Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.


Köket ska utgå från dina behov, vad just du ska använda det till och vilken stil du tycker om. Välj kök efter egen smak oavsett trender.
– I dag bygger vi ofta en öppen planlösning där kök och vardagsrum integreras och då ska köket inte bara vara funktionellt utan även passa ihop designmässigt med övriga utrymmen, säger Pia Boman, köksdesigner på Marbodal.

– När det gäller design och färger är det bara du själv som kan avgöra hur det skall se ut, känner du dig osäker rådfråga då hos någon återförsäljare hos de mer kända köksmärkena där det finns utbildade köksdesigners. Tänk på att ett kök är en stor investering som du skall leva med i många år, säger Alf Lilja, produktutvecklingschef på Ballingslöv.

Annorlunda kökslösning med arbetspool i kombination med matbord. Köket heter Studio, här i björk klarlack. Ballinglöv.

14 tips inför köksrenoveringen

1. Tänk igenom hur du vill använda köket. Hur många ska arbeta och äta där? Ska det fungera för läxläsning, sylt- och saftkok? Eller lagar din familj inte speciellt mycket mat?

2. Tänk på funktion först och design sedan. Att till exempel placera över- och underskåp linjärt är inte alls nödvändigt för att köket ska se snyggt ut. Det är viktigare att luckorna går att öppna utan att du måste flytta på dig.

3. Placera kyl och spis på samma sida eller i närheten av varandra för att slippa onödigt spring.

4. Om du vill ha en köksö med häll bör du planera för en ho i ön så att du kan hälla av kokande vatten utan att behöva gå omkring med en het kastrull.

5. Planera från början för vissa standardmått. Man brukar till exempel räkna med minst 60 cm per person som sitter vid ett bord eller står vid en arbetsyta. Ett matbord bör ha en yta av 2,40 m över kortändan. Den absolut viktigaste ytan är arbetsytan mellan diskbänk och spis som bör vara 80-140 cm.

6. Var inte rädd att mixa färg och material. De flesta utgår från luckorna som får styra kakel, bänkskiva och golv. Finns någon färg eller visst träslag som går igen i huset, till exempel ett ekgolv, kan detta vara jättesnyggt att plocka upp i köket i form av ekdetaljer. Att variera öppen förvaring med skåp kan ge en spännande kontrast.

7. Utnyttja takhöjden. Är du lyckligt lottad med högt i tak finns ett stort sortiment av skåp som kan varieras i alla möjliga höjder.

8. Skaffa utdragbara system i lådor, skåp och skafferi. Det är ergonomiskt, praktiskt och ger bra överblick. Hel- och halvkaruseller är också smarta system som underlättar hanteringen av kökets alla prylar.

9. Tänk på passbitarna redan från början. Passbitarna gör till exempel att luckorna inte slår i väggen. Glömmer man passbitarna i planeringen kan man bli begränsad till vissa luckmått.

10. Snåla inte in på belysningen. Planera för bra belysning redan från början, det ska finnas möjligheter till både bra arbetsbelysning och allmänljus. Bestäm var de elektriska produkterna ska stå och se till att det finns tillräckligt med eluttag.

11. Använder du köket mycket är det viktigt att tänka på funktionerna. Som att exempelvis höja upp ugn och diskmaskin och anpassa bänkskåpshöjden så de kommer i rätt arbetshöjd. Man bör välja material till luckor och bänkskivor som är lätt att rengöra.

12. Kommer mer än en person att arbeta i köket samtidigt är det viktigt man inte är i vägen för varandra, att planera in en köksö med häll eller vask är praktiskt.

13. Matplats med bord och stolar är bäst att ha med i planeringen från början, det är annars risk man lämnar för lite plats till dem.

14. Hur ser huset ut, vilken stil har det, vilken stil skall ditt kök ha. Hur ska köket upplevas i förhållande till de andra rummen och deras möbler. Du kan välja att köket smälter in och inte märks så mycket, eller att det blir starkt dominerande i förhållande till övriga bostaden.

Tipsen kommer från Alf Lilja, produktutvecklingschef på Ballingslöv och Per Oscarson, Pia Boman och Mona Östergren på Marbodalcenter i Stockholm.

Att mixa öppen förvaring med skåp ger en spännande kontrast.

Snabb guide innan renoveringen:

Bestäm i förväg hur mycket pengar du tänker lägga på ditt kök.

Ta hänsyn till fasta anslutningar för el och vatten när du planerar ditt kök.

Om det finns fönster, placera vasken så du kan se ut.

Ska du montera köket själv, rådfråga återförsäljaren och läs monteringsanvisningarna innan du börjar.

Bestäm vilka vitvaror du skall ha, om du väljer integrerade behöver du inte tänka på färganpassning när de skall ersättas med nya.

Har du små barn – glöm inte barnspärrar.

Rätt belysning är viktigt.

Massiva träbänkskivor och vaxade/oljade detaljer kräver mer underhåll än bänkskivor av laminat eller sten och än lackade detaljer.

Det finns många praktiska inredningsdetaljer att välja mellan – köp dem samtidigt med köket, de flesta köksleverantörer har ett sortiment som är anpassat till deras inredningar.

Fel färg på gardiner och kakel kan förstöra helheten i köket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar