Mönsterpassa tapet – hur gör man?

Några läsare vill ha tips för att lyckas mönsterpassa sin nya fina tapet.
Läs expertens bästa råd!

mönsterpassa tapet

Vi har köpt en dyr tapet till matsalen och vill inte chansa med uppsättningen. Finns det några knep för att få till mönsterpassningen på allra bästa sätt?

Jonas & Mia

Svar: Det viktigaste är att sätta första våden rak. Använd vattenpass för att göra en rak lodrät linje på väggen att hänga första våden efter. En normal tapetbredd är 53 cm, så mät 52 cm från hörnet där du vill börja tapetsera och gör ett streck med blyerts. När du sedan limmat på väggen, lite mer än vad våden är bred, börjar du med att sätta våden efter strecket och släta till den med ett tapetverktyg in mot hörnet. Då går våden runt hörnet med ca 1 cm, vilket gör att hörnet blir utan luftfickor.

När du ska mönsterpassa in den andra och resterande våder kommer du att se mönstret direkt på väggen. Skjut våderna långsamt uppåt tills mönsterbilden passar ihop med den föregående. Våderna ska vanligtvis sättas kant i kant, och inte överlappa om det inte står annat i anvisningarna. Om du t ex har en rak passning på 50 cm så kommer ditt mönster att synas var 50:e cm. När du ska tapetsera runt t ex ett fönster, fortsätt med mönsterpassningen på samma vis, för om du sparar de delarna till sist blir det svårt att få mönstret att gå ihop.

Henrik Edin, Colorama Säffle & Åmål

Nu när du vet hur du ska mönsterpassa tapet – spana även in artikeln Snyggt med tapeter


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar