När huset renoverades och byggdes till för sex år sedan stod ett generöst kök som skulle vara central placerat högst på önskelistan.
– Vi ville nog gärna se köket som hemmets hjärta, säger Helena.
Och precis så har det blivit. Från hallen har man direkt access till köket – likaså från vardagsrummet. Det är en härlig rymd i rummet tack vare takhöjden och en annorlunda fönsterlösning gör att det kommer in ljus – från tre håll.
Matlagning för och med många. I detta kök kan många laga mat samtidigt, det var en viktig aspekt när köket planerades.
Arbetsbänkarna är väl tilltagna och 70 centimeter djupa. Det är praktiskt för då kan brödrost och mixer alltid stå framme. Den bänk som främst används som arbetsbänk, i anslutning till spis och diskho, är i grå laminat. På den del som fungerar som avställningsyta och buffébord ligger det massiv ek. Ovanför bänkarna sitter vitt blankt 5×5 centimeter kakel. Vid spisen finns en smart inbyggd nisch där man kan ha oljor och annat som behövs i matlagningen inom nära räckhåll.
Ek och rostfritt. Luckorna i ek kändes praktiska med många barn i huset:
– Man ser ju inte kladd och förslitningar lika tydligt på ett trämaterial, menar Helena.
Desto fler kladdiga fingeravtryck blir det dock på den rostfria kylen och frysen.
– Jag är supernöjd med hela köket med undantag för golvet. Någon gång skulle jag gärna ersätta laminatgolvet med klinker – åtminstone i arbetsdelen, säger Helena.
Matproffset Helena Lidfeldt
Yrke: Cateringföretagare. Driver cateringföretaget Helsoköket.
Bor: I hus från 1984 – ombyggt 2001.
Familj: Man Joakim, barnen Madeleine 14 år, Gustav 12 år, Fredrik 7 år och Jennifer 1 år.
Bästa tipset: Placera köket centralt i huset.
Helenas 5 favoriter i köket:
- Storleken och rymden.
- Placeringen i huset.
- 70 cm djupa bänkskivorna.
- Ekluckorna – inget kladd syns!
- Hushållsassistent – som alltid står framme.