1. Felaktiga mått
Tänk på att allt bör mätas innan du börjar planera. Väggar, takhöjd, placering av dörrar och fönster, och dessutom måste man veta var avlopp och fläktuttag sitter. Avlopp och fläkt kan i vissa fall flyttas på, men det kan bli en kostsam fråga.
2. För liten arbetsbänk
Den viktigaste arbetsbänken i ett kök är den mellan matlagningszonen – alltså spis och häll – och diskhon. Rekommenderat avstånd är 80–120 centimeter, om köket tillåter.
3. Placering av ugn i högskåp
Det blir allt vanligare att vi ser ugnar i högskåp i stället för under spishällen. Det är ett mer ergonomiskt val och skapar dessutom förvaring under hällen. I mindre kök, där det redan är knapert med arbetsyta, avråder vi från detta då högskåpet tar upp en stor del av arbetsytan.
4. Snabba beslut
Det är lätt att ha för bråttom när man planerar sitt kök. Låt processen få ta sin tid så att du verkligen blir nöjd i slutändan.
5. Köksö utan vatten
Många vill gärna ha en köksö, och då med en spishäll i själva ön. Något som inte alla tänker på är att man måste dra vatten till köksön, då Boverket av säkerhetsskäl har som krav vid nybyggen att det finns vatten i anslutning till en häll.
Hos Prisjakt kan du jämföra mätinstrument och priser.