribut. En del är lättare att rengöra, vilket kan passa bra som tapeter i kök eller barnrum. En del tapeter är inte riktigt lika praktiska, men kan ändå vara urtjusiga. Det viktigaste är att hitta en tapet med kulörer och mönster du tycker passar rummet. 

Papperstapeter

Papperstapeter är en av de vanligaste tapettyperna. De finns i oändligt många mönster och utföranden. Tapetlimmet appliceras på tapetens baksida och ska sedan ligga och dra i några minuter innan uppsättning på väggen.

Svårighetsgraden för att tapetsera varierar beroende på hur tydligt mönstret är, materialkvaliteten och vana.

Byggtapeter är en produkt i första hand för bygg- och fastighetsbranschen, som därför tillverkas i enorma kvantiteter. Dessa används ofta i nybyggda hus och lägenheter.

Non woven-tapeter/EasyUp-tapeter

Tapeter i materialet non woven innehåller celluosa och polyester och brukar ofta kallas för EasyUp-tapeter. De är, som namnet utlovar, lätta att sätta upp. Istället för att limma på våden, limmar du direkt på väggen och fäster sedan tapeten. De har blivit väldigt populära och är idag en av de vanligaste tapettyperna. EasyUp-tapeter är också slittåliga och starka.

– En tapet som passar alla, även nybörjaren. Tapeten håller formen, är slitstark och man får toppenfina resultat, säger Madeleine Gentile.

Många non woven-tapeter är lite genomskinliga, så ett jämnfärgat underlag krävs. Kolla redan i butiken så du vet från början. 

Fototapeter

Att tapetsera ett rum eller en vägg med en fototapet kan ge ett häftigt intryck och kan hjälpa till med att skapa den atmosfär du är ute efter. Vanliga motiv är skog, städer och kartor. Är du själv duktig på att fota? Då kan du beställa dina egna foton som fototapet också, för en ännu mer personlig touch i rummet. Fototapeter är också väldigt populära till barnrum, då favorithjälten eller favoritdjuret kan pryda väggen.

Jenny Grips tips är att placera fototapeten så att motivet syns bra och att inte blockera den med möbler.

– Fototapeten tappar lite av sitt syfte om den inte syns tydligt, säger hon.

Våderna är oftast numrerade för att du lätt ska kunna hålla koll på ordningen när du sätter upp den. Många fototapeter är av typen non woven, vilket gör det enklare att få ett bra resultat.

Nu har det även kommit självhäftande fototapeter. Du behöver då inget tapetlim och den självhäftande tapeten ska kunna tas ned igen, utan att lämna spår på väggen. Photowall.se och happywall.se är exempel på företag som börjat sälja självhäftande tapeter. 

Vinyltapeter

Vinyltapeter har ett ytskikt av plast, men en baksida av papper eller non-woven. Det gör vinyltapen mer slittålig och lättare att tvätta. Kvaliteten mäts genom graden av tvättbarhet, vilket går att se på symbolerna på tapetrullen. Trots att vinyltapeten är tvättbar ska den inte förväxlas med våtrumstapeten då den inte lämpar sig för att sättas upp i våtutrymmen. Lämpliga rum för vinyltapet kan exempelvis vara kök eller barnrum, där väggarna då och då behöver rengöras.

Strukturtapeter/grängtapeter

Strukturtapeter och grängtapeter är inte släta, utan har ett skrovligt mönster. Grängtapeter har inget färdigt ytskikt, vilket gör att de inte är smutsavvisande och behöver därför täckas med färg. Strukturtapeter har oftast ett färdigt ytskikt och behöver därför inte täckmålas. 

Textiltapeter

En textiltapet, eller vävtapet, är en mindre vanlig typ av tapet där man limmat på textiltrådar eller tyg på en bärare av papper eller non woven. Textiltapeter är dyrare att tillverka än vanliga tapeter och är därmed exklusivare. Många textiltapeter är mycket känsliga för vatten, och kräver därför extra försiktighet vid uppsättning. 

Glasfiberväv

Glasfiberväv ger väggen struktur och är av ett mycket hållbart material, och finns i olika mönster och grovlekar. Den ska målas över med färg och ytan blir tålig och lätt att rengöra. Glasfiberväv är inte längre så vanligt i hem, utan används mest i offentliga miljöer.

Våtrumstapeter

Våtrumstapeter är tillverkade av mjuk plast och används i badrum och andra våtutrymmen för att stoppa fukt från att gå in i väggar och utveckla mögel. Det finns särskilda regler och riktlinjer för hur dessa tapeter ska monteras. Det är egentligen inte svårare än att tapetsera med vanliga tapeter, men det ställs stora krav på noggrannhet både före och under monteringen. Bland annat ska allt material som används, så som lim och fogvätska, vara anpassat för användande i våtutrymmen. Förarbetet är också omfattande och det är mycket viktigt att det görs rätt. Att anlita en yrkesman är att rekommendera om du är osäker på hur du ska göra.

Stil och motiv

När det kommer till det rent estetiska valet så finns det en uppsjö av olika motiv, mönster och stilar att välja bland. Tapeter med gammaldags eller romantisk stil för den som gillar lantlig dekor. Grafiskt eller retro för den som gillar lite mer distinkta och framträdande tapeter. Blommiga tapeter och randiga tapeter är klassiska och finns i en mängd olika uttryck. En ny favorit, kanske främst till tonårsrum, är tapeter med graffiti som motiv.

Idag går det att hitta inspiration väldigt snabbt och enkelt. Gör en sökning på tapeter online och leta dig fram till din stil. Valen är många, men en sak är säker: vilka praktiska och estetiska önskemål du än har, så kan du få det.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar