Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

Familjens önskemål var öppet, luftigt och funktionellt. Det blev en öppen planlösning i dess absoluta bemärkelse, där kök, matplats och vardagsrum delar ytan för maximal exponering.

– Vi ville också att det skulle vara diskret, säger Åse. Köket är även vårt vardagsrum så vi ville inte ha så mycket kökskänsla. Man ska kunna sitta i soffan och känna att man sitter i ett vardagsrum och inte i ett kök.

Det var utgångspunkten för familjens materialval. Det vita köket Mano högblank från Kvik passade perfekt. Väggen ser helt slät ut, men där bakom finns kyl, frys, skafferi och allt som hör köket till.


Betong. Det tog tid – och Johan är inte säker på att han skulle göra om det – men snyggt blev det. Det som tog längst tid var att slipa betongen.


Maffig utsikt. Med en vidunderlig utsikt över Mälaren är det här köket en njutning att vara i. Öppet, luftigt och ljust.

Valde bort överskåp

Eftersom köket var en del i en större renovering kunde man kosta på sig att verkligen tänka till var det skulle placeras i huset. Man ville ha nära ut, både till altan och balkong. Man har alltså två uteplatser i olika väderstreck att välja mellan, allt beroende på väder, vind och tid på dagen.

Önskemålet om luftighet innebar att familjen valde bort överskåp helt. Plats för fönster var också högre prioriterat.

– Det är en vanesak att förvara porslin och glas i lådor, men det är faktiskt så mycket lättare att komma åt innehållet, säger Åse. Vi ville hellre ha fönster på den enda vägg som skulle passa för överskåp. Och förvaringen vi har räcker faktiskt.


Avskalat. Diskbänken är en härligt stor arbetsyta, fri från överskåp. Där ovan finns istället fönster så man kan beundra utsikten över Mälaren. Bänkskiva i afrikanskt träslag. Diskho Blanco Clarene line, blandare från Gustavsberg.


Ritning

Hemmagjuten betongskiva

Störst jobb lade man ändå på den rejäla betongskivan på köksön. Den har Johan gjutit själv, och trots att han är duktig hantverkare så innebar det en hel del jobb.

– Visst var det mycket jobb, men det blev som jag hade tänkt och jag är nöjd med resultatet; betongskivan harmonierar bra med tegelväggen – men jag är inte säker på om jag skulle vilja göra det igen, skrattar Johan.

Köksfakta:

Kök: Kvik kök, Mano högblank
Vitvaror: AEG
Fläkt: Gorenje
Häll: AEG
Diskho: Blanco Clarene line
Blandare: Gustavsberg
Bänkskiva: Bänkskiva i afrikanskt träslag
Mosaik bakom diskbänk: Vit keramikmosaik i storlek 2×2 cm.
Köksön: Betongskivan runt hällen har Johan gjutit själv. Teglet på baksidan är från murstocken som återanvänts.
Golv: Oljad ekparkett

Fem tips från Åse och Johan

  • Gjut betongskivan själv. Johan byggde en form på golvet precis intill köksön. Sen körde han pigmenterad betong med svart grafit i betongblandaren, hällde detta i formen. Efter torkning slipades och vaxades ytan.
  • Återbruk. I samband med renoveringen revs den gamla öppna spisen, men teglet från denna kom att användas till bland annat köksön.
  • Nära ut. Placeringen i huset kan man inte alltid bestämma – om man inte bygger huset själv eller gör en riktig helrenovering. Önskemålet för köket var här att kunna njuta av den vackra utsikten och ha nära ut. Köket ligger nu mittemellan dörren till balkongen och dörren till altanen – två uteplatser i olika väderstreck.
  • Minska kökskänslan. Integrera kyl, frys och skafferi. Övriga vitvaror är nedtonade och diskreta.
  • Fönster över diskbänken. Att kunna titta ut när man står vid diskbänken är väldigt trevligt. Kanske har man småbarn som man behöver titta till som leker i trädgården.

 Köpinformation

Inreda.com www.inreda.com
Elitfönster www.elitfonster.se
Gorenje www.gorenje.se
Gustavsberg www.gustavsberg.se
Rice www.rice.dk

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar