Tapetskola, del 4 – bård

Att få tapetbården rätt kan vara knepigt. Misströsta inte, här visar vi hur du gör.

skära tapet


Börja med att kontrollera att tapeterna har samma trycknummer, vilket garanterar att alla tapeter har samma nyans. Kontrollera också om tapeterna ska sättas kant i kant och om den behöver mönsterpassas.

En rulle är oftast 10 meter lång och 50-60 centimeter bred. Mät upp rummet och be att få hjälp med åtgångsberäkningen vid inköpet. Vissa tapettillverkare har åtgångsberäkning på sin websida.

Mät vägghöjden och skär sedan till våderna, gärna med några centimeters marginal. Använd skärlinjal och tapetkniv för att kapa till tapeterna. För att underlätta att få mönstret på rätt håll kan man märka de avskurna våderna med en pil på baksidan.

Om du inte har köpt non-woven eller förklistrade tapeter, lägger du den första våden kant i kant med bordet och fyller sedan på med några våder till, lätt förskjutna, för att undvika lim på bordet. Stryk ut limmet jämnt fördelat.

Börja med mitten och dra mot kanterna. Snåla inte med limmet och limma flera våder åt gången. Vik ihop tapeten ¾ från överkanten och resten från nederkanten. För bästa resultat ska våden ligga och dra i minst tio minuter innan den sättes upp. Lim på framsidan av tapeten tas bort med rikligt med vatten.

Börja uppsättningen vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna om du tapetserar med överlapp. Mät ut en lodrät linje så att våderna hamnar rakt.

Vid hörnen krävs det att man tänker till lite extra. Låt inte tapeten sluta mitt i ett ytterhörn, eftersom risken då ökar för att den rivs upp. För att tapeten ska kunna böjas runt hörnet måste man göra slitsar i den både upp och nertill.

Vid innerhörn skärs tapeten så den går cirka tio millimeter in på nästa vägg, varpå nästa våd är den bortskurna delen av den förra våden. Mät ut en lodrät linje och sätt nästa våd med överlapp ända in i hörnet.

Låt tapeten gå över hål till eluttag och strömbrytare och skär rent först när våden väl är på plats.

Publicerad med tillstånd av Sveriges Tapetråd

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar